TDP: Fiber protokolü, Kıbrıslı Türklerin egemenliğine açık müdahaledir
TDP, Ankara’da imzalanan Fiber Optik Altyapı Protokolü’nün Kıbrıslı Türklerin egemenliğine, veri güvenliğine ve ekonomik bağımsızlığına doğrudan müdahale anlamına geldiğini belirterek hükümete “Bu protokol derhal durdurulmalıdır” çağrısı yaptı.
TDP: Fiber protokolü, Kıbrıslı Türklerin egemenliğine açık müdahaledir
TDP, Ankara’da imzalanan Fiber Optik Altyapı Protokolü’nün Kıbrıslı Türklerin egemenliğine, veri güvenliğine ve ekonomik bağımsızlığına doğrudan müdahale anlamına geldiğini belirterek hükümete “Bu protokol derhal durdurulmalıdır” çağrısı yaptı.
Bugün Kıbrıs
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Ankara’da imzalanan “Fiber Optik Altyapı Protokolü”nün Kıbrıslı Türklerin egemenliğine açık bir müdahale olduğunu belirterek hükümeti uyardı. Parti, protokolün kişisel veri güvenliğini, kamusal kurumların özerkliğini ve ekonomik bağımsızlığı tehdit ettiğini açıkladı.
“KAMUSAL VERİLER YABANCI ŞİRKETE DEVREDİLİYOR”
TDP, 24 Eylül 2025 tarihinde Ankara’da imzalanan “Fiber Optik Altyapı Protokolü” kapsamında, KKTC’deki tüm adres, şebeke ve müşteri bilgilerinin Türk Telekom ile paylaşılacak olmasının, yurttaşların kişisel verilerinin ve devlet kurumlarının ağ altyapısı bilgilerinin “yabancı bir şirkete devri” anlamına geldiğini belirtti.
Açıklamada, “Bu durum Kıbrıslı Türklerin veri güvenliğini doğrudan tehdit etmektedir” denildi. Parti ayrıca, fiber altyapısı tamamlanan bölgelerde yerel internet sağlayıcılarının 90 gün içinde kapatılmasının, Kıbrıslı Türk şirketlerini devre dışı bırakarak piyasada fiili bir tekelleşme yaratacağına dikkat çekti.
“DENETİM YETKİSİ ORTADAN KALDIRILIYOR”
TDP açıklamasında, protokolle birlikte Türk Telekom’un hem yatırımcı, hem işleticisi hem de denetleyicisi konumuna getirildiği hatırlatıldı:
“Bu düzenleme, kamu otoritelerinin denetim yetkisini fiilen ortadan kaldırmakta, KKTC’nin iletişim altyapısını Türkiye merkezli bir şirkete teslim etmektedir.”
Parti, Telekomünikasyon Dairesi personelinin yatırımcıya bağlanmasının da kamusal kurumların özerkliğini yok ettiğini ve Kıbrıslı Türk mühendislerin karar süreçlerinden dışlanmasına neden olacağını belirtti.
“ŞEFFAFLIKTAN UZAK, KAMU YARARINA AYKIRI BİR SÜREÇ”
TDP, protokolün Meclis onayına sunulmadan, toplumdan gizli bir biçimde hazırlanmış olmasını, demokratik denetim mekanizmalarının devre dışı bırakılması olarak değerlendirdi.
Parti, Kıbrıslı Türk mühendislerin, şirketlerin ve kamusal kurumların sürece dahil edilmeden yapılan bu yatırımın sürdürülebilir ve yerel odaklı olamayacağını vurguladı.
TDP açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Fiber altyapı yatırımı elbette bir ihtiyaçtır. Ancak bu yatırım, Kıbrıslı Türk mühendislerin, şirketlerin ve kamusal kurumların dışlandığı; yetkilerin yabancı bir şirkete devredildiği bir zeminde yapılamaz.”
TDP’DEN ÇAĞRI: “EGEMENLİĞİMİZE VE KURUMLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM”
TDP, Kıbrıs Türk halkının veri güvenliğini, Telekomünikasyon Dairesi’nin kamusal yapısını ve ülkenin dijital egemenliğini korumak adına protokolün derhal durdurulması çağrısında bulundu.
Parti açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Bu sadece teknik bir anlaşma değil; Kıbrıslı Türklerin iradesini ve geleceğini doğrudan ilgilendiren siyasi bir meseledir. Egemenliğimiz, yalnızca sınırlarla değil; bilgiyle, teknolojiyle ve iradeyle korunur.”
TDP, tüm sendikaları, meslek odalarını, mühendis birliklerini ve yurttaşları ortak bir toplumsal duruş sergilemeye davet etti.














