Davada 4. gün | Savcı, İmamoğlu’nun salondan çıkarılmasını talep etti

İBB davasının 4. celsesinde savcının Ağaç AŞ’ye giren paraları gösteren tabloyu mahkemeye sunmasına Ekrem İmamoğlu sert tepki gösterdi. “Sayın hakim lütfen yalana müsaade etmeyin” diyen İmamoğlu’nun salondan çıkarılmasını isteyen savcının talebi hakim tarafından reddedildi.

İBB Davası’nın 4. celsesi devam ediyor. Duruşma sırasında savcının AĞAÇ AŞ’ye giren para miktarıyla ilgili duvara yansıttığı tabloya tepki gösteren İmamoğlu, “Sayın hakim lütfen yalana müsaade etmeyin. İddia makamı yalan bir tablo yansıttı.” dedi. İmamoğlu tabloya ve savcıya tepki gösterdiği sırada çıkan tartışmada savcı, İmamoğlu’nun ‘duruşma düzenini bozmak’ eylemiyle salondan çıkarılmasını talep etti. Hakim, savcının talebini dikkate almadı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da arasında bulunduğu 107’si tutuklu, 5’i müşteki sanık toplam 407 kişi hakkındaki dava dördüncü gününde devam ediyor. Silivri’deki Marmara Kapalı Cezaevi Duruşma Salonu’nda görüln ilk duruşmanın 4. celsesi başladı.

DİLEK İMAMOĞLU’NDAN MÜBAŞIRE TEPKI
Duruşma öncesi mübaşir, izleyici kısmında birbirlerinin fotoğrafını çeken aileleri uyardı. Bunun üzerine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu mübaşire tepki göstererek “Her sabah bir gerginlik çıkarıyorsunuz. Bu insanlar bir yıldır suçsuz yere içeride. Bugünler geçer. Gidin bakın bakalım orada haksız yere bir gece yatabilecek misiniz?” dedi.

Tutuklu sanıklar saat 10.15 civarı duruşma salonuna getirilmeye başlandı. Diğer üç günde olduğu gibi bugün de ilk önce kadın tutuklu sanıklar Jandarma eşliğinde geldi. Duruşmayı takip edenler yoğun alkışla destek verdi. Tutuklu sanıklar da el sallayarak karşılık verdi.

Tutuklu sanıklardan Ramazan Gülten salona getirilirken, Gülten’in eşi “Ramazan, Maya baba dedi!” diye seslendi. Gülten’in kızı Maya, Gülten tutukluyken dünyaya gelmişti.

Tutuklu sanıklar saat 10.30 civarında duruşma salonunda yerini aldı, mahkeme heyeti geldi, duruşma başladı. Ekrem İmamoğlu da duruşma salonuna getirildi. Bu sırada “Cumhurbaşkanı İmamoğlu” sloganları atıldı. İmamoğlu, el sallayarak karşılık verdi.

OPERASYON SİNYALİNİ ÖNCESİNDE ALMIŞ
İlk savunmayı, İBB’ye bağlı Ağaç AŞ’de Satın Alma Müdürü olarak çalışıp haziran ayında tutuklanan Ümit Polat yapıyor. Polat, cezaevinde etkin pişmanlıktan yararlanmak için başvuruda bulunmuş ancak ifadesi yeterli görülmemişti.

Ümit Polat’ın görev yaptığı süreçte çalıştığı şirketle iş yapan, ihale alan firma sahiplerinden, Ağaç AŞ Genel Müdürü Ali Sukas ile birlikte hareket ederek usulsüzce para talebinde bulunduğu iddia edilmişti. Polat, savunmasının ilk kısımlarında İstanbul Valisi Davut Gül’ün Ağaç AŞ’de çalışan kuzeni tarafından 19 Mart’taki İBB operasyonuna ilişkin sinyallerin kendisine verildiğini söyledi. Polat kendisine söz konusu kişi tarafından, “Ses çıkarmasın, beklesin, zaten bir şeyler olacak yakında!” dediğini belirtti. Polat, “19 Mart’tan sonraki süreçte Ağaç AŞ ile ilgili olumsuz haberler çıkıyordu. Benim yaptırdığım düşünüldü ama kesinlikle ben yaptırmadım. Yurtdışına kaçan iki kişi, 8 ay sonra tekrar gelerek Ümit Polat’a para verdim dediler ve ben tutuklandım.” dedi.

Savunması bitince hakim, Polat’a çeşitli sorular yöneltti:

Hakim: “Etkin pişmanlık kapsamında ifade verdiğini söylemişsin ve hep Ali Sukas’la ilgili bir durumu anlatmışsın. Seninle ilgili çok fazla para aldığın iddiası var ama sen bunları kabul etmiyorsun”

Polat: “İlk ifadelerin hiçbirinde adım geçmiyor. İsmim, bazı kişiler tarafından etkin pişmanlık kapsamında ifade vermek için kullanıldı.”

Hakim: “Sen de etkin pişmanlık talebinde bulunup ifade vermişsin? Tamer Gümüş ile ilgili çok fazla şey söylemedin. Ali Sukas, sizi Murat Or ile bir odaya alıp nasıl ifade vermeniz gerektiğini söylemiş. Nasıl oldu?”

Polat: “Murat Or’un yanında şirket avukatı Emre Kırmızı vardı. Sukas, bize hakkımızda gizli tanık ifadesi olduğunu ve bizi ifadeye çağıracaklarını söyledi. Ben, bildiğim neyse onu söyleyeceğimi belirttim. 28 Mayıs’ta ifade verdim, Haziran 16’da Ağaç AŞ’de işten çıkarıldım.”

Hakim: “Senin Yalova ile ne bağlantın var?”

Polat: “Firmalarla görüşmek için gittim.”

Hakimin soruları devam ederken Polat, cezaevindeki görüşmeleriyle ilgili de bilgi verdi: “Fatih Keleş’i bir kere görmedim. Burada Adem Soytekin gösterdi. Ertan Yıldız ile görüşmek istedim ama bir kere görmedim. Bana ziyaretime gelen CHP’li ise Gökan Zeybek.”

Daha sonra savcı da Polat’a sorular yöneltti: “Yukarıdan para isteyen şahıslar var demiştin. Bunlar kimler?”

Polat: “Ali Sukas’la dışarıda görüştüm. “25 yıllık emeğin var ama seni görevden alacağım. Çok konuşuyorsun, dikkat et. Bu işlerden Ertan Yıldız ve Fatih Keleş’in haberi var” dedi. Daha sonraki süreçte, Ali Sukas’ın talimatıyla darp edildim. Şikayette bulunmadım çünkü korktum. Sonraki gün de Ekrem İmamoğlu tutuklandı zaten.

Savcı: “Ama savcılıktaki ifadende, Sukas’ın sana “Bu saldırı sana değil bize yapıldı” dediğini söylemişsin?”

Polat: “İşleyiş olarak bunu Sukas’ın yaptırdığını düşünüyorum.”

İMAMOĞLU’NDAN “TABLO” TEPKİSİ
Savcı, mahkeme salonuna, yıllara göre Ağaç AŞ’ye giren para miktarını gösteren bir tablo yansıtarak şunu sordu: “İmamoğlu ile Ali Sukas görüştü demişsin. İmamoğlu’nun Ali Sukas’a seçim için yeterince para toplayamadığı için kızdığını söylemişsin. Bundan sonra da Sukas’ın para toplama hızını artırdığını söylemişsin. 2023-2024 arasında Ağaç AŞ’deki bu yükselene para girişinin bu görüşmeyle ilgisi var mı?”

Polat: “Para toplandı ama ne için ne zaman bilmiyorum.”

Savcı: “Para toplanması seçimle mi ilgili?”

Polat: “Para neden toplanır bilmiyorum.”

Savcı: “25 senedir bu işin içindesin Ümit. Bunu da kendi ifadende söylemişsin. Ne için para toplanmış?”

Polat: “Daha çok toplamıştır o ara, bilmiyorum ki.”

Daha sonra araya giren İmamoğlu, ifadelerdeki çelişkiye ve tabloya tepki gösterdi. Tablonun gerçeği yansıtmadığını belirten İmamoğlu, “Sayın hakim lütfen yalana müsaade etmeyin. İddia makamı yalan bir tablo yansıttı.” dedi. İmamoğlu tabloya ve savcıya tepki gösterdiği sırada çıkan tartışmada savcı, İmamoğlu’nun CMK 204 (duruşma düzenini bozmak) eylemiyle salondan çıkarılmasını talep etti. Hakim, savcının bu talebini dikkate almadı.

Polat, savunmasının devamında “2024’ün başlarında Ali Sukas beni çağırarak, ‘Bir liste var, alışverişler üzerinden yüzde 10 alacağız’ dedi. ‘Neyin parasını istiyoruz?’ diye sordum, ‘Ben istemiyorum, yukarısı istiyor’ dedi. Müteahhitler gelip dert yanmaya başladılar. Parayı kendisi alıyor sanıyordum, ‘Yukarıya şikâyet edeceğim’ dedim. Duygu Çebi, Ertan Yıldız’ın yeğeni. Durumu onunla paylaştım. Randevu ayarladı ve olaydan bahsettim, ‘Çok canı sıkıldı ilgileneceğini söyledi’ dedi. Sonra genel müdürün mobingleri başladı.” dedi.

Duruşma devam ediyor…

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi