Kıbrıs alarmda: İngiltere Doğu Akdeniz’e savaş gemisi gönderiyor

İran yapımı İHA’nın RAF Akrotiri (Ağrotur) üssüne isabet etmesinin ardından Londra yönetimi, Kıbrıs’taki askeri varlığını güçlendirme kararı aldı. Hava ve füze savunmasını tahkim etmek için bir muhribin Doğu Akdeniz’e konuşlandırılması gündemde.

Bugün Kıbrıs

İngiltere’nin, Kıbrıs’taki üslerinin güvenliğini artırmak amacıyla Doğu Akdeniz’e bir Kraliyet Donanması savaş gemisi göndermeyi planladığı bildirildi.

The Times’ın haberine göre Londra yönetimi, RAF Akrotiri üssünü korumak amacıyla bölgeye bir savaş gemisi sevk etmeyi değerlendiriyor. Gazete, savunma çevrelerinden üç kaynağa dayandırdığı haberinde, planlamanın İran kaynaklı tehdit algısındaki artış sonrası gündeme geldiğini aktardı.

Habere göre pazartesi günü erken saatlerde İran yapımı bir insansız hava aracı üssün pistine isabet etti. Saldırıda maddi hasar oluştu ancak can kaybı ya da yaralanma yaşanmadı. İngiliz makamları, saldırının İran’ın Orta Doğu’daki ABD ve İsrail hedeflerine yönelik misilleme sürecinin parçası olduğunu açıkladı.

İngiltere Savunma Bakanı John Healey’in salı günü üst düzey askeri yetkililerle bir araya gelerek gelişen tehdit ortamını değerlendirdiği belirtildi. Toplantıda, hava ve füze savunma kapasitesini güçlendirmek amacıyla Type 45 sınıfı muhrip HMS Duncan’ın bölgeye konuşlandırılması seçeneğinin ele alındığı kaydedildi.

İngiltere Savunma Bakanlığı habere ilişkin resmi bir açıklama yapmazken, daha önce yapılan açıklamalarda Akrotiri’deki güvenlik önlemlerinin sürekli gözden geçirildiği ve gerektiğinde İngiltere’nin bölgedeki askeri varlığını hızla takviye edebileceği vurgulanmıştı.

AVRUPA’DAN EŞ ZAMANLI ASKERİ DESTEK
Öte yandan Kıbrıs Cumhuriyeti de savunma duruşunu güçlendirmek için Avrupa ülkeleriyle koordinasyonunu artırdı. Fransa, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in talebi üzerine adaya hava savunma sistemleri, anti-drone kapasitesi ve en az bir firkateyn konuşlandırmayı planladığını açıkladı.

Yunanistan da son günlerde askeri desteğini artırarak F-16 savaş uçakları ile Belharra sınıfı iki firkateyni Kıbrıs’a gönderdi.

Kıbrıslı yetkililer, söz konusu adımların doğrudan bir sivil tehditten ziyade ihtiyati ve savunma amaçlı olduğunu belirterek, kritik altyapının güvenliğinin öncelik olduğunu vurguladı.

Kıbrıs hükümeti ayrıca ülkenin doğrudan bir hedef olmadığını ve gerilimin düşürülmesi için diplomatik temasların sürdüğünü açıkladı. Hristodulidis’in Avrupa liderleriyle gerçekleştirdiği temaslarda, daha fazla istikrarsızlığın önlenmesi için koordineli bir Avrupa yanıtının gerekliliğini dile getirdiği belirtildi.

Foto: Arşiv

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi