İtfaiye’den yaz uyarısı: Zamanında tedbir almak, yangını söndürmekten daha kolaydır!
İtfaiye Müdürlüğü, 31 Ekim’e kadar her ne amaçla olursa olsun ateş yakmanın yasak olduğunu hatırlatarak, yangın riskine karşı dikkatli ve duyarlı olunması çağrısı yaptı.
İtfaiye’den yaz uyarısı: Zamanında tedbir almak, yangını söndürmekten daha kolaydır!
İtfaiye Müdürlüğü, 31 Ekim’e kadar her ne amaçla olursa olsun ateş yakmanın yasak olduğunu hatırlatarak, yangın riskine karşı dikkatli ve duyarlı olunması çağrısı yaptı.
TAK
İtfaiye Müdürlüğü, yangın riskinin arttığı yaz aylarında vatandaşların alması gereken önlemlere dikkat çekerek, 31 Ekim’e kadar her ne maksatla olursa olsun ateş yakmanın yasak olduğunu hatırlattı.
Yapılan yazılı açıklamada, kontrolsüz biçimde yakılan ateşlerin kolaylıkla büyüyerek yangına dönüşebileceği vurgulandı. “Zamanında tedbir almak, yangını söndürmekten daha kolaydır” denilen açıklamada, özellikle sigara izmaritlerinin tamamen söndüğünden emin olunmadan yol kenarlarına, ormanlık alanlara, çöp bidonlarına ya da yanıcı madde üzerine atılmaması gerektiği belirtildi.
ARAÇ İÇİ EŞYALAR YANGINA SEBEP OLABİLİR
Açıklamada, yazın güneş altında bırakılan çakmak ve taşınabilir şarj cihazları gibi eşyaların ısınıp alevlenebileceği ve yangın çıkarabileceği hatırlatıldı.
İtfaiye, yangın riskini azaltmak için davlumbaz içerisindeki metal filtrelerin iki ayda bir (kullanım sıklığına göre daha kısa sürede) temizlenmesi, ayrıca otel ve restoran bacalarının üç ayda bir, şömine, fabrika ve ev bacalarının ise yılda iki kez temizlenmesi gerektiğini vurguladı.
ELEKTRİK KAYNAKLI YANGINLARA KARŞI UYARILAR
Ev ve işyerlerinde kullanılan priz çoğaltıcılarına birden fazla yüksek akım tüketen cihazların (ütü, fön makinesi, tost makinesi vb.) takılmaması gerektiği hatırlatılarak şu uyarı yapıldı:
“Yüksek akım tüketen cihazlar doğrudan prizden çalıştırılmalı, zamanla deforme olmuş uzatma kabloları kullanılmamalı ve bu cihazlar çalışır durumda unutulmamalıdır. Bu durum kısa devrelere ve yangına yol açabilir.”
AĞAÇ DALLARI VE ELEKTRİK HATLARI
Elektrik tellerine temas eden ağaç dallarının budanması gerektiği ifade edilen açıklamada, budama öncesinde elektrik akımının kesilmesi, kuru otların temizlenmesi ve yangın söndürme ekipmanlarının hazır bulundurulması gerektiği belirtildi. Ayrıca, tehlike arz eden trafo merkezleri, elektrik direkleri, kötü hava koşullarında tellerin üzerine düşme riski olan ağaç dallarının 188 Elektrik Arıza Hattı’na bildirilmesi istendi.
ARAÇLARA VE YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARINA DİKKAT
Açıklamada, özel, toplu taşıma, akaryakıt taşıyan ve tarımsal araçların periyodik bakımlarının yapılması, egzoz ve lastik kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiği vurgulandı. Yakıt sızıntıları, kısa devreler ve egzozdan çıkan kıvılcımların büyük yangınlara sebep olabileceğine işaret edildi.
Son olarak, araç, ev ve iş yerlerinde yangın söndürücü bulundurulması ve bu cihazların nasıl kullanılacağının öğrenilmesinin, olası bir yangına ilk müdahalede kritik rol oynayacağı vurgulandı.
DUMAN VEYA ALEV GÖRENLER 199, 177 VEYA 155’İ ARAMALI
İtfaiye Müdürlüğü, herhangi bir duman veya ateş belirtisi görülmesi durumunda, vatandaşların 199 İtfaiye İhbar Hattı, 177 Orman Yangını İhbar Hattı veya 155 Polis İmdat Hattı’nı aramalarını istedi.