“Missing Fetine” belgeseli YouTube’da yayında
Kıbrıslı Türk kız çocuklarının, 1920’ler ile 1950’ler arasında yaşadığı acı dolu yılları anlatan Missing Fetine belgeseli, yoğun talep üzerine YouTube’da erişime açıldı.
“Missing Fetine” belgeseli YouTube’da yayında
Kıbrıslı Türk kız çocuklarının, 1920’ler ile 1950’ler arasında yaşadığı acı dolu yılları anlatan Missing Fetine belgeseli, yoğun talep üzerine YouTube’da erişime açıldı.
Bugün Kıbrıs
Missing Fetine belgeselinin artık çevrimiçi izlenebileceği, belgeselin yönetmeni Yeliz Shukri tarafından duyuruldu. Shukri sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Memnuniyetle duyuruyoruz; yoğun talep üzerine belgeselimiz artık bu linke tıklayarak izlenebilir” ifadelerini kullandı.
Belgeselin, özellikle Filistin’de bu kadar kritik bir dönemde doğru izleyici kitlesine ulaşmasının umut ettiğini kaydeden Shukri, ailelerin birbirini bulabilmesinin hayati önem taşıdığı vurguladı.
Missing Fetine şu anda Türkçe altyazılı olarak izlenebiliyor. İngilizce, Yunanca ve Arapça altyazılı versiyonlarının ise kısa süre içinde yayınlanması bekleniyor.
Belgesel, IMDB’de 8,2 puan alarak izleyicilerden yüksek beğeni topladı.
Belgeseli izlemek için: https://youtu.be/20bGqcmWWME
BELGESELİN KONUSU: KIBRISLI TÜRK KIZ ÇOCUKLARININ YAŞADIĞI ACI DOLU YILLAR
Missing Fetine, 1936’da 14 yaşındayken Filistin’e zorla evlendirilerek gönderilen Kıbrıslı Müslüman bir kadın olan Fetine’nin hikayesini anlatıyor. Fetine, İngiliz Sömürge Dönemi’nde, birçok Kıbrıslı Türk kız çocuğunun yaşadığı karanlık ve acı dolu yılların bir simgesi haline geldi.
1920’ler ile 1950’ler arasında büyük yoksulluk içinde yaşayan ailelerin bu zoraki evliliklere razı olmalarının ardında, bu evliliklerin bir satış olup olmadığı ve neden ailelerin kızlarını aramadığı gibi sorular, ancak son yıllarda kamuoyunda tartışılmaya başlandı.
Avustralya doğumlu Kıbrıslı insan hakları aktivisti Pembe Menteş, Kıbrıs’a taşındığında, büyük halası Fetine’nin evliliğine dair onlarca yıl süren sessizliği bozma kararı aldı. İnsan hakları alanındaki çalışmaları ve aktivizmi sayesinde Pembe Menteş, Ortadoğu ve Kıbrıs’ta seyahat ederek Fetine’nin izini sürmeye başladı, bu karanlık tarihin neden bu kadar uzun süre gizli kaldığını ve kayıp Fetine’nin akıbetini ortaya çıkarmaya çalıştı.
Missing Fetine, Alternatif Films ve Kıbrıs Sinema Danışma Komitesi (Cyprus Cinema Advisory Committee) ortaklığıyla çekildi. Belgeselin yönetmenliğini Yeliz Shukri üstlenirken, filmde “Time for her story to be told” (Artık onun hikayesinin anlatılma zamanı) sloganı öne çıkıyor.
Belgesel, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplumlarının ortak kültürel mirasına ışık tutmayı amaçlayan yapısı ve uluslararası film festivallerinden aldığı ödüller ile de dikkat çekiyor.