“Çocukların geleceği seçim hesaplarına kurban ediliyor!”

KTOEÖS, seçim yasakları gerekçe gösterilerek öğretmen atamalarının yapılmamasını protesto etmek için bugün Kamu Hizmeti Komisyonu önünde eylem yaptı.

TAK

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), seçim yasakları gerekçe gösterilerek öğretmen atamalarının yapılmamasını protesto etmek amacıyla Kamu Hizmeti Komisyonu (KHK) önünde eylem düzenledi. Eyleme KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, Genel Sekreter Tahir Gökçebel, Kıbrıs İşçi ve Emekçi Sendikaları Federasyonu (KİEF) ve Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan da katılarak basına açıklamalarda bulundu.

“ATAMALARIN YAPILMAMASI KABUL EDİLEMEZ”
KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, öğretmen sınavlarının Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından yapılmasına rağmen atamaların seçim yasaklarına takılacağı gerekçesiyle gerçekleştirilmeyeceğinin açıklandığını belirtti. Bu durumun kabul edilemez olduğunu söyleyen Eylem, Komisyon’un atamaların yapılabilmesi için hükümete talepte bulunması gerektiğini kaydetti.

Eylem, eğitimde her yıl olduğu gibi bu yıl da ciddi sıkıntılar yaşanacağını ifade ederek, altyapı, donanım ve kadro eksikliklerinin sürdüğünü vurguladı. Bakanlığın “tam gün uygulamaları” ve ideolojik kararlarının yanı sıra lise öğrencilerinin sorumlu olarak üst sınıfa geçirilmesi kararını da seçim yatırımı olarak değerlendirdi.

Nakil çalışmalarında sendikanın süreçten dışlandığını, hatalı nakiller yapıldığını ve hukuki girişimlere rağmen Komisyonun adım atmadığını belirten Eylem, okullardaki öğretmen ihtiyaçlarının halen belirlenmediğini söyledi. “Kamu Hizmeti Komisyonu hükümetin kararlarını aklar konumda olmaktan vazgeçmelidir. Komisyona ve hükümete çağrımızdır; seçim yasaklarıyla ilgili karar üretilebilir ve öğretmen atamaları derhal gerçekleştirilmelidir” dedi.

“GEÇİCİ İSTİHDAM ANAYASAYA AYKIRI”
KTOEÖS Genel Sekreteri Tahir Gökçebel ise, KHK ve Milli Eğitim Bakanlığı’nı defalarca ziyaret ederek yaşanabilecek sorunları aktardıklarını hatırlattı. KHK’nın ilkokullarda öğretmen atamalarını yaptığı yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını dile getiren Gökçebel, yalnızca 80 öğretmenin atandığını, yaklaşık 160 öğretmenin ise yeniden geçici istihdam edileceğini söyledi.

Ortaöğretimde ise hiçbir atamanın yapılmadığını belirten Gökçebel, seçim yasaklarının gerekçe gösterilemeyeceğini, geçmişte Yüksek Seçim Kurulu’ndan izin alınarak atamaların gerçekleştirildiğini anımsattı. Kamu görevinin geçici istihdamla yürütülmesinin anayasal suç olduğunu söyleyen Gökçebel, atamaların yapılmamasının okulların öğretmen eksiğiyle açılmasına yol açacağını ifade etti.

Bu durumun kamu okullarında eğitim gören dar gelirli ailelerin çocuklarını doğrudan etkileyeceğini vurgulayan Gökçebel, “Öğretmen atamamak, okulları eksik açmak demek; bu da en çok dar gelirli ailelerin çocuklarını cehalete sürükleyecek” dedi. Atamaların ihtiyaçlara göre değil, kişilere göre yapıldığını belirten Gökçebel, sendikaların süreçten dışlanmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Toplumun bu duruma sessiz kalmaması gerektiğini ifade eden Gökçebel, “Bu yalnızca bir siyaset meselesi değil, toplumun kendi iradesiyle seçtiği insanlar eliyle haklarının gasp edilmesidir” şeklinde konuştu.

“EĞİTİMİ SEÇİM MALZEMESİ YAPIYORLAR”
KİEF ve KTAMS Başkanı Güven Bengihan da, Milli Eğitim Bakanlığı’nın seçimlere yönelik kararlarla eğitimi siyasete alet ettiğini belirtti. “Çocukların eğitimini seçime malzeme yapıyorlar. Bakan’ın bu kararları ülkenin geleceğine dinamit döşemektir” diyerek Bakanlığı eleştirdi.

Sınıfta kalan öğrencilerin sorumlu olarak bir üst sınıfa geçirilmesini “seçim yatırımı” olarak nitelendiren Bengihan, bu kararın öğrenciler ve eğitim sistemi için büyük bir zarar olduğunu dile getirdi.

Öğretmen atamalarının her yıl benzer şekilde geciktirildiğini ve yerine geçici öğretmenlerin istihdam edildiğini söyleyen Bengihan, bu uygulamanın partizanlığa ve fırsat eşitsizliğine yol açtığını, eğitimin niteliğini zedelediğini kaydetti.

Öğretmenlerin mücadelesini desteklediklerini vurgulayan Bengihan, “KİEF ve KTAMS olarak öğretmenlerimizin ve sendikalarının yanında olmaya devam edeceğiz. Bizim tek gayemiz çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğidir. Geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }