PKK bugün silah bırakıyor

PKK bugün lideri Abdullah Öcalan'ın yaptığı "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı" kapsamında silah bırakmaya başlayacak.

Bir grup PKK’lının, Kuzey Irak’ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi kontrolündeki Süleymaniye’de silah bırakması bekleniyor.
Silah bırakma sürecinin birkaç ayda tamamlanması hedefleniyor.

Ankara, Erbil ve Bağdat yönetimlerinin koordinasyonunda silah bırakma noktaları oluşturulması ve örgütün silahlarını bu alanlara bırakması öngörülüyor.

Tören öncesi PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mesajı 9 Temmuz’da kamuoyuna açıklanmıştı.

Öcalan, PKK’nın ulus devletçi amacından vazgeçtiğini, barış ve demokratik toplum hedefine ulaşılmasının “pozitif entegrasyonalist bir perspektifle” mümkün olduğunu söylemişti.

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, 9 Temmuz’da yaptığı açıklamada, “Bu somut adımı izlemek için eş genel başkanlarımız, milletvekili arkadaşlarımız, DEM Parti heyeti olarak PKK’nın silah bırakma törenine tanıklık etmek için orada olacağız” demişti.

Törene partinin eş başkanları, bazı milletvekili ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ile Demokratik Bölgeler Partisi, Halkların Demokratik Kongresi ve diğer bazı sol-sosyalist partilerin yöneticilerinin de yer aldığı 15-20 kişilik bir grubun katılımı planlanıyor.

BAKIRHAN: ’50 YILLIK ŞİDDET VE ÇATIŞMA ZEMİNİNİ ORTADAN KALDIRACAK BİR ADIM’
PKK’nın silah bırakma töreni için Süleymaniye’ye giden DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “50 yıllık şiddet ve çatışma zeminini ortadan kaldıracak bir adıma şahitlik edeceğiz” dedi.

Bakırhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın yapacağı açıklanan konuşmayla ilgili olarak da önemli şeyler söylenebileceğini umut ettiğini söyledi.

Bakırhan, “Cumhurbaşkanının hepimizi sarsan bir söylem kullanmasını ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 50 yıllık çatışma ve şiddet ortamından uzaklaşacağı bir süreçte en önemli sözü yürütmenin söylemesi gerektiğini belirten Bakırhan, “Sonuçta bu mesele biraz da yürütmeyle ilgili bir durumdur. Türkiye için yeni bir demokratik hikaye yazmanın önünü açabilir” dedi.

DEM Parti, AKP ve MHP dahil, parlamentodaki grubu bulunan tüm siyasi partileri silah bırakma törenine davet etti.

BBC Türkçe’nin edindiği bilgiye göre AKP ve MHP’nin yanı sıra muhalefet partileri de törene katılmayacaklarını bildirdi.

Muhalefet partilerinin, hem devlet daveti olmaması hem de iktidar kanadından katılım olmaması nedeniyle, törene katılmama kararı aldığı öğrenildi.

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK: ‘PKK’NIN SİLAHSIZLANMA SÜRECİ ÖNEMLİ BİR ADIM’
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, silah bırakmanın gerçekleşmesi halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Temmuz Cumartesi günü kapsamlı ve derinlikli bir konuşma yapacağını söyledi.

Çelik, “Üç ana kategoride silahsızlanmanın ve feshin söz konusu olması var. Bu üç kategori zaten Irak’taki PKK, Suriye’deki SDG/PYD, İran’daki PJAK yapılanması. Bir de illegalite düzeyinde Türkiye’de, Avrupa’da, başka yerlerde örgütlenmiş ideolojik ve finansmanla ilgili olarak KCK yapılanması çerçevesinde. Bütün bu sürecin nihayetlenmesi, sona ermesi gerekiyor” dedi.

Çelik, silah bırakan PKK’lılara ne olacağına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
“Bir çatışma sırasında bile ya da herhangi bir yeri kuşattığı zaman Türk Silahlı Kuvvetleri teslim ol çağrısı yapıyor. Daha sonra bunların teslim olmasıyla ilgili birtakım mekanizmalar var.

“Nihayetinde de zaten bu fesih sürecinin ve bahsettiğimiz o silah bırakma sürecinin ihtiyaç duyduğu yeni düzenlemeler varsa Meclis’teki komisyon tabii ki buna pusula olacaktır.”

SİLAH BIRAKMANIN BAŞLAMASI SONRASI NELER OLACAK?
İktidarın “Terörsüz Türkiye”, DEM Parti’nin ise “Barış ve Demokratik Toplum Süreci” adını verdiği süreç kapsamında PKK’nin silah bırakmaya başlamasının ardında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) devreye girecek.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş gelecek hafta, süreç kapsamında bir Meclis Komisyonu’nun kurulması için siyasi parti gruplarının “koordinatör” grup başkanvekilleriyle bir toplantı yapması planlanıyor.

Bu toplantıda, siyasi partilerin söz konusu komisyonun çalışma şekli ile yapısına ilişkin önerileri tartışılarak karara bağlanabilir.

Meclis Komisyonu’nun kurulmasının ardından ilgili devlet birimleri komisyon üyelerini bilgilendirecek.

Nitelikli çoğunlukla karar alması beklenen komisyonda üzerinde uzlaşılan metinler, yasama prosedürleri çerçevesinde Meclis Genel Kurulu’da görüşülecek.

İnfaz Yasası’nda yapılacak değişiklikler de bu komisyonda şekillenecek.

Meclis ay sonuna doğru tatile gireceği için ilk yasal düzenlemeler, yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim’den sonra Meclis gündemine gelecek.

BBC Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }