Tatar New York yolunda: “Haklarımız için oradayız”
Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar, New York’a gitmeden önce Ercan’a yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı: “Hakkımızı, hukukumuzu aramaya devam edeceğiz çünkü çok güçlü bir zeminimiz var”
Tatar New York yolunda: “Haklarımız için oradayız”
Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar, New York’a gitmeden önce Ercan’a yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı: “Hakkımızı, hukukumuzu aramaya devam edeceğiz çünkü çok güçlü bir zeminimiz var”
TAK
Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar, Kıbrıslı Türklerin hak ve hukukunu korumak New York’ta gideceğini kaydederek, müzakere sürecine geçebilmek için mutlak surette direkt uçuş, direkt temas ve direkt ticaretin kabul edilmesi gerektiğini yineleyeceğini belirtti.
“Hakkımızı, hukukumuzu aramaya devam edeceğiz çünkü çok güçlü bir zeminimiz var. Bu zemin giderek güçleniyor” diyen Tatar, KKTC’nin bölgedeki barış ve huzurun anahtar ve teminatı olduğunu söyledi.
Tatar, Kıbrıs Rum tarafının, iyi atmosfer oluşturmak yerine iki taraf arasında gerginliği arttırdığını uluslararası camianın görmesi ve Kıbrıslı Türklere sahip çıkması gerektiğini var gücüyle haykıracağını belirtti.
TATAR VE HEYETİ NEW YORK’A HAREKET ETTİ
Ersin Tatar, 5+1 Gayrıresmi Zirvesi’nin yapılacağı New York’a gitmek üzere ülkeden ayrıldı. Tatar, ayrılmadan önce Ercan Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında, New York’taki toplantı hakkında bilgi verdi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde yarın ve perşembe günü yapılacak görüşmeye Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in yanı sıra garantör ülkeler Türkiye ile Yunanistan’ın Dışişleri Bakanları ve İngiltere’nin AB’den Sorumlu Bakanı katılacak.
Tatar’a ise toplantıda Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Özel Temsilci Güneş Onar, Cumhurbaşkanı Hukuk Danışmanı Sülen Karabacak, Cumhurbaşkanı Güven Yaratıcı Önlemler ve İki Taraflı Teknik Komiteler Koordinatörü Seniha Birand Çınar, Cumhurbaşkanı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Hüseyin Işıksal ve Dış Basın Sorumlusu Kerem Haser eşlik edecek.
İŞ BİRLİĞİ ANLAYIŞI VE GEÇİŞ KAPILARI
Kıbrıslı Rum lider Hristodulidis’le kapsamlı müzakerelere kadar iş birliğini geliştirmek adına ciddi işler yapılabileceği noktasında anlayış birliği oluştuğunu kaydeden Tatar, mart ayında Cenevre’de yer alan benzer formattaki toplantıda mutabakat sağlanan 6 başlıktan olan gençlerle ilgili teknik komite kurulması, çevre konuları ve kültürel mirasa sahip çıkılması konularında birtakım ilerlemeler sağlandığını belirtti. Tatar, geçiş kapıları konusunda ise bir gelişme sağlanamadığını kaydetti.
“EGEMENLİK MESELESİDİR”
Tatar, Metehan kapısındaki sıkışıklığı aşmak için Haspolat ve Akıncılar’da kapı açılması önerisinde bulunduklarını ancak Rum tarafının Erenköy ve Kiracıköy gibi “Rumdan Ruma” geçişleri kolaylaştıran talepleri nedeniyle adım atılamadığını savundu.
Ayrıca, ara bölgede güneş enerjisi santrali kurulması önerisinde de Rum tarafının enerjinin tamamının kendi yönetimlerine verilmesinde ısrar ettiğini söyleyen Tatar, “Bu bir egemenlik meselesidir. Kıbrıs’ta iki taraf, iki otorite, iki bölge, iki devlet var” dedi.
MÜLKİYET KRİZİ VE “TERÖR” BENZETMESİ
New York’a BM Genel Sekreteri tarafından davet edildiklerini belirten Tatar, toplantıda mülkiyet konusunda yaşanan tutuklamaları da gündeme getireceğini vurguladı. Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu’na rağmen Rum tarafının “terör estirdiğini”, KKTC’de yatırım yapan iş insanlarının tehdit altında olduğunu belirtti.
BM’YE MESAJ: “GÖRÜŞMELERE GEÇİŞ İÇİN DİREKT TİCARET ŞART”
Tatar, müzakere sürecine geçilebilmesi için “mutlak surette direkt uçuş, direkt temas ve direkt ticaretin kabul edilmesi gerektiğini” belirtti. Annan Planı sürecinde verilen sözlerin tutulmadığını hatırlatan Tatar, bu konuların yeniden gündeme gelmesi gerektiğini söyledi.
FEDERAL MODEL YOK, İKİ DEVLETİN İŞ BİRLİĞİ VAR
Tatar, BM yetkililerinin açıklamalarında federasyon kelimesinin yer almamasını örnek göstererek, federal temelde bir anlaşmanın gerçekçi olmadığını belirtti. “Sıfır asker sıfır garanti” modelinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını yineleyen Tatar, BM Genel Sekreteri’nin de bunu bildiğini ifade etti.
Diyalogdan uzak olmadıklarını belirten Tatar, kurulan 12 teknik komitede önemli çalışmalar yapıldığını ve yangın, deprem gibi konularda da ortak adımlar atmak istediklerini belirtti.
“TARİHİ KOŞULLARDA AKTÖRÜZ”
Doğu Akdeniz’in enerji ve güvenlik açısından önemine işaret eden Tatar, KKTC’nin bölgedeki barış ve huzurun anahtar ve teminatı olduğunu yineledi. “Tarihi birtakım koşulların şekillenmesinde aktörüz” diyen Tatar, onurlu ve haklı siyasetten taviz verilmeyeceğini vurguladı.
Federal anlayışla masaya dönmenin Kıbrıslı Türklere yakışmayacağını savunan Tatar, yürütülen siyasetin adil ve meşru olduğunu iddia etti.