Türkiye Milli Savunma Bakanlığı açıkladı: 19 asker metan gazından zehirlendi, 5’i yaşamını yitirdi
Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt’un naaşını arama çalışmaları sırasında bir mağarada 19 asker zehirlendi, 5’i yaşamını yitirdi.
Türkiye Milli Savunma Bakanlığı açıkladı: 19 asker metan gazından zehirlendi, 5’i yaşamını yitirdi
Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt’un naaşını arama çalışmaları sırasında bir mağarada 19 asker zehirlendi, 5’i yaşamını yitirdi.
Bugün Kıbrıs
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Pençe-Kilit Harekâtı kapsamında 6 Temmuz 2025 tarihinde Kuzey Irak’taki 852 rakımlı tepedeki bir mağarada yürütülen arama-tarama faaliyetinde yaşanan elim olayla sarsıldı. Şehit Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt’un naaşını bulmak amacıyla yapılan çalışmalarda, metan gazına maruz kalan 19 personelden 5’i yaşamını yitirdi.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamaya göre, 28 Mayıs 2022’de teröristlerin mağaradan açtığı ateş sonucu şehit olan Piyade Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt’un naaşı, yoğun ateş nedeniyle olay anında bölgeden alınamamıştı. O günden bu yana sürdürülen titiz arama çalışmaları kapsamında 6 Temmuz’da teröristlerden temizlenmiş ve daha önce hastane olarak kullanıldığı belirlenen bir mağarada arama gerçekleştirildi.
Arama faaliyeti sırasında 19 personel metan gazına maruz kaldı. Gazdan etkilenen askerler derhâl hastaneye sevk edildi; ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen 5 asker kurtarılamadı.
MSB açıklamasında, bölgedeki kurtarma faaliyetlerinin AFAD ve TSK ekiplerinin tam teçhizatlı ve koordineli çalışmalarıyla sürdüğü belirtildi.
Açıklamanın tamamı şöyle:
“Değerli Basın Mensupları,
Pençe-Kilit Harekâtı kapsamında 28 Mayıs 2022 tarihinde icra edilen mağara arama-temizleme faaliyeti sırasında, teröristlerin açtığı ateş sonucu P. Ütğm. Nuri Melih Bozkurt şehit olmuş, yoğun ateş nedeniyle naaşına ulaşılamamıştır. Bölge kontrol altına alınmış, teröristler etkisiz hâle getirilmiş ancak tüm aramalara rağmen şehidimizin naaşına henüz ulaşılamamıştır.
Arama çalışmalarında, naaşın bulunabileceği tüm alanlar özel teşkil edilen ekiplerce titizlikle taranmaktadır. Devam eden arama faaliyetleri kapsamında; Pençe-Kilit Harekât bölgesinde bulunan, önceden hastane maksadıyla kullanıldığı bilinen, teröristlerden temizlenmiş olan 852 rakımlı tepedeki bir mağarada 6 Temmuz 2025 tarihinde yapılan arama-tarama faaliyeti sırasında 19 personelimiz metan gazına maruz kalmış, derhâl hastaneye sevk edilmiş; yapılan tüm müdahalelere rağmen beş kahraman personelimiz şehit olmuştur.
Bölgede kurtarma faaliyetleri tam teçhizatlı AFAD ve TSK ekiplerinin koordineli çalışmalarıyla devam etmektedir.
Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu elim olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve asil milletimize başsağlığı ve sabır; etkilenen personelimize acil şifalar dileriz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği“