Kıbrıs Cumhuriyeti AB’ye de cevap vermiyor

Kimliksizler Derneği’nin 2023’te 675 imzayla AB’ye sunduğu dilekçeye hâlâ yanıt verilmedi. Avrupa Parlamentosu Dilekçe Komitesi’nin iki kez yaptığı resmi çağrıya rağmen Kıbrıs Cumhuriyeti sessizliğini koruyor.

Bugün Kıbrıs

Kimliksizler Derneği, Avrupa Birliği Dilekçe Komitesi’nin, karma birlikteliklerden doğan çocukların yaşadığı hak ihlallerine ilişkin olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nden iki kez savunma talep ettğini, ancak Lefkoşa yönetiminin bu çağrılara yanıt vermediğini duyurdu.

İKİ KEZ RESMİ YAZI GÖNDERİLDİ
Kimliksizler Derneği, Eylül 2023’te 675 imzalı bir dilekçeyle Avrupa Birliği Dilekçe Komitesi’ne başvurarak, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin karma evliliklerden doğan çocuklara yönelik ayrımcı uygulamalarını gündeme taşımıştı.

22 Ocak 2024 tarihinde Brüksel’de yapılan canlı oturumda, dernek temsilcileri ve Kıbrıs Cumhuriyeti makamları, Komite üyelerine doğrudan bilgi verdi. Oturumun ardından Komite, karma birliktelik mağdurlarının savlarının ciddi ve temelli olduğu sonucuna vararak dilekçeyi gündemde tutma kararı aldı ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nden resmi açıklama talep etti.

Komite, 6 Şubat 2024 tarihinde Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na ilk resmi yazısını göndererek konuyla ilgili izahat istedi. Ancak aradan aylar geçmesine rağmen herhangi bir yanıt alınmadı.

Bu sessizlik üzerine Komite, 7 Temmuz 2025 tarihinde ikinci bir hatırlatma yazısı göndererek Lefkoşa yönetimini tekrar cevap vermeye çağırdı.

“HUKUK TANIMAZLIK AB’YE DE TAŞINDI”
Kimliksizler Derneği, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu tutumunun yalnızca karma birliktelik mağdurlarına değil, Avrupa Birliği’nin temel hukuk ilkelerine de meydan okuma anlamı taşıdığını belirtti.

Dernek açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Kıbrıslı Türklerle karma evlilik yapan bireylerin ve çocuklarının dilekçelerine yanıt vermeyen Kıbrıs Cumhuriyeti, aynı hukuk tanımaz yaklaşımını AB kurumlarına karşı da sürdürmektedir.”

Dernek yetkilileri, Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu konudaki süregelen suskunluğuna nasıl bir yanıt vereceğinin merakla beklendiğini ifade etti.

 

WWL

WWL

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "2" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }