KTOEÖS: Uçurum kenarındaki okulda tedbir yok, 38 özel eğitim öğrencisine öğretmen yok!

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, “Öğrencilerimizin güvenliği sağlanmadığı, öğretmen ve özel eğitim kadroları tamamlanmadığı hâlde okula kayıt akışı sürüyor; bu çocuklarımız ve öğretmenlerimiz çözümsüz bırakılıyor” dedi.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), okullarda ve eğitimde yaşanan ciddi sıkıntıları dile getirmek amacıyla İskele Muharrem Döveç Ortaokulu’nda bir basın açıklaması yaptı. Açıklama KTOEÖS Başkanı Selma Eylem tarafından yapıldı.

Eylem konuşmasına, okulu iş insanlarından birinin yaptığını ve Eğitim Bakanlığı’na devredildiğini anımsatarak başladı. Okulun çevre düzenlemesinin yapılmasının bakanlığın sorumluluğunda olduğuna işaret eden Eylem, buna rağmen hâlâ ciddi sorunlar bulunduğunu aktardı.

“ARKA TARAF UÇURUM, ÖNLEM ALINMADI; ÖĞRENCİ AKIŞI DURMADAN DEVAM EDİYOR”
Öğrencilerin güvenliğini ilgilendiren tedbirlerin eksik olduğuna dikkat çeken eylem, “Arka tarafın uçurum olması ve bunu önleyecek tedbirlerin, düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle sıkıntılar devam etmektedir” dedi.

Öğrenci sayısının sürekli arttığını, sınav döneminin geçmesine rağmen kayıt akışının sürdüğünü belirten Eylem, “Okullar açılalı sürekli buraya bir kayıt akışı söz konusudur. Yabancı uyruklu, Türkçe bilmeyen öğrencilerimiz artış göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Bu durumun yalnızca bu okulla sınırlı olmadığını, bölgedeki diğer okullarda da benzer sorunların yaşandığını belirten Eylem, buna rağmen çocukların ve öğretmenlerin çözümsüz bırakıldığını söyledi.

“MÜDÜR YOK, MUAVİN EKSİK, ÖĞRETMEN AÇIĞI ÖRTÜLMEK İSTENMEKTEDİR”
Eylem, okulda ciddi kadro eksiklikleri bulunduğunu vurgulayarak, “Kadrolarda eksiklik var; okulun muavin sayısı ikidir, üç olması lazım, müdürü yoktur” dedi.

Eğitim Bakanı’nın Meclis kürsüsünden “eksik öğretmen yoktur, eksik müdür veya müdür muavini yoktur” şeklinde açıklama yaptığını hatırlatan Eylem, bunun gerçeği yansıtmadığını belirtti. “Eksik kadrolar vardır ve öğretmen de eksiktir. Kendilerinin belirlediği, öğrenci sayısının 35-40’ı bulduğu birleştirilmiş sınıf uygulamalarına göre öğretmen ihtiyacı olmadığı iddia edilebilir. Ancak işin aslı bu değildir” ifadelerini kullandı.

Kadro tüzüğüne göre ideal sınıf mevcudunun yirmi altı olduğunu belirten Eylem, tüzüğün yok sayıldığını söyledi. “Sınıflar birleştirilerek öğretmen tasarrufuna gidilmektedir ve bunun üzerinden bakanlık politika oluşturmaktadır” dedi.

“ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ YOK; 38 ÖĞRENCİYE TEK BİR ATAMA YAPILMIŞTIR”
Eylem, son yıllarda tüm okullarda artış gösteren özel eğitime gereksinim duyan öğrenci sayısına rağmen gerekli kadroların sağlanmadığını belirtti. “Bu okulumuzda 38 özel eğitime gereksinim duyan öğrencimiz olmasına rağmen özel eğitim öğretmeni yoktur. Tek bir özel eğitim kadro ataması yapılmıştır” dedi.

Aldıkları bilgiye göre Türkiye’den bu yıl on özel eğitim öğretmeni getirildiğini, diğer branşlarda da benzer atamalar bulunduğunu söyleyen Eylem, buna rağmen özellikle bu okulda özel eğitim öğretmeni bulunmadığını kaydetti.

Eylem, aynı sorunun diğer okullarda, özellikle meslek liselerinde de yaşandığını belirterek, “Gerekli kadroların sağlanmaması güvenlikle ilgili tehdit oluşturmaktadır” dedi.

“ALTYAPI SORUNLARI ÇÖZÜLMEDEN İKİNCİ İLAHİYAT AÇMAK İDEOLOJİK BİR TUTUMDUR”
Eylem, okulda yaşanan sıkıntıların altyapı ve donanım eksikliklerinin ötesinde bir eğitim politikası sorunu olduğunu vurguladı. “Altyapıda bu kadar sıkıntı yaşanan, okullarımızda bu sorunlar dururken ikinci ilahiyatın açılması ideolojik hedeflerle talimatların yerine getirilmesidir” dedi.

Bakanlığın ve UBP, DP ve YDP hükümetinin ideolojik doğrultuda hareket ettiğini belirten Eylem, bu yaklaşımın nitelikli, bilimsel ve laik eğitimi zedelediğini dile getirdi.

“MÜCADELEMİZ TÜM OKULLARDA DEVAM EDECEKTİR”
KTOEÖS Başkanı, sözlerinin sonunda sendikanın kararlılığını dile getirerek, “Nitelikli, bilimsel, laik eğitim için mücadelemiz devam edecek. Bütün bu sıkıntıları ve yapılmaya çalışılanları bir bir kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Eylem, bugün İskele’de olduklarını ancak diğer okullarda da sorunların takip edileceğini belirterek, mücadelenin sürdürüleceğini söyledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi