Birinci: “Sağlıkta kaos büyüyor, sandık yakındır”
CTP milletvekili Ceyhun Birinci, sağlık sisteminde altyapı, personel ve planlama eksiklerinin sürdüğünü belirterek, “Sağlıkta kaliteli hizmet verebilmenin dört şartı var, hiçbirini yerine getirmediniz” dedi.
Birinci: “Sağlıkta kaos büyüyor, sandık yakındır”
CTP milletvekili Ceyhun Birinci, sağlık sisteminde altyapı, personel ve planlama eksiklerinin sürdüğünü belirterek, “Sağlıkta kaliteli hizmet verebilmenin dört şartı var, hiçbirini yerine getirmediniz” dedi.
Bugün Kıbrıs
CTP milletvekili Ceyhun Birinci, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada sağlık alanındaki sorunların derinleştiğini söyledi. Sağlık Bakanı’nın Genel Kurul’da bulunmamasını eleştiren Birinci, “Sağlıkta kaos devam ediyor. Fakat ne ilginçtir ki Sağlık Bakanı burada yok” ifadelerini kullandı.
Birinci, ülkede kaosun sadece sağlıkla sınırlı olmadığını savunarak, “Kaos sadece sağlıkta değil Asım Bey, kaos ülkenin her tarafında” dedi ve fiber optik oylamasında yaşananlara atıf yaptı.
Hükümeti sert sözlerle eleştiren Birinci, Başbakan’ın açıklamalarına gönderme yaparak şöyle konuştu:
Ceyhun Birinci: “Nasıl olursa olsun ben imza atacağım diyor. Çünkü kendi ülkelerine yabancılaştılar. Kendi halklarına yabancılaştılar.”
Meclis’e girişte yaşananları da hatırlatan Birinci, milletvekillerinin Meclis’e alınmamasını eleştirerek, “Meclise giremez olduk… Ülke bu hale geldi” dedi.
“SAĞLIKTA DEVRİM DİYORSUNUZ AMA…”
Başbakan’ın “sağlıkta devrim yaptık” söylemine tepki gösteren Birinci, halkın hastanelerde yaşadığı tabloya dikkat çekerek, “Halkımız hastanelere gidiyor, sağlık hizmeti almaya çalışıyor ama maalesef durum ortada” ifadelerini kullandı.
Yeni hastane projelerine değinen Birinci, “Yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin temelini atmak şimdi mi aklınıza geldi? Güzelyurt Devlet Hastanesi hizmete girmiş durumda değil” dedi.
2026 bütçesine işaret eden Birinci, sağlık harcamalarının transfer ağırlıklı olduğunu savunarak, “Bu ne demektir? Yatırım yok demektir. Sevklere devam etmek demektir” şeklinde konuştu.
PERSONEL VE ALTYAPI ELEŞTİRİSİ
Yoğun bakım yataklarının yetersiz olduğunu belirten Birinci, “Yoğun bakım yataklarınız yeterli mi? Hayır. Dört yıldır ne yapıyordunuz?” diye sordu.
Yeni açılacak servislerde personel planlamasının yapılmadığını savunan Birinci, “Doktor, hemşire, teknisyen hazır mı? Hayır” ifadelerini kullandı.
Sağlıkta kaliteli hizmet için dört temel şart bulunduğunu söyleyen Birinci, bunları şöyle sıraladı: sağlığa yeterli bütçe, nüfus planlaması, güçlü altyapı ve sistem oluşturulması. Birinci, “Hiçbirini yerine getirmediniz bu dört yılda” dedi.
SAĞLIK DAİRESİ YASASI TEPKİSİ
Sağlık Dairesi Yasası’na da değinen Birinci, tam zamanlı uzmanlık eğitiminin önünün açılmasının bilimsel kriterlere uygun olmadığını savundu. Birinci, “Bilimsel kriterlere göre ülkemiz şartlarında tam zamanlı uzmanlık eğitimi verilemez” dedi.
Tabipler Birliği’nin onay vermeyeceğini açıkladığını belirten Birinci, “Halkın sağlığıyla bir üniversiteye rant sağlanmaz” ifadelerini kullandı.
HEKİMLERE YÖNELİK SÖYLEMLERE TEPKİ
Doktorlara yönelik söylemleri eleştiren Birinci, “Hekimlerimiz risk altında hizmet vermeye çalışırken siz onları gerçek dışı iddialarla şikâyet ediyorsunuz” dedi ve meslek örgütleriyle diyalog çağrısı yaptı.
Konuşmasının sonunda erken seçim vurgusu yapan Birinci, “Sandık kurulacak ve gidecekler” diyerek sözlerini tamamladı.














