DAÜ’de demokrasi ve özerklik için eylem yapıldı
DAÜ-SEN, enstitü müdürü belirleme sürecinde kurulların iradesinin yok sayıldığını belirterek, mevzuata ve demokratik teamüllere uyulması talebiyle 26 Ocak 2026’da Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirdi.
DAÜ’de demokrasi ve özerklik için eylem yapıldı
DAÜ-SEN, enstitü müdürü belirleme sürecinde kurulların iradesinin yok sayıldığını belirterek, mevzuata ve demokratik teamüllere uyulması talebiyle 26 Ocak 2026’da Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirdi.
Bugün Kıbrıs
DAÜ-SEN tarafından yapılan basın açıklamasında, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde son dönemde yaşanan gelişmelerin, “üniversitenin demokratik işleyişi, kurumsal özerkliği, mevzuata ve hukuka bağlı yönetim anlayışı açısından ciddi kaygılar yarattığı” ifade edildi.
Açıklamada, geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmelerin Doğu Akdeniz Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Enstitü Kurulu’nu, “imza toplama yöntemi ile olağanüstü toplantıya çağırma durumunda bıraktığı” hatırlatıldı. Bu çağrının ardından 23 Ocak 2026 tarihinde olağanüstü toplanan enstitü kurulunun, toplantıya katılan 22 üyenin oy birliğiyle, “enstitü müdürü belirleme sürecinde en erken zamanda eğilim yoklaması yapılmasına karar verdiği ve bu sürecin takvimini belirlediği” belirtildi.
Sendika, bu kararın “hem DAÜ mevzuatına hem de üniversitelerde yerleşik demokratik teamüllere uygun ve olması gereken bir adım olduğu” değerlendirmesini yaptı.
REKTÖRLÜĞE ELEŞTİRİ
Açıklamada, Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun (VYK) asaleten atama yapılması yönündeki iradesinin ardından, enstitü kurulunun da “mümkün olan en kısa sürede görüş oluşturma ve bu görüşü sunma yönünde karar almasının, kurumsal işleyişin doğal ve gerekli bir parçası olduğu” vurgulandı.
Buna karşın gelinen noktada, “Rektörlüğün kurulların iradesiyle uyumlu hareket etmek yerine süreci zorladığı, mevzuatın ve demokratik teamüllerin dışına çıkan uygulamalara yöneldiği” ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Oysa DAÜ mevzuatı, Rektörlüğe dekan, müdür veya bölüm başkanlarını tek başına atama yetkisi tanımamaktadır. Bu görevler için ilgili kurulların görüşü zorunludur. Aynı ilke VYK açısından da geçerlidir. Rektör atamalarında da VYK, senatonun önerisi doğrultusunda hareket etmektedir.”
“ÜNİVERSİTELER ORTAK AKILLA YÖNETİLMELİDİR”
DAÜ-SEN açıklamasında, “üniversitelerin kişisel tercihlerle değil; ortak akılla, kurulların iradesiyle ve hukukun üstünlüğü ilkesiyle yönetilmesi gerektiği” vurgulandı. “Eğilim yoklamaları ve kurul kararlarının yalnızca bir prosedür değil, üniversite demokrasisinin temel dayanakları olduğu” ifade edilerek, “bu nedenle bugün burada olunduğu” belirtildi.
REKTÖRLÜĞE, CUMHURBAŞKANINA VE HÜKÜMETE ÇAĞRI
Açıklamada, yaşanan olumsuzlukların son bulması, “kurumsal işleyişe ve ortak akla geri dönülmesi, kurulların kararlarının hayata geçirilebilmesi ve demokratik, özerk üniversite yapısının korunması ve geliştirilmesi” amacıyla eylem ve basın açıklamasının gerçekleştirildiği kaydedildi.
DAÜ-SEN, “buradan açık ve net bir çağrıda bulunuyoruz” diyerek şu ifadeleri kullandı:
“Rektörlüğü, DAÜ mevzuatına, demokratik teamüllere ve üniversite kurullarının iradesine uygun davranmaya davet ediyoruz.”
Aynı zamanda “Cumhurbaşkanı’nı ve Hükümet’i, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde mevzuata ve demokratik ilkelere aykırı uygulamaların son bulması için üzerlerine düşen sorumluluğu ivedilikle yerine getirmeye” çağıran sendika, “DAÜ VYK’sında hangi isimlerin hangi usullerle görevden alınıp göreve getirileceğinden çok daha önemli olanın, DAÜ’nün hangi ilkelerle yönetileceği olduğu” vurgusunu yaptı.
“GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ”
Açıklamanın sonunda, “üniversitelerde hukuka uygunluk, demokrasi ve özerkliğin yalnızca akademisyenlerin değil, toplumun tamamının ortak kazanımı olduğu” belirtilerek, DAÜ’nün hukuka uygun, demokratik ve özerk üniversite ilkelerine bağlı şekilde yönetilmesi gerektiği ifade edildi.
DAÜ-SEN açıklaması şu sözlerle tamamlandı:
“Demokratik, özerk ve çağdaş üniversite anlayışından geri adım atılmasına izin vermeyeceğiz. Yanlışta değil, doğruda ısrarcı olacağız. Kurulların iradesine, mevzuata ve üniversite demokrasisine sahip çıkmaya devam edeceğiz.”












