Erdoğan: “İsrail’e 100 milyar dolarlık hasar ödetilmelidir”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda "Bosphorus Diplomasi Forumu"nda açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Filistin’in tanınması önemli bir adımdır. Fakat bu katliam yaşanmadan bu adımlar atılamaz mıydı? Netanyahu cezalandırılmalı, uluslar arası spor turnuvalarından men dahil, İsrail’e caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır. İspanya’nın tavrı bir kenara konulamaz. Futbol Federasyonu Başkanımız da bu konuda duruşunu ortaya koymuştur. İsrail’in Gazze’de yarattığı 100 milyar dolarlık kayıp ödetilmelidir. Aksi takdirde bu yangın daha da yayılacaktır” dedi

Erdoğan’ın açıklamalarında öne çıkan bazı konular şöyle:

“Sözlerimin hemen başında 27 Mayıs Darbesi sonrası burada işkenceye maruz kalan şehitlerimiz, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı rahmetle anıyorum. Bugünün liderlerini yarının mimarlarıyla buluşturan derneğimize teşekkür ediyorum. Forum kapsamında 3 gün boyunca diplomasi ve uluslar arası ilişkilere gönül veren gençlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum.

Türkiye Yüzyılı, gençlerimizin çabası ve çalışmalarıyla vücut bulacaktır. Medyada, diplomaside, üstleneceğiniz vazifelerle Türk dış politikasının çok iyi bir duruma ulaşacağına inanıyorum. Rabbim yolunuzu da bahtınızı da açık etsin.

“ULUSLAR ARASI SİSTEM FELÇ OLMUŞTUR”
Tarihi bir dönemden geçiyoruz, küresel rekabetin dozu her geçen gün artarken belirsizlik dalga dalga yayılıyor. Krizler çözüme ulaşamadığı için maalesef büyük insani trajediler, çatışmalar ve savaşlar yaşanıyor. Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla 2. Dünya Savaşı’ndan sonra galipler eliyle kurulan düzen itibarını yitirmiştir. Evrensel değerler rafa kalkmış, uluslar arası sistemi tamamen felce bırakmıştır. Küresel barış yerini savaş yerine bırakmıştır. Zayıf güçlünün karşısında yalnızlığa terk edilmiştir. Merhamet gibi duygular terk edilmiştir.

“KÜRESEL SİSTEM İFLAS ETMİŞTİR”
Bundan 80 yıl önce kurulan mevcut küresel sistem, 2. Dünya Savaşı’ndan ders alınarak yeniden bir soykırım yaşanmasın diye kurulmuştur. BM’nin gayesi çatışmaları önlemek, insani felaketlerin önüne geçmektir. Küresel sistem iflas etti derken bunu hamaset olsun diye söylemiyorum.

Biz iflas etmiş bu sistemin tüm yükünü çeken bir bölgede yer alıyoruz. Zulümlerin neredeyse tamamı bu coğrafyada yaşanıyor. Türkiye hadiselerin uzağında bir ülke değildir.

“CANIMIZDAN CAN KOPUYOR”
Komşumuzun ülkesi yanarken biz rahat olamayız. İnsan komşusuna sırtına dönebilir mi? İnsan kardeşlerinin derdini duymazdan gelebilir mi? Bu aziz millet tarihin hiçbir döneminde bana ne dememiştir. Kimsenin mezhebine kökenine bakmadan bu millet imdat diyenin yardımına koşmuştur. Herkes kayıtsız kalsa da biz coğrafyamızdaki sorunlara kayıtsız kalamayız. Gazze’nin, Yemen’in, Sudan’ın, Somali’nin, Suriye’nin sokaklarında yere düşen her can bizim canımızdan can koparıyor.

“YANGINI SÖNDÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Sadece elimizi değil zaman zaman tüm gövdemizi taşın altına koyuyoruz. Bizim tek amacımız var o da bölgede istikrarın güçlü bir şekilde sağlanması. Türkiye olarak işte bu yolu açmanın derdindeyiz. 500 yılı geride bırakan Hariciye geleneğimizle coğrafyamızdaki yangını söndürmeye çalışıyoruz. Barışın, istikrarın paylaştıkça çoğaldığına inanıyoruz.

Mesele istikrarı körüklemek, çatışmayı kavgayı büyütmek değil, birlikte kazanmaya odaklanmaktır. Başkasının acısından medet ummak kan tüccarlığı yapmaktır. Biz hiçbir zaman böyle olmadık, hiçbir zaman da olmayacağız. Türkiye tarihine, büyüklüğüne yakışır biçimde herkesle görüşebilen bir aktördür. Çok boyutlu dış politika anlayışımızla bölgesel ve küresel sorunların çözümüne azami katkı sunuyoruz. Suriye’de 14 yıl boyunca bunu yaptık.

“SAVAŞ BARONLARI ATEŞE BENZİN DÖKERKEN…”
Dünya sırtına dönerken biz onları yalnız bırakmadık. Savaş baronları ateşe benzin dökerken Rusya-Ukrayna savaşında bunu yaptık. Şimdi de Gazze’de bunu yapıyoruz. Gazze’de tam 2 yıldır soykırım yaşanıyor. Netanyahu ve katliam kadrosu Filistinli sivilleri hedef alıyor. Kuvözdeki bebekler acımasızca katlediliyor.

“NETANYAHU BOŞ KOLTUKLARA SESLENDİ”
Ama ne oldu o katil BM’de boş koltuklara seslenmek zorunda kaldı. Akdeniz’de Sumud Filosu şu an Gazze’ye doğru ilerliyor. Onlara buradan selam söylüyoruz. Zalimlerin bir hesabı varsa, Allah’ın da bir hesabı vardır ve O’nun hesabının üzerinde bir hesap yoktur.

“BU KATLİAM YAŞANMADAN ADIM ATILAMAZ MIYDI”
Bugüne kadar kulaklarının üzerine yatanlar, artık gaflet uykusundan uyanmaya başladı. Gazze meselesini Hamas’a indirgeyenler, kazın ayağının fark ettiler. Özellikle İsrail’in Katar’a saldırısı İsrail’in niyetini ortaya koydu ve canavarın durdurulması gerektiğini ortaya koydu. Filistin’in tanınması önemli bir adımdır. Biz elbette bu adımları takdir ederiz. Fakat bu katliam yaşanmadan bu adımlar atılamaz mıydı?

“100 MİLYAR DOLARLIK HASAR ÖDETİLMELİDİR”
Netanyahu, katliam kadrosu yargılanmalı cezalandırılmalıdır. Uluslar arası spor turnuvalarından men dahil, İsrail’e caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır. İspanya’nın tavrı bir kenara konulamaz. Futbol Federasyonu Başkanımız da bu konuda duruşunu ortaya koymuştur. İsrail’in Gazze’de yarattığı 100 milyar dolarlık kayıp ödetilmelidir. Aksi takdirde bu yangın daha da yayılacaktır.

Gençler, ben sizin gözlerinizde bunu görüyorum. Diplomasi forumuna emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum. Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

WWL

WWL

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }