Fransa Filistin’i resmen tanıyacağını duyurdu; Netanyahu’dan sert açıklama
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Filistin Devleti'ni tanımasına karar verdiklerini ve eylül ayında resmi bir açıklama yapacağını bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise karara tepki gösterdi, "Şiddetle kınıyoruz. Böyle bir hamle, terörü besler" dedi.
Fransa Filistin’i resmen tanıyacağını duyurdu; Netanyahu’dan sert açıklama
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Filistin Devleti'ni tanımasına karar verdiklerini ve eylül ayında resmi bir açıklama yapacağını bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise karara tepki gösterdi, "Şiddetle kınıyoruz. Böyle bir hamle, terörü besler" dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Filistin devletini tanıma kararı aldığını ve eylül ayında yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bu konuda resmi bir açıklama yapacağını bildirdi.
Macron, “Ortadoğu’da adil ve kalıcı bir barışa yönelik tarihi bağlılığımıza bağlı kalarak, Fransa’nın Filistin Devleti’ni tanımasına karar verdim. Eylülde BM Genel Kurulu’nda ilan edeceğim” dedi.
Macron, kararını Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a bir mektupla bildirdiğini açıkladı.
STARMER: TANINMA YOLUNA SOKACAK
İngiltere Başbakanı Keir Starmer de Gazze’de insani felaket yaşandığını belirterek, bir ateşkesin Filistin devletinin tanındığı iki devletli çözüm yoluna girmeyi sağlayacağını vurguladı. Starmer, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze’de yaşanan acı ve açlığın, tarif edilemez ve savunulamaz bir durumda olduğunu kaydetti.
Keir Starmer, “Durum uzun süredir ciddi olmakla birlikte, artık yeni bir vahamet boyutuna ulaşmıştır ve kötüleşmeye devam etmektedir. Bir insani felakete tanıklık ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Yarın Alman ve Fransız liderlerle acil durum görüşmesi yapacağını belirten Starmer, “Kalıcı barış için tüm gerekli adımları bir araya getirmek için çalışırken, ölümleri acilen durdurmak ve insanların çaresizce ihtiyaç duyduğu gıdaya ulaşmasını görüşeceğiz. İsrail’in bu gidişatı hemen değiştirmesi ve ihtiyaç duyulan yardımın Gazze’ye girmesini gecikmeden sağlaması gerektiği konusunda hemfikiriz” açıklamasını yaptı.
Starmer, böyle dönemlerde umutlu bir gelecek görmenin zor olduğunun ifade ederek çizerek, şunları kaydetti:
“Yine de tüm tarafları iyi niyetle ve hızlıca bir ateşkes sağlamaya ve Hamas’ı esirleri koşulsuz olarak salıvermeye çağırdığımı yinelemeliyim. ABD, Katar ve Mısır’ın bunu sağlamak için gösterdiği çabaları destekliyoruz. Bir devletin, Filistin halkının devredilemez hakkı olduğunu açıkça ifade ediyoruz. Bir ateşkes bizi, Filistin devletinin tanındığı, İsrailli ve Filistinliler için barış ve güvenliği garanti edecek iki devletli çözüm yoluna sokacaktır.”
NETANYAHU: ŞİDDETLE KINIYORUZ, BÖYLE BİR ADIM TERÖRÜ ÖDÜLLENDİRİR
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise karara tepki gösterdi.
Netanyahu karara ilişkin yaptığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Cumhurbaşkanı Macron’un 7 Ekim katliamının ardından Tel Aviv’in yanı başında bir Filistin devleti tanıma kararını şiddetle kınıyoruz. Böyle bir hamle, terörü besler ve tıpkı Gazze’de olduğu gibi, yeni bir İran vekili yaratma riskini taşır. Bu koşullarda bir Filistin devleti, İsrail’in yanında barış içinde yaşamak değil, onu yok etmek için bir fırlatma rampası olacaktır. Açık konuşalım: Filistinliler İsrail’in yanında bir devlet istemiyor; İsrail yerine bir devlet istiyorlar.”
ÜLKELERDEN İSRAİL’E YAPTIRIM TEHDİDİ GELMİŞTİ
İngiltere, Fransa ve Kanada geçtiğimiz aylarda İsrail’i, Gazze’deki askeri saldırısını durdurmaması ve yardım kısıtlamalarını kaldırmaması durumunda “somut eylemler” yapmakla tehdit etmişti.
Ülke liderleri Keir Starmer, Emmanuel Macron ve Mark Carney tarafından yapılan ortak açıklamada, “İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarının genişlemesine şiddetle karşı çıkıyoruz. Gazze’deki insan acısı tahammül edilemez düzeyde” denilmişti. Açıklamada ayrıca Batı Şeria’daki yerleşimlerin genişlemesi kınanmış ve “hedefli yaptırımlar” konusunda uyarıda bulunulmuştu.
Üç lider, Netanyahu’nun yaklaşık üç aylık ablukanın ardından kuşatma altındaki bölgeye birkaç kamyonun girmesine izin verme kararını “yetersiz” olarak nitelendirerek İsrail hükümetinin uluslararası insani hukuku ihlal etme riski taşıdığı uyarısında bulunmuştu.
İsrail’in “korkunç eylemler” gerçekleştirmesine “seyirci kalmayacaklarını” ifade eden liderler, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich gibi İsrail hükümeti üyelerinin Filistinlileri Gazze’den çıkarma konusunda kullandığı “iğrenç dili” vurgulamış ve bölge halkını zorla yerinden etmenin yasadışı olacağının altını çizmişlerdi.
Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy de İsrail kabinesindeki bakanların Filistinlileri kovarak “Gazze’yi arındırma” çağrılarının “iğrenç, canavarca ve aşırıcı” olduğunu söylemiş; İsrail-İngiltere arasında yeni bir serbest ticaret anlaşması müzakerelerini askıya almıştı. Bu hamle, Londra ve Tel Aviv arasında ilişkilerinde son yılların en kötü seviyeye gelinmesine neden olmuştu. İngiltere ayrıca bazı İsrailli yerleşimcilere de yaptırım uyguladığını duyurmuştu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise üç ülkeyi “Hamas’ı cesaretlendirmekle” suçlamıştı.