Teknecik Santrali’nde zehirli gaz alarmı: 4 çalışan hastanelik oldu

El-Sen Başkanı Ahmet Tuğcu: “Üçü Kıb-Tek personeli, biri temizlik çalışanı dört kişi zehirlendi. Bir buçuk yıldır klor gazının imhası için mücadele ediyoruz ama süreç yılan hikâyesine döndü.”

Bugün Kıbrıs

Teknecik Elektrik Santrali’nde bu sabah dört çalışan zehirli gazdan etkilendi. Üçü Kıb-Tek personeli, biri temizlik şirketi çalışanı olan işçiler Girne Akçiçek Hastanesi’ne kaldırıldı.

El-Sen Başkanı Ahmet Tuğcu, hastane önünde basına açıklama yaptı. Tuğcu, olayın sabahki basın açıklamalarından kısa süre sonra meydana geldiğini belirterek: “Saat 10.24 gibi Teknecik’teki arkadaşlarımızın havadaki bir gazdan dolayı zehirlendiğini öğrendik. Nefes darlığı, boğaz yanması ve öksürük şikâyetleriyle dört çalışan hastaneye getirildi. Üçü Kıb-Tek personeli, biri temizlik şirketinin bayan çalışanıdır” dedi.

“KLOR GAZI İMHA SÜRECİ YILAN HİKÂYESİNE DÖNDÜ”
Tuğcu, Teknecik’te yıllardır atıl durumda bulunan klor gazının imhası için sendikanın uzun süredir mücadele ettiğini hatırlattı: “Bir buçuk yıldır bu klor gazının imhasıyla ilgili çok büyük mücadele veriyoruz. Baskılarımız sonucu ihaleye çıkıldı, yüzde 50’si imha edildi. Ancak ihaleyi kazanan Türkiye’deki şirket iflas edince iş yarım kaldı.”

İhalenin ardından yaşananları sorgulayan Tuğcu, “Kalan gazın imhası ihalesiz şekilde aynı şirkete verildi. Şimdi soruyorum: Bu firmanın yetkisi var mı? Neden ihalesiz yapıldı? Ve neden kamuoyundan gizlendi? Ortada maalesef rüşvet iddiaları boy boy geziyor” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞANLARIMIZ STABİL, TEDAVİLERİ SÜRÜYOR”
Hastaneye kaldırılan işçilerin sağlık durumuna dair bilgi veren Tuğcu: “İlk geldiklerinde oksijen takviyesi yapıldı, kan örnekleri alındı, akciğer filmleri çekildi. Şu anda durumları stabil. Göğüs uzmanı doktorun kontrolü sonrası taburcu edilecekler” dedi.

Zehirlenen üç çalışanın santralin farklı atölyelerinde görevli olduğunu aktaran Tuğcu, bunun aynı noktada toplu bir temas değil, yaygın bir gaz etkisi olduğunu vurguladı.

“SORUŞTURMA ŞEFFAF YAPILMALI”

Tuğcu, olayın ardından Girne Polis Müdürlüğü ekiplerinin kendisinden bilgi aldığını aktararak, soruşturmanın önemine işaret etti: “Bu basit bir konu değil. Bu soruşturmanın şeffaf ve titiz bir şekilde yapılması gerekmektedir. Çünkü sonuçta insan sağlığıdır” dedi.

“SARI DUMANLAR KANSER TEHDİDİ”
Santraldeki riskin yalnızca klor gazıyla sınırlı olmadığını belirten Tuğcu, kullanılan yakıtın kalitesine dair şüpheleri de gündeme getirdi: “Bugün bacalardan çıkan sarı duman, yakıtın içindeki kükürt oranından kaynaklanıyor. Eğer bu oran doğru değilse ileride kanser sorunları hem bölge halkını hem de çalışanlarımızı bekler. Bir buçuk yılda maalesef arkadaşlarımızı bu yüzden kaybettik.”

Yakıt analiz sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmadığını söyleyen Tuğcu, hükümeti şeffaf olmamakla suçladı.

“TEKNECİK’TE KANSER TARAMASI YAPILMIYOR”
İş güvenliği eksikliklerini de dile getiren Tuğcu, santralde 163 personele kanser taraması yapılmadığını açıkladı: “Toplu iş sözleşmesi gereği bu taramaların yapılması zorunlu. Ama maalesef devlet hastanesinde yapılmadı. Defalarca yazı yazmamıza rağmen özelde bile yaptırılmadı. Biz bunları söylediğimiz zaman da kötü çocuk ilan ediliyoruz” dedi.

“TOPLUM LİDERİ ADAYLARINA ÇAĞRI”
Tuğcu, yaklaşan seçimlere işaret ederek beş cumhurbaşkanı adayına da çağrı yaptı: “Biriniz bu seçimi kazanacaksınız ve toplum lideri olacaksınız. Gelin Teknecik’e, Kıb-Tek’e ve oradaki çalışma koşullarını yerinde görün. Toplum lideri olacaksanız bunu yapmak zorundasınız” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }