BM’den ‘Gazze soykırımı’na karşı küresel eylem çağrısı

Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, salı günü dünya ülkelerine çağrıda bulunarak, Gazze’deki 'soykırımı' durdurmak için somut adımlar atma zamanı geldiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail-Hamas savaşının ve İsrail’in Gazze’deki saldırılarını durdurmak için neler yapılabileceğinin tartışıldığı toplantıda, 30 ülkenin temsilcisiyle Kolombiya’nın başkentinde bir araya geldi. Toplantıya katılan birçok ülke, İsrail’in uyguladığı şiddeti Filistinlilere karşı bir soykırım olarak niteledi.

Albanese, “Her devlet, İsrail devleti ile tüm ilişkilerini derhal gözden geçirip askıya almalı … ve özel sektörün de aynı yolu izlemesini sağlamalıdır,” dedi. “İsrail ekonomisi, şimdi soykırım boyutuna ulaşan bu işgali sürdürmek üzere yapılandırıldı.”
Kolombiya ve Güney Afrika hükümetleri tarafından organize edilen iki günlük konferansa daha çok gelişmekte olan ülkeler katılırken, İspanya, İrlanda ve Çin de temsilci gönderdi.

Holokost’un ardından kurulan İsrail ise soykırım suçlamalarını antisemitik bulup reddediyor.

Analistlere göre, konferansa katılan ülkelerin İsrail’in Gazze’deki politikalarını değiştirecek kadar etkili olup olmadığı henüz belli değil.

İsrail’in, 2023’teki Hamas saldırısından sonra Gazze’de başlattığı askeri operasyonlarda 58 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Bu sayı, Hamas’ın kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı ve sivil ya da militan ayrımı yapılmadı.

Bogota’daki Los Andes Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler profesörü Sandra Borda, “ABD bile şimdiye kadar İsrail’in tutumunu değiştirmekte başarısız oldu. Bu yüzden bu ülkelerin Netanyahu veya İsrail hükümeti üzerinde etkili olabileceğini düşünmek safça olur,” dedi.

Yine de bu konferansın, Güney Yarımküre ülkelerine çatışmaya dair tutumlarını netleştirme ve seslerini uluslararası alanda duyurma imkanı tanıyacağını söyledi.

Güney Afrika ve Kolombiya’nın eş-başkanlık ettiği toplantıya, bu yıl başında İsrail ile askeri bağları kesmeyi ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Netanyahu’yla ilgili yakalama emrine uymayı taahhüt eden sekiz ülkelik Lahey Grubu da katıldı. Kolombiya, geçen yıl İsrail’e kömür ihracatını askıya almıştı.

Güney Afrika’da iktidarda olan Afrika Ulusal Kongresi, uzun süredir İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’daki politikalarını, ülkenin 1994’te sona eren apartheid dönemine benzetiyor. Partiye göre, Filistinliler de tıpkı o dönemde Güney Afrika’daki siyahlar gibi kendi topraklarında baskı ve ayrımcılığa maruz kalıyor.

Konferans, Avrupa Birliği’nin şu sıralar İsrail’e karşı bazı önlemleri tartıştığı bir döneme denk geliyor. Bu önlemler arasında, İsrail’in yasa dışı yerleşimlerinden ürün ithalatını yasaklamak, İsrail’e silah ambargosu uygulamak ve barış sürecini engelleyen İsrailli yetkililere kişisel yaptırımlar getirmek gibi seçenekler bulunuyor.

Kolombiya Dışişleri Müsteşarı Mauricio Jaramillo, pazartesi günü yaptığı açıklamada, aralarında Katar ve Türkiye’nin de bulunduğu konferansa katılan ülkelerin, İsrail’e baskıyı artırmak amacıyla diplomatik ve hukuki adımlar üzerinde görüşeceğini söyledi.
Jaramillo, İsrail’in Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki tutumunun uluslararası düzene yönelik bir hakaret olduğunu belirtti.

Basın toplantısında, “Bu mesele sadece Filistin’i ilgilendirmiyor,” dedi. “Bu, uluslararası hukuku ve halkların kendi kaderini belirleme hakkını savunma meselesidir.”

Euronews Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }