CTP’den uluslararası iş birliği ve kriz koordinasyonu çağrısı
Türkiye ve Kıbrıs’ın güneyindeki orman yangınlarına dikkat çeken CTP, iklim krizine karşı dayanışma ve iş birliği vurgusu yaptı.
CTP’den uluslararası iş birliği ve kriz koordinasyonu çağrısı
Türkiye ve Kıbrıs’ın güneyindeki orman yangınlarına dikkat çeken CTP, iklim krizine karşı dayanışma ve iş birliği vurgusu yaptı.
Bugün Kıbrıs
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Türkiye ve Kıbrıs’ın güneyinde son günlerde meydana gelen büyük orman yangınlarına ilişkin yazılı açıklama yaparak, acil önlem, uluslararası iş birliği ve kriz koordinasyonu çağrısında bulundu. Açıklamada, yaşanan yangınların sadece ağaçları değil, “canlı yaşamı, doğayı ve insan hayatını da tehdit eden çok boyutlu bir felaket” olduğu vurgulandı.
“TÜRKİYE’DE BİNLERCE İNSAN TAHLİYE EDİLDİ, CAN KAYIPLARI YAŞANDI”
Açıklamada, Türkiye’de yaşanan yangınlarda binlerce insanın tahliye edilmek zorunda kaldığı, ciddi can kayıplarının yaşandığı ve yerleşim yerlerinin boşaltıldığı belirtildi. Kıbrıs’ın güneyinde, özellikle Limasol ve Baf bölgesinde dün başlayan büyük çaplı yangınlarda da can kayıpları yaşandığı, birçok köyün tahliye edildiği ve ekosistemlerin geri dönülemez şekilde zarar gördüğü ifade edildi.
“BU YALNIZCA DOĞA FELAKETİ DEĞİL, ORTAK ACIMIZ VE SORUMLULUĞUMUZDUR”
CTP, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Yaşanan acıları en derinden hissediyor, bir daha yaşanmaması adına hemen şimdi önlem alınması ve iş birliğinin hiçbir şarta bağlanmaması için çağrıda bulunuyoruz. Kıbrıs’ın kuzeyi de benzer bir yangın riski altındadır.
Artık ortadaki tablo nettir: İklim krizi, geleceğin değil bugünün sorunudur. Bu kriz, yalnızca sınır tanımayan bir doğa felaketi değil; aynı zamanda ortak acımız ve ortak sorumluluğumuzdur. Dolayısıyla bölgesel dayanışma ve toplumlar arası iş birliği, hiç olmadığı kadar hayati hale gelmiştir.”
CTP’DEN SOMUT ADIM ÇAĞRILARI: KRİZ MASASI KURULMALI, 7/24 SAHA KOORDİNASYONU SAĞLANMALI
Cumhurbaşkanlığı başkanlığında derhal bir kriz masası oluşturulması gerektiğini belirten CTP, şu maddelerle taleplerini sıraladı:
- “Orman Dairesi, İtfaiye, Sivil Savunma, Belediyeler ve diğer tüm ilgili birimler eşgüdüm içinde, 7/24 esasına dayalı olarak sahada hazır bulunmalıdır.”
- “Teknolojik gözlem kapasitesi artırılmalıdır.”
- “Halkla sürekli, açık ve doğru iletişim kurulmalı; riskli bölgelerde yaşayan yurttaşlarımız düzenli olarak bilgilendirilmelidir.”
- “Türkiye, Güney Kıbrıs, İngiliz Üs Bölgesi Yönetimi ve bölgedeki diğer ülkelerle iş birliği kanalları açılmalı; ortak müdahale ve yardım mekanizmaları devreye konulmalıdır.”
“BU BİR UYARI DEĞİL, SORUMLULUK ÇAĞRISIDIR”
CTP açıklamasında, felaketler yaşanmadan harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çekerek şöyle dedi:
“Bu çağrı bir uyarı değil, bir sorumluluk çağrısıdır. Felaket olduktan sonra müdahale etmek yerine, şimdi harekete geçmek zorundayız. Gecikme felaketi büyütür, önlem hayat kurtarır.”
HALKA DA DUYARLILIK ÇAĞRISI
Açıklamada yurttaşlara da şu çağrılar yapıldı:
- “Ormanlık ve kırsal alanlarda asla ateş yakmayınız.”
- “Sigara izmaritleri ve cam şişeler gibi yangına neden olabilecek maddeleri doğaya bırakmayınız.”
- “Herhangi bir şüpheli durum karşısında derhal yetkililere bilgi veriniz.”
- “Duyarlı, dikkatli ve dayanışma içinde olunuz.”
Açıklama, şu net ifadelerle sona erdi:
“Bizler bu toprakların çocuklarıyız. Ormanlarımızı, doğal varlıklarımızı ve canlı yaşamını koruma görevimizden asla geri durmayacağız. Bir kez daha ve güçlü şekilde vurguluyoruz: ‘Yangın çıkmadan önce önlem almak mümkündür ve gereklidir!’ Doğayı, yaşamı ve geleceğimizi korumak için şimdi birlikte ve sorumlulukla hareket etme zamanıdır.”