Rum Meclisi’nde “dokunulmazlık” dosyası: Nikos Syka hakkında soruşturma derinleşiyor, Atina’dan ifade toplanıyor
Kıbrıslı Rum milletvekili Nikos Syka hakkında partnerinin şiddet iddiasıyla başlatılan soruşturmada kritik aşamaya gelindi. Polis, dokunulmazlığın kaldırılması için dosyayı güçlendirmek amacıyla Yunanistan’dan da tanık ifadeleri toplamaya hazırlanıyor.
Rum Meclisi’nde “dokunulmazlık” dosyası: Nikos Syka hakkında soruşturma derinleşiyor, Atina’dan ifade toplanıyor
Kıbrıslı Rum milletvekili Nikos Syka hakkında partnerinin şiddet iddiasıyla başlatılan soruşturmada kritik aşamaya gelindi. Polis, dokunulmazlığın kaldırılması için dosyayı güçlendirmek amacıyla Yunanistan’dan da tanık ifadeleri toplamaya hazırlanıyor.
Bugün Kıbrıs
Güney Kıbrıs’ta iktidarın büyük ortağı DİSİ (Demokratik Seferberlik) milletvekili Nikos Syka hakkında, partnerinin şiddet iddiasıyla yaptığı şikayet sonrası başlatılan adli süreç yeni bir aşamaya geçti. Polis, dokunulmazlığın kaldırılması için gerekli adli zemini güçlendirmek amacıyla Atina’dan da tanıklık/ifade toplamaya hazırlanırken, dosya Hukuk Dairesi tarafından inceleniyor.
Philenews’in aktardığı bilgilere göre, Limasol Polis Müdürlüğü’ne bağlı TAE Limasol Şiddet Bürosu soruşturmayı iki ana başlık altında yürütüyor: Saldırı/fiili saldırı sonucu “gerçek bedensel zarar” oluşması; Psikolojik şiddet uygulanması. 
Aynı haberde, dosya yargıya taşınırsa suç vasfının toplanacak yeni beyanlar, tıbbi bulgular ve diğer delillere göre değişebileceği notu da düşülüyor. 
NEDEN ATİNA’DAN İFADE TOPLANIYOR?
In-Cyprus/Philenews’in İngilizce haberine göre, şikayetçinin olay sonrası telefonla konuşup bilgilendirdiği bazı kişilerden derhal tanıklık alınması planlanıyor. Bunun yanında, Atina’da bulunan belirli kişilerden de resmi ifade alınması için düzenlemelerin yapıldığı; gerekirse soruşturma ekibinin koordinasyon için Atina’ya gidebileceği belirtiliyor. 
Bu adımın amacı, Başsavcılığın Yüksek Mahkeme’ye (Supreme Court) sunacağı dokunulmazlığın kaldırılması başvurusunu güçlü delille desteklemek. 
“DOKUNULMAZLIK KALDIRILMADAN İFADE ALINAMAZ” VURGUSU
In-Cyprus’te yer alan bilgilere göre, Syka’nın “ifade vermeye hazır olduğu” yönündeki beyanı tek başına yeterli görülmüyor; Kıbrıs hukukunda bir milletvekilinin soruşturma kapsamında resmen sorgulanabilmesi ve/veya ceza kovuşturması için dokunulmazlığın kaldırılması gerekiyor. Bu süreçte kritik adım, Yüksek Mahkeme’nin dokunulmazlık kapsamı dışına çıkarma yönünde karar vermesi. 
DOSYA HUKUK DAİRESİ’NDE: KARAR “HAFTA BİTMEDEN” GELEBİLİR
Rum devlet yayın kuruluşu RIK’in haberine göre polis dosyası Hukuk Dairesi tarafından teslim alındı ve inceleme sürüyor. RIK, Hukuk Dairesi’nin hafta bitmeden dosyanın seyri hakkında bir tutum belirlemesinin beklendiğini aktarıyor. 
Adli süreç sürerken siyasi boyut da büyüyor. Politis’e göre konu, dokunulmazlık kararının yanı sıra DİSİ’nin iç mekanizmalarında da ele alınıyor; partinin siyasi organlarının Syka’nın seçim listesinde kalıp kalmamasına ilişkin karar sürecini yürüttüğü bildiriliyor.

Philenews’teki diğer haber akışında ise DİSİ lideri Annita Dimitriou’nun Syka’ya “dokunulmazlığını kendi iradesiyle bırakması” çağrısı yaptığı ve Syka’nın aday listesi dışına çıkarıldığına dair bilgiler yer alıyor. 
Ayrıca Philenews, Syka’nın olası yerine adaylık için Andreas Michailidis ismini gündeme taşıyor. 












