Davutoğlu’dan yıllar sonra gelen itiraf: “Kıbrıs’ta fırsat kaçtı; Türkiye ile Yunanistan barışın eşiğindeydi”

Davutoğlu’nun açıklamaları, Ankara ve Atina’nın bir zamanlar ne kadar yakınlaştığını gözler önüne sererken, bugünkü çıkmazın aslında kaçırılmış barış fırsatlarının bir sonucu olduğunu da ortaya koyuyor.

Bugün Kıbrıs

Türkiye’nin eski Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini’ye verdiği özel röportajda, 2011 yılında Ege ve Doğu Akdeniz anlaşmazlıklarının çözümüne çok yaklaşıldığını söyledi. Davutoğlu’na göre müzakereler kendi istifasının ardından rafa kalktı.

Davutoğlu, 2011 yılında Türkiye ile Yunanistan’ın uzun süredir çözülemeyen deniz yetki alanları sorununda “tarihi bir uzlaşmaya” çok yaklaştığını ancak sürecin kendi görevden ayrılmasıyla kesintiye uğradığını açıkladı.

“Çok yaklaştık” diyen Davutoğlu, o dönemde yürütülen istikşafi görüşmelerin iki ülkenin çıkarları doğrultusunda şekillendiğini vurguladı. “Ortak çıkarlar temelinde kapsamlı bir paket anlaşma neredeyse hazırdı” dedi.

Türkiye’nin dış politikasında uzun yıllar yön verici olan Davutoğlu, hukuki yolların riskli olduğunu belirtti. “Sorunlar Uluslararası Adalet Divanı’na taşınırsa, karar keskin olabilir. Diplomasi tek çıkış yolu” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ın tek taraflı deniz yetki iddialarına da sert çıktı:

“Türkiye, bölgenin en uzun kıyı şeridine sahip ülkesi. Hiçbir Türk hükümeti, Yunanistan’ın tüm MEB’i kontrol etmesini kabul etmez.”

Ancak aynı zamanda diyalog çağrısı da yaptı: “Ege’yi işbirliği denizi haline getirebiliriz. Ortak kaynak arayışı çatışmadan daha yapıcıdır.”

Davutoğlu, geçmişteki yakınlaşmalara da değindi:

“2010 yılında Yunan hükümetiyle ortak kabine toplantıları yaptık. Tek bir günde 25 anlaşma imzalandı. Bu, 90 yıllık diplomatik çabanın ötesinde bir şeydi.”

KIBRIS’TA KAÇIRILAN FIRSAT
Kıbrıs sorununa da değinen Davutoğlu, 2004’teki Annan Planı’nın reddedilmesini büyük bir kayıp olarak değerlendirdi:

“Tarihi bir fırsat kaçtı. Şimdi AB gözetiminde iki devletli çözüm, tek gerçekçi yol olabilir.”

“Mavi Vatan” doktriniyle ilişkilendirilen Davutoğlu, kendi geliştirdiği “Stratejik Derinlik” anlayışının bundan farklı olduğunu vurguladı. “Yeni Osmanlıcılık” suçlamalarını reddetti ve Türkiye’nin bölgesel istikrar sağlayıcısı olması gerektiğini savundu.

TÜRKİYE’Yİ DIŞLAMAYIN, BİRLİKTE YÜKSELELİM
Yunanistan’ın Mısır, İsrail ve GKRY ile geliştirdiği ittifaklara da eleştiri getiren Davutoğlu, dışlayıcı politikaların tehlikeli olduğunu söyledi. Bunun yerine Türkiye, Yunanistan, Mısır, Suriye ve Lübnan’ı kapsayan bir Doğu Akdeniz Birliği önerdi.

“Propaganda kolaydır, işbirliği zordur. Ama çözümsüz sanılan meseleler bile ortak kazanca odaklanıldığında küçülür.”

Doğu Akdeniz’de artan gerilimler gölgesinde yapılan bu açıklamalar, Davutoğlu’nun hem geçmişteki kaçan fırsatlara duyduğu hayal kırıklığını hem de geleceğe dönük umutlu mesajlarını yansıtıyor:

“Yunan liderlere mesajım açık: Türkiye ile iyi niyetle konuşun. Dış güçlerin yönlendirmesiyle değil, birlikte yıldız gibi parlayabiliriz.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }