Harmancı, Holguin ile görüştü: “Kaybedilen zaman umutsuzluğu derinleştiriyor”
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile görüşmesinde, “iki devletli çözüm” söyleminin barış sürecini tıkadığını belirterek, “Kaybedilen zaman, adil ve kapsamlı çözüme dair umutsuzluğu daha da derinleştiriyor” dedi.
Harmancı, Holguin ile görüştü: “Kaybedilen zaman umutsuzluğu derinleştiriyor”
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile görüşmesinde, “iki devletli çözüm” söyleminin barış sürecini tıkadığını belirterek, “Kaybedilen zaman, adil ve kapsamlı çözüme dair umutsuzluğu daha da derinleştiriyor” dedi.
Bugün Kıbrıs
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile yaptığı görüşmede, “Kaybedilen zaman barış süreciyle ilgili umutsuzluğu daha da derinleştiriyor” dedi. Harmancı, “iki devletli çözüm” tezinin hiçbir hukuki ve politik dayanağı olmadığını vurgularken, karma evliliklerden doğan Kıbrıslı Türk çocukların vatandaşlık haklarının gaspını “tartışmasız bir insan hakkı ihlali” olarak niteledi.
Lefkoşa Türk Belediyesi’nde gerçekleşen görüşmede Holguin, Eylül ayı sonunda New York’ta yapılması planlanan üçlü toplantıya hazırlık amacıyla adada bulunduğunu belirtti.
“MÜZAKERE SÜRECİ TOPLUMLARA DOKUNAMADI”
Geçtiğimiz bir yılı değerlendiren Harmancı, güven artırıcı önlemlerle sınırlandırılan müzakere sürecinin toplumların hayatına dokunan bir sonuç üretemediğini söyledi. Bu durumun barış sürecine ve kapsamlı çözüme dair umutsuzluğu derinleştirdiğini ifade etti.
Özellikle yeni geçiş kapılarının açılamamış olmasını eleştiren Harmancı, “Metehan geçiş kapısının çözülmesi ancak kapsamlı çözümle mümkün olacak mülkiyet gibi konulara karşılık adeta bir misilleme ve cezalandırma aracı olarak kullanıldığını görüyoruz” dedi.
“AŞIRI SAĞ VE IRKÇILIK YÜKSELİYOR”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın masaya oturmayı reddetmesinin, Rum lider Nikos Hristodulidis’e tek başına oyun kurabileceği bir alan açtığını vurgulayan Harmancı, bunun güneyde aşırı sağın güçlenmesine ve barış yanlılarının sessizleşmesine hizmet ettiğini kaydetti.
“VATANDAŞLIK HAKLARININ GASP EDİLMESİ İNSAN HAKKI İHLALİDİR”
Harmancı, karma evliliklerden doğan Kıbrıslı Türk çocukların vatandaşlık haklarının gaspını “tartışmasız bir anayasal ve uluslararası insan hakkı ihlali” olarak nitelendirdi. Bu uygulamadan dönülmesinin toplumlararası güvenin inşası ve barış sürecine olan inancın güçlenmesi için elzem olduğunu belirtti.
“LEFKOŞA, ŞEHİR DİPLOMASİSİNİN LOKOMOTİFİDİR”
Uluslararası topluma çağrıda bulunan Harmancı, güven ortamını yeniden inşa edebilmek ve barış sürecini tetikleyebilmek için yenilikçi, uygulanabilir fikirlere destek verilmesi gerektiğini söyledi.
Lefkoşa’nın 1970’lerden bu yana iki toplumun iş birliğinde lokomotif rol üstlendiğini kaydeden Harmancı, “Güney ve kuzey Lefkoşa belediyeleri arasındaki diyalog ve iş birliği, uluslararası toplumun da destek ve meşruiyet sağlayacağı bir şekilde kurumsallaşmalıdır” dedi.