ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Barrack: “Suriye’de federalizm işe yaramaz“

Suriye yönetiminin DSG’yi ulusal çerçeveye entegre etme konusunda istekli olduğunu vurgulayan ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, “Tek vatan, tek millet, tek ordu, tek hükümet” ilkesini savundu.

Suriye’nin başkenti Şam’da Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüşen ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, ardından Rûdaw muhabiri Solin Muhammed Emin’in sorularını yanıtladı.

Aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump’a yakın bir isim olarak da bilinen Barrack, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Suriye hükümetiyle müzakerelerde “yavaş” davrandığını belirtti ve Suriye’de federalizmin “işe yaramadığını” savundu.

Suriye yönetiminin DSG’yi ulusal çerçeveye entegre etme konusunda istekli olduğunu vurgulayan Barrack, “Tek vatan, tek millet, tek ordu, tek hükümet” ilkesini savundu.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun “Irak’taki Kürtlerin özerkliğini destekleyen” açıklamalarına da değinen Barrack, bu yaklaşımın Suriye için geçerli olmadığını ifade etti. Rubio’nun sözlerinin bağımsız bir Kürdistan’ı değil, Kürt kimliğine saygıyı vurguladığını savundu.

Suriye için uluslararası desteğin mevcut olduğunu hatırlatan Barrack, “Dünya Suriye’ye yardım etmeye hazır. Ancak zaman daralıyor. Bölge hızla değişiyor ve Suriye’nin bu fırsatı değerlendirmesi gerekiyor,” diye konuştu.

ABD Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack’ın Rûdaw’a verdiği özel röportajın tam metni:

Rûdaw: ABD yönetimi Şam ile Demokratik Suriye Güçleri arasındaki ilişkileri nasıl değerlendiriyor?

Tom Barrack: Peki, sorunuza tersten cevap vereyim. Demokratik Suriye Güçleri ile Suriye hükümeti arasındaki ilişkilere dair benim bakış açım şu: Suriye hükümeti, DSG’yi bahsettiğimiz şu çerçeveye dahil etmek için olağanüstü ve büyük bir heves gösterdi: Tek vatan, tek millet, tek ordu, tek hükümet. Bunun nasıl uygulanacağının ayrıntılarına gelince, bence Suriye hükümeti bu çıkarları uzlaştıracak bir yol bulma konusundaki esnekliğini çok iyi ve kararlı bir şekilde gösterdi. Dürüst olmak gerekirse, DSG’nin bu durumu kabul etme, müzakere etme ve bu yönde adım atma konusunda ağır davrandığını düşünüyorum. Onlara tavsiyem de bu süreci hızlandırmalarıdır. Tek bir yol var, o yol da Şam’dır. Mesaj budur.

Rûdaw: ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Kürtlerin özerkliğinin ABD’nin Irak politikasının “temel direklerinden biri” olduğunu açıklamıştı. ABD’nin Suriye’deki Kürtlerin olası bir özerkliğine ilişkin tutumu nedir?

Tom Barrack: Bakan Rubio, özerklik ve egemenlik hakkındaki sözleriyle, Irak’ın bir millet, Suriye’nin de bir millet olduğunu kastediyor. Kürtler, bu milletlerin içindeki eşsiz, seçkin ve güzel bir bileşendir. Onun (Robio’nun) bağımsız bir Kürdistan’ı kastettiğine inanmıyorum. O, tüm bu kültürlere, tüm bu anılara, dile, kültüre, halka ve eğitimlerine saygı duyulması gerektiğini söylüyor. Bu son derece önemli bir şeydir. Suriye hükümetinin de aynı şekilde hissettiğini düşünüyorum.

Sorun şu ki, tüm bu ülkelerde federalizmin işlemediğini ve bir devlet içinde (başka) bağımsız bir devlet kurulamayacağını gördük. Bu yüzden herkesin bunu anlaması zaman alıyor, özellikle Suriye’nin yıllarca yaşadığı korkunç olaylardan sonra, adaptasyon zaman alıyor. Ama zamanımız tükeniyor. Dünya hızla ilerliyor, bölge çok hızlı hareket ediyor. Son üç haftada olanlara bakın, inanılmaz.

Dolayısıyla fırsat bu fırsattır. Suriye için fırsat şimdidir. Dünya onlara yardım etmek istiyor. Herkes birbirini tamamlıyor. Kendi kendimizin önüne engel olmamalıyız. Hepimizin uzlaşması ve şu sonuca varması gerekiyor: Tek millet, tek halk, tek ordu, tek Suriye.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }