Dalkan: “Sağlıkta günü kurtaran değil, geleceği planlayan adımlar atılmalı”

Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, sağlık sisteminin sürdürülebilir, bilimsel temellere dayanan ve toplum sağlığını önceleyen bir anlayışla yeniden yapılandırılması gerektiğini vurguladı. Dalkan: “Yeni hastane projeleri ihtiyaca yanıt vermekten uzak, mevcut sistem ise şeffaflıktan yoksun” dedi.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, yazılı açıklamasında Kıbrıs Türk toplumunun sağlıklı bir geleceğe ulaşabilmesi için çağdaş, erişilebilir ve sürdürülebilir bir sağlık sistemine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Dalkan, “Sağlıkta asıl olan; bütüncül bir plan ve programla toplum sağlığını önceleyen, sürekliliği olan ve insan gücüyle desteklenmiş bir sistemi hayata geçirmektir” dedi.

YENİ HASTANE YETERSİZ, MEVCUT YAPI ŞEFFAFLIKTAN UZAK
Dalkan, temeli atılan 320 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin ülkenin sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyeceğini savundu. “Bu hastanenin yeterli olabilmesi, mevcut Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin rehabilitasyon merkezine dönüşeceği düşünülünce, mümkün görülmemektedir” diyen Dalkan, mevcut hastaneyle ilgili tadilat ve deprem güvenliği süreçlerinin kamuoyuna açıklanmadığını belirtti ve şöyle devam etti:

“Nalbantoğlu Hastanesi’nin güçlendirme ve tadilat süreciyle ilgili kamuoyuna yeterli bilgi verilmemiştir. Deprem güvenliği açısından yapılan karot testlerinin sonuçları hâlâ açıklanmamış, hastanenin tadilat planı da —eğer var ise— kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Oysa ki bu süreçlerin eş zamanlı yürütüleceği açıklanmıştı.”

GİRNE VE GÜZELYURT HASTANELERİ DE BELİRSİZLİKTE
Girne ve Güzelyurt hastaneleriyle ilgili sürecin de belirsizliklerle dolu olduğunu söyleyen Dalkan, “Bu iki hastanede ivedi tam kapasite hizmete başlamalıdır” çağrısında bulundu. Dalkan, hastanelerin ne zaman faaliyete geçeceği ve hangi kadro ile hizmet vereceği konularında kamuoyunun bilgilendirilmediğini kaydetti.

“SAĞLIKTA PLANLAMA, SADECE BİNA YAPMAK DEĞİLDİR”
Dalkan, sağlık altyapısının sadece bina inşa ederek güçlendirilemeyeceğini belirtti. “Kaliteli, erişebilir bir sağlık hizmeti sunulabilmesi için öncelikle basamaklı sağlık sistemi kurulmalı, birinci basamak hizmetleri güçlendirilmeli, koruyucu hekimlik ön plana çıkarılmalı, sağlıkta dijitalleşme gerçekleşmeli ve sağlık çalışanı planlaması bilimsel esaslara göre yapılmalıdır” dedi.

Eğitim, kadro, donanım ve hizmet sunumunu kapsayan kapsayıcı bir sağlık planlamasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Dalkan, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak, günü kurtaran değil, geleceği planlayan, bilimsellikten sapmayan, şeffaf ve sürdürülebilir bir sağlık sistemi için derhal adım atılmasını talep etmekteyiz.”

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAÇINILMAZDIR
Prof. Dr. Dalkan, çağdaş ve erişilebilir bir sağlık sistemi için ada koşullarına uygun, adil ve sürdürülebilir bir genel sağlık sigortası sisteminin kurulmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Toplumun tamamını kapsayan, finansal açıdan sürdürülebilir ve sağlık hizmetlerine herkesin erişimini güvence altına alan bir sigorta modeli ivedilikle hayata geçirilmelidir.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }