KTOEÖS: Makam araçları öğrencilerden daha mı kıymetli?
KTOEÖS, Eğitim Bakanlığı’nın meslek lisesi staj sigortaları için öğrenci başına yalnızca 3,76 TL’lik bir prim yatırdığını ortaya koyarak, “Bu akıl dışı rakam gençlerimizin güvenliğini tehlikeye atıyor, kamuoyuna şeffaf açıklama yapılmalıdır” dedi.
KTOEÖS: Makam araçları öğrencilerden daha mı kıymetli?
KTOEÖS, Eğitim Bakanlığı’nın meslek lisesi staj sigortaları için öğrenci başına yalnızca 3,76 TL’lik bir prim yatırdığını ortaya koyarak, “Bu akıl dışı rakam gençlerimizin güvenliğini tehlikeye atıyor, kamuoyuna şeffaf açıklama yapılmalıdır” dedi.
Bugün Kıbrıs
KTOEÖS Eğitim Sekreteri Adnan Zekai, yaptığı yazılı açıklamada, “Makam araçları, yangın ve iş kazası riski altındaki çalışanlardan, öğrencilerden ve halktan daha mı kıymetlidir?” sorusunu sorarak Eğitim Bakanlığı’nın meslek lisesi öğrencilerinin yaz stajlarında sigorta işlemlerini “şeffaflıktan uzak ve soru işaretleriyle dolu” bir şekilde yürüttüğünü belirtti.
Zekai açıklamasında:
“Anayasa ve Milli Eğitim Yasasına göre devletin görevi parasız, laik, bilimsel eğitim vermek değil aynı zamanda güvenli, sağlıklı eğitim ortamları sağlayarak öğrencileri geleceğe hazırlanmaktır. Ne yazık ki Eğitim Bakanlığı, tıpkı taşımacılık, konteyner sınıflar, kantin ihaleleri gibi diğer işlemlerinde olduğu gibi, meslek lisesi öğrencilerinin yaz aylarındaki stajlarında sigorta işlemlerini de şeffaflıktan uzak ve soru işaretleriyle dolu bir şekilde yürütmektedir.” ifadelerine yer verdi.
“ÖĞRENCİ BAŞINA 3,76 TL’LİK PRİM AKIL DIŞIDIR”
Eğitim Bakanlığı’nın sigorta işlemlerinin düzenli olarak yapıldığı yönündeki açıklamasına da değinen Zekai, “Ancak bu güvence (!) öyle bir bedelle sağlanmış ki; açıklamaya göre 585 öğrenci için toplam 2.200,59 TL yani öğrenci başına yalnızca 3,76 TL’lik bir prim yatırıldığı ortaya çıkmıştır. Günümüz koşullarında öğrenci başı 3,76 TL’lik prim ödemesi akıl dışıdır ve sigorta poliçelerinin kapsamı ile teminat limitleri hakkında ciddi kaygılar yaratmaktadır” diyerek tepki gösterdi.
Zekai, kamuoyuna şeffaflık çağrısı yaparak Eğitim Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:
- Yangın ve Kaza Sigorta Hizmeti İhalesi, hangi firma ile hangi bedel karşılığında imzalanmıştır?
- Kaç bina, kaç kişi için sigorta yapılmıştır, teklif hangi sayılara göre verilmiştir?
- Ferdi kaza sigortası ihalesinin tahmini değeri 28 milyon TL iken, makam araçları için 58 milyon TL olması nasıl açıklanmaktadır?
- Makam araçları, öğrencilerden ve halktan daha mı kıymetlidir?
- Staj sigortası priminin kapsamı ve teminat limitleri nedir?
- Atölye ve staj sigortası prim tutarı nedir, kapsamı nedir?
- Bu limitler yeterli midir yoksa sigorta işlemleri yalnızca “mış gibi” mi yapılmaktadır?
“TEMEL SORUNLAR GÖRMEZDEN GELİNİYOR”
Eğitim Bakanı’nı, kalabalık sınıflar, eksik öğretmen kadroları, altyapı eksiklikleri, Türkçe bilmeyen öğrenciler ve gerici müfredat uygulamaları gibi temel sorunları görmezden gelmekle eleştiren Zekai, “Göstermelik, ‘mış gibi’ çözümlerle eğitimi kaosa sürüklüyor, eğitimi torpil, rüşvet, peşkeş düzeninin bir parçası haline getiriyor.” dedi.
“BU ANLAYIŞA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ”
Zekai açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:
“Meslek lisesi öğrencilerinin sigortalanması konusu da aynı anlayışın bir yansımasıdır. Öğrencilerin sağlığını ve güvenliğini sağlama sorumluluğunu yerine getiren, yasa ve tüzükleri yok saymayan, etik dışı uygulamalardan uzak, şeffaf, adil, temiz bir anlayış için; parasız, bilimsel, laik kamusal eğitim için direnmeye, mücadeleye devam edeceğiz.”
KTOEÖS, Eğitim Bakanlığı’nın kamuoyuna şeffaf bilgi vermesi ve öğrencilerin güvenliği için gerekli adımları ivedilikle atması çağrısını yineledi.