Yemen I Göçmenleri taşıyan tekne alabora oldu: Çok sayıda ölü

Yemen açıklarında bir göçmen teknesinin alabora olması sonucu en az 68 Afrikalı mülteci ve göçmen hayatını kaybetti, 74 kişi kayıp.

Birleşmiş Milletler Göçmenlik Ajansı’na göre, Yemen açıklarında bir teknenin alabora olması sonucu en az 68 Afrikalı mülteci ve göçmen hayatını kaybetti, 74 kişi ise kayboldu.

BM’nin Yemen’deki Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Başkanı Abdusattor Esoev, dün Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, 154 Etiyopyalının bulunduğu teknenin Yemen’in Abyan vilayeti açıklarında alabora olduğunu kaydetti.

Batan gemiden 12 kişinin sağ kurtulduğunu belirten Esoev, 54 mülteci ve göçmenin cesedinin Hanfar ilçesinde karaya vurduğunu, 14 kişinin ise farklı bir yerde ölü bulunarak bir hastane morguna kaldırıldığını ekledi.

Yemen sağlık yetkilileri, öncesinde 54 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Zanzibar’daki sağlık ofisi müdürü Abdulkader Becamil, yetkililerin zorlu koşullar altında arama çalışmaları devam ederken, kurbanların Şakra kenti yakınlarında defnedilmesi için gerekli düzenlemeleri yaptıklarını belirtti.

EN TEHLİKELİ GÖÇMEN ROTALARINDAN BİRİ
Yemen ve Afrika Boynuzu arasındaki su yolları, her iki yönde de seyahat eden mülteciler ve göçmenler için yaygın ancak tehlikeli bir rota. 2014 yılında iç savaşın patlak vermesinin ardından bölgede ülkeden kaçan Yemenli sayısında artış görüldü.

Husiler ve hükümet güçleri, Nisan 2022’de bir ateşkes anlaşmasına vardı. Bu anlaşma, şiddetin azalmasına ve Yemen’deki devam eden insani krizin hafiflemesine yol açtı.

Bu arada, Afrika’daki, özellikle Somali ve Etiyopya’daki çatışmalardan kaçanların bir kısmı da Yemen’e sığındı veya burası üzerinden Körfez ülkelerine seyahat etmeye çalıştı. IOM’ye göre bu rota, dünyanın “en yoğun ve en tehlikeli” göç yollarından biri olmaya devam ediyor.

Yemen’e ulaşmak için insanlar, genellikle tehlikeli ve aşırı kalabalık teknelerle Kızıldeniz veya Aden Körfezi üzerinden kaçakçılar tarafından götürülüyor.

IOM’ye göre, 2024 yılında 60 binden fazla mülteci ve göçmen Yemen’e ulaştı. Bu sayı, bir önceki yılın 97 bin 200’lük toplamından önemli bir düşüşe işaret ediyor.

Mayıs ayında yayınlanan bir IOM raporuna göre, bu düşüş, sulardaki devriyelerin artmasıyla birlikte gerçekleşti.

Bu, son iki yılda yüzlerce kişinin ölümüne yol açan ölümcül bir rota. IOM’ye göre, geçen yıl rota boyunca 558 kişi hayatını kaybetti.

IOM’ye göre, son on yılda rota boyunca en az 2 bin 82 kişi kayboldu. Bunlardan 693’ünün boğulduğu biliniyor. Yemen’de şu anda yaklaşık 380 bin mülteci ve göçmen yaşıyor.

Foto: Arşiv

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }