Lefke CMC alanı hâlâ tehlike saçıyor: “Ağır metaller çevreye yayılıyor, çözüm yıllardır bekliyor”

Lefke Çevre ve Ekoloji Derneği Başkanı Tamer Dayıoğlu: “Port-İsbi’nin devlete açtığı dava yıllardır sonuçlanmadığı için CMC alanı kaderine terk edildi. Ağır metallerin çevreye ve insan sağlığına etkisi her geçen gün artıyor.”

Lefke Çevre ve Ekoloji Derneği Başkanı Tamer Dayıoğlu, Gemikonağı-Lefke bölgesindeki eski CMC maden alanının çevre ve insan sağlığı açısından hâlâ ciddi tehditler oluşturduğunu vurguladı. Dayıoğlu yaptığı yazılı açıklamada, CMC alanının yıllardır süregelen hukuki belirsizlik nedeniyle rehabilite edilemediğini ifade etti.

ŞİRKET FAALİYETLERİ DURDURULDU, ALAN KADERİNE TERK EDİLDİ

Dayıoğlu, bölgeyi 2007 yılında devralan Port-İsbi şirketinin sözleşme şartlarını yerine getirememesi üzerine faaliyetlerinin devlet tarafından durdurulduğunu belirtti. Ancak şirketin devlete açtığı davanın halen sonuçlanmadığını hatırlatarak şu uyarıda bulundu:

“Port-İsbi’nin devlete açtığı dava, yıllardır sonuçlanmadığı için CMC alanı kaderine terk edilmiş durumda. Hukuki sürecin belirsizliği nedeniyle bölgedeki ağır metal kalıntılarının çevreye ve insan sağlığına olumsuz etkileri her geçen gün daha da artıyor.”

BİLİMSEL UYARILARA RAĞMEN HİÇBİR ADIM ATILMADI

Dayıoğlu, 2000’li yıllarda konuyla ilgili düzenlenen iki uluslararası konferans sonunda hazırlanan bilimsel raporlarda bölgenin durumu hakkında kapsamlı uyarılar yapıldığını hatırlattı. Ancak bu raporlar doğrultusunda bugüne kadar hiçbir somut adım atılmadığını dile getirdi.

“GECİKMEYE TAHAMMÜL KALMADI”

Lefke Çevre ve Ekoloji Derneği olarak süreci yakından izlediklerini belirten Dayıoğlu, yetkililere çağrıda bulundu:

“Lefke Çevre ve Ekoloji Derneği olarak konuyu hassasiyetle takip ediyor ve yöre halkının sağlıklı yaşaması için gereken tedbirin alınmasını bekliyoruz.”

Sorunun daha fazla gecikmeden çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Dayıoğlu, çevre ve halk sağlığına yönelik tehdidin her geçen gün büyüdüğünü belirtti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }