Guterres’in rapor taslağı: “Kapsamlı çözüme doğru ilerleme hala sınırlı”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs’la ilgili hazırladığı iki yeni rapor taslağı, adadaki göreceli istikrara ve güven artırıcı önlemlere rağmen kapsamlı çözüme yönelik ilerlemenin hala sınırlı olduğunu ortaya koyuyor.

Bugün Kıbrıs

Rum Haber Ajansı’nın New York muhabiri Thanasis Tsitsa’ya göre BM Genel Sekreteri’nin “İyi Niyet Misyonu” ve “Kıbrıs’taki Barış Gücü”ne (UNFICYP) dair Aralık 2024 – Haziran 2025 dönemini kapsayan raporlarının taslaklarında, çözüm sürecinin önündeki temel engellerin güven eksikliği, askeri gerilimler ve tek taraflı eylemler olduğu vurgulanıyor.

GUTERRES’TEN TARAFLARA ÇAĞRI
BM Genel Sekreteri, hem iki lidere hem de garantör ülkelere (Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık) siyasi irade gösterme ve anlamlı diyaloğu yeniden başlatma çağrısında bulunuyor. Mevcut teknik ve insani mekanizmaların daha etkin kullanılması gerektiğini belirten Guterres, bunların iş birliğini, güveni ve yeniden yakınlaşmayı teşvik edebileceğinin altını çiziyor.

CENEVRE’DE 6 GÜVEN ARTIRICI ÖNLEM ÜZERİNDE UZLAŞI
İyi Niyet Misyonu’na dair raporda, 2025 Mart ayında Cenevre’de gerçekleşen gayri resmi görüşmeye dikkat çekiliyor. Bu görüşmede taraflar arasında altı yeni güven artırıcı önlem üzerinde uzlaşıldığı belirtiliyor. Raporda ayrıca, Guterres’in kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin’in iki taraf arasında teması güçlendirmede oynadığı rol öne çıkarılıyor.

Genel Sekreter, çözümün BM parametrelerine dayalı olarak, siyasi eşitliğe sahip iki toplumlu, iki bölgeli federasyon temelinde olması gerektiğini yineliyor.

TARAFLARIN TUTUMU DEĞİŞMEDİ
Raporda, Kıbrıslı Rum liderin BM çerçevesinde müzakerelere başlama konusundaki kararlılığını yinelediği; Kıbrıslı Türk liderin ise iki devletli çözüm ısrarını sürdürdüğü aktarılıyor.

ASKERİ DURUM VE UNFICYP RAPORU
UNFICYP’e ilişkin rapor, adadaki askeri ve insani duruma odaklanıyor. Çatışma hattı boyunca ciddi bir kriz yaşanmadığı belirtilse de, her iki tarafın da askeri ihlallere devam ettiği ifade ediliyor.

Özellikle Maraş bölgesinde BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlal edildiği vurgulanıyor. Teknik müdahaleler, güvenlik kameralarının yerleştirilmesi ve BM güçlerinin özellikle Maraş ve Strovilia gibi hassas bölgelerdeki hareket özgürlüğünün kısıtlanması raporda dikkat çeken diğer noktalar arasında.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }