İsrail-İran çatışmasında 9. gün: İran durmak istiyor; İsrail “devam” diyor

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, İsrail'in "saldırganlığının durdurulması" koşuluyla İran'ın "diplomasiyi değerlendirmeye" hazır olduğunu söyledi. BM Güvenlik Konseyi acil toplandı. İsrail'in BM Büyükelçisi Danny Danon, "İsrail durmayacak. İran'ın nükleer tehdidi ortadan kaldırılıncaya, savaş makinesi silahsızlandırılıncaya kadar durmayacak" dedi.

İsrail’in, 13 Haziran’da İran’ın nükleer tesislerine yönelik başlattığı “Yükselen Aslan” operasyonunun ardından başlayan İran-İsrail çatışmasında dokuzuncu gün.

Tahran’ın tehdit altındayken nükleer program konusunda müzakere etmeyeceğini açıklaması ve İsrail’in saldırılarının İran’ın nükleer silah geliştirme potansiyelini “en az iki ya da üç yıl” geciktirdiğini iddia etmesinin ardından karşılıklı saldırılar sürdü.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi; E3 ülkeleri olarak adlandırılan Almanya, Britanya ve Fransa Dışişleri Bakanları ile yaptığı görüşmenin ardından İsrail’in “saldırganlığının durdurulması” koşuluyla İran’ın “diplomasiyi değerlendirmeye” hazır olduğunu söyledi. Yapılan görüşmelerin devam etmesini desteklediklerini ve yakın gelecekte tekrar görüşmeye hazır olduklarını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump ise dün gece yaptığı açıklamada “Karar vermem gerekiyor ama şu an bir şey söyleyemem. Bu kararları ne zaman vereceğim belli olmaz, koşullara göre karar vereceğim. İsrail savaş sırasında iyi işler başarıyor, İran ise daha az iyi. Ateşkesi destekliyorum” dedi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi de durumu görüşmek üzere acil toplantı düzenledi.

İran’ın BM Daimi Temsilcisi Amir Said İravani, İran’ın ihtiyaç duyduğu sürece meşru müdafaa hakkını kullanmaya devam edeceğini belirterek, İsrail ve müttefiklerini İran’a saldırarak uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı ve konseyi harekete geçmeye çağırdı.

İravani’nin ardından hemen söz alan İsrail’in BM Büyükelçisi Danny Danon, İran büyükelçisini “mağdur rolü oynamakla” suçladı. “İsrail durmayacak. İran’ın nükleer tehdidi ortadan kaldırılıncaya, savaş makinesi silahsızlandırılıncaya, halkımız ve sizin halkınız güvende oluncaya kadar durmayacak” diyen Danon, İsrail’in saldırısının “İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek için son fırsat penceresinde” başlatıldığını iddia etti.

BM Genel Sekreteri António Guterres ise iki ülke arasındaki çatışmanın hızla tırmanabileceği konusunda uyardı ve itidal çağrısında bulundu. “Bu çatışmanın genişlemesi, kimsenin kontrol edemeyeceği bir yangını ateşleyebilir. Çatışmaların sona ermesini ve ciddi müzakerelere geri dönülmesini talep ediyorum” dedi.

PUTİN: 3. DÜNYA SAVAŞI POTANSİYELİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenen 120’den fazla ülkeden temsilcinin katıldığı Uluslararası Ekonomi Forumu’nda konuşma yaptı. Putin, İran-İsrail çatışmasının 3. Dünya Savaşına dönüşme ihtimaline ilişkin bir soruya, “İroni yapmadan söylüyorum. Durum endişe verici. Çatışma potansiyeli çok büyük ve büyümeye devam ediyor. Aynı zamanda bu bizi doğrudan ilgilendiriyor. Ukrayna’da yaşadığımız çatışma da bu yönde” şeklinde cevapladı.

İsrail-İran çatışmasının önlenmesine dair tüm taraflarla temas halinde olduğunu belirten Putin, “Kısa bir süre önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve ABD Başkanı Donald Trump ile görüştüm. Önerilerimiz var ve şuan tartışılıyor. Onlara bakış açımı ve durumu çözme yönünde ilerleme teklifinde bulundum” diye konuştu.

İran’a desteğini ileten Putin, “İran’ı meşru çıkarları için verdiği mücadelesinde, özellikle de barışçıl nükleer enerji çıkarları için verdiği mücadelede destekliyoruz. Her zaman bu tutumu benimsedik. Bu konudaki ve çatışmadaki ilkesel tutumumuz değişmedi” ifadelerini kullandı. İran’daki nükleer tesislerde görev yapan Rus uzmanların güvenliği için Netanyahu ve Trump’tan güvence aldığını belirten Vladimir Putin, “İran’da, İran’ın barışçıl nükleer enerji hakkına ilişkin görüşlerimiz ve tamamen uluslararası normlar çerçevesindeki hareketlerimizle görevlerimizi yerine getiriyoruz. Personelimizin güvenliğinin sağlanmasını talep ediyoruz. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bunu kabul ettiğini ve ABD Başkanı Trump’ın meşru taleplerimizi destekleyeceğine söz verdiğini belirtmek isterim” dedi.

TRUMP: KARAR VERMEM GEREKİYOR
Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’in İran’a açtığı savaşa katılıp katılmayacağına “2 hafta içinde karar vereceğini” söylemişti. Ancak ABD yönetimi dün akşam saatlerinde, İran’la Avrupalı bakanların Cenevre’deki görüşmelerinin sürdüğü sırada İran’a yeni yaptırım kararı aldı. İran’ın savunma sanayisi için hassas makinelerin tedariki ve nakliyesini sağladıkları gerekçesiyle 1 kişiyi ve 8 şirketi yaptırım listesine alındı.

Beyaz Saray’da güvenlik toplantısı yapan Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Aylar içinde bir nükleer bombaya sahip olabilirler. Ben Irak savaşını da istemedim, ‘Gitmeyin’ dedim. Karar vermem gerekiyor ama şu an bir şey söyleyemem. Bu kararları ne zaman vereceğim belli olmaz, koşullara göre karar vereceğim. İsrail savaş sırasında iyi işler başarıyor, İran ise daha az iyi. Ateşkesi destekliyorum. İbrahim Anlaşmalarının hayata geçmesi benim için daha önemli. İran, dünyanın en önemli petrol kaynakları üzerinde otururken niye nükleer peşinde koşar, anlamıyorum. İsrail’den hava saldırılarını durdurmasını istemek zor.”

ABD’nin İran’a saldırısı için “Belki gerek kalmayacak” diyen Trump, olası müdahale için de İran’a en fazla iki hafta süre verdiğini yineledi. Trump, “İran Avrupa ile konuşmak istemiyor” iddiasında da bulunarak, “Onlar bizimle konuşmak istiyor. Avrupa bu konuda yardımcı olamayacak” dedi.

T24’ün haberine göre çatışmanın dokuzuncu gününde yaşananlar:

07.55 | İranlı yetkililer İsrail’le bağlantılı oldukları iddiasıyla 22 kişinin tutuklandığını açıkladı

Fars haber ajansının bildirdiğine göre; Kum eyaleti istihbarat polisi başkanı, İsrail’in ülkeye saldırmaya başladığı 12 Haziran’dan bu yana “Siyonist rejimin casus servisleriyle bağlantılı oldukları iddiasıyla” 22 kişinin tutuklandığını söyledi.

06.00 | İsfahan’da patlamalar

İran medyası, İran’ın İsfahan kentinde patlama sesleri duyulduğunu bildirdi.

Yarı resmi haber ajansı Fars, şehrin hava savunma sisteminin aktif hale getirildiğini bildirdi.

İsfahan, İran’ın nükleer altyapısının üç önemli parçasından biri olan araştırma tesislerine ev sahipliği yapıyor.

03.10 | İsrail basını: İran İsrail’e 10 balistik füze fırlattı

02.58 | Arap Birliği Dışişleri Bakanları’ndan İsrail’in İran’a saldırılarını kınama ve ateşkes çağrısı

Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan çatışmalarla bağlantılı gelişmeleri değerlendirmek üzere İstanbul’da düzenlediği toplantının akabinde sonuç bildirisi yayımlandı.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarını kınayarak, bunun acilen durdurulması, gerginliğin azaltılması ve kapsamlı ateşkes için bölgesel ve uluslararası çabaların yoğunlaştırılması çağrısında bulundu.

Bildiride, İran’a yönelik saldırıların, “Birleşmiş Milletler (BM) üyesi bir ülkenin egemenliğine yönelik açık bir ihlal olduğu, bölgesel barış ve güvenliği tehdit ettiği” ifade edilerek, “saldırganlığın durdurulması, İran’ın nükleer programıyla ilgili bir anlaşmaya varmak için müzakerelere geri dönülmesi ve ateşkes çabalarının desteklenmesi” gerektiği vurgulandı.

Arap dışişleri bakanlarının, “İsrail’in bölgeyi daha fazla çatışma ve gerginliğe doğru ittiği” uyarısında bulunduğu bildiride, “İsrail’in saldırgan politikalarına son verilmesi için uluslararası toplumun harekete geçmesi, adil bir barışın sağlanması için çalışılması, uluslararası kararlar ile 2002 yılında onaylanan Arap Barış Girişimi planının uygulanması çağrısı yapıldı.

02.40 | İran İsrail’i vurdu

İran’dan İsrail’e füze saldırısı düzenlendi. İsrail’in merkezinde sirenler çalmaya başladı.

00.03 | Arap Birliği’nin bakanlarından, İstanbul’da İran-İsrail savaşı zirvesi

Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan çatışmalarla bağlantılı gelişmeleri değerlendirmek üzere İstanbul’da düzenlenen olağanüstü toplantısı sona erdi.

İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan çatışmalarla bağlantılı gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantı yaklaşık 1 saat sürdü.

Toplantıda, İsrail’in 13 Haziran’da İran’a başlattığı şiddetli saldırılar ve İran’ın misillemeleriyle tırmanan gelişmeler ele alındı.

Bakanlar, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde yine İstanbul’da düzenlenecek İİT DBK 51. Oturumu’na katılacak.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi’nin de 21-22 Haziran’da da İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları toplantısı için İstanbul’a gelmesi bekleniyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }