Tıp-İş: Yaşlılar unutuldu, terk edildi, yazıklar olsun!
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tip-İş), yaşlı bakımının devlet politikası olarak ele alınmamasını sert sözlerle eleştirdi.
Tıp-İş: Yaşlılar unutuldu, terk edildi, yazıklar olsun!
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tip-İş), yaşlı bakımının devlet politikası olarak ele alınmamasını sert sözlerle eleştirdi.
Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tip-İş), yaşlı bakımının bireysel bir sorun değil, toplumsal ve anayasal bir sorumluluk olduğunu vurguladığı açıklamasında, devletin yaşlı ve hasta bireyleri koruma görevini yerine getirmediğini, mevcut sistemin ise dağınık, denetimsiz ve sermaye odaklı olduğunu ifade etti. Açıklamada, “Yaşlılarımız unutulmuş ve terk edilmiş haldedirler. Yazıklar olsun!” denildi.
Tip-İş, Birleşmiş Milletler’in yaşlanma verilerine atıfta bulunarak, Kuzey Kıbrıs’ta da yaşlı nüfusun hızla arttığını ancak buna yönelik devletin ne planı ne de hazırlığı olduğunu belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İktidar ve tüm iktidar talipleri, yaşlanan nüfus gerçeğini görmeli ve bu yöndeki politikalarını çantalarında hazır tutmalıdır.”
“KAMU HİZMETLERİ DAĞINIK, DENETİM YOK”
Kurumsal bakım, evde bakım ve kişisel destek gibi yaşlı hizmetlerinin birbirinden kopuk, koordinasyonsuz ve yetersiz yürütüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, sağlık ve sosyal hizmetler arasındaki yapısal farkların hizmeti felç ettiği belirtildi. Öne çıkan kurumlar olarak gösterilen Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi, Lapta Huzurevi ve Kalkanlı Yaşam Evi’nin yetersiz kaldığı, devletin görevini yerine getirmediği vurgulandı.
“EĞİTİMSİZ, DENEYİMSİZ, DİL BİLMEYEN BAKICILAR”
Devlet desteğinden mahrum kalan vatandaşların, özel bakımevlerine yönelmek zorunda kaldıkları ya da yaşlılara aile içinde bakmak zorunda kaldıkları ifade edilen açıklamada, bu bakımın çoğu zaman “eğitimsiz, deneyimsiz, hatta bazen aynı dili konuşmayan bakıcılar” eliyle yürütüldüğü belirtildi.
SINIRÜSTÜ SKANDALI UNUTULDU, DERS ALINMADI
Tip-İş, geçmişte Sınırüstü’nde özel bir bakımevinde ortaya çıkan skandalın toplumda infial yarattığını ancak çabucak unutulduğunu hatırlatarak, devletin halen denetleyici ve düzenleyici sorumluluğunu yerine getirmediğini vurguladı.
“ÖNCELİK YERLİ HALKA DEĞİL, PARALI YABANCILARA VERİLİYOR”
Başbakanlıktaki Ünal Üstel’in 60 yaş üzeri yabancı mülk sahiplerine sağlık sigortası kolaylıkları tanındığına dair açıklamasını da eleştiren Tip-İş, bu politikanın ardında yerli halkın göz ardı edilmesi ve özel sermayeye teşvik olduğunu söyledi:
“Kendi halkını görmezden gelen güzellemelerle özel sermaye destekçisi politikaların ayyuka çıkmış hali bir kez daha anlaşılmaktadır.”
“YASA DIŞI, ACELECİ, DENETİMSİZ BİR YAPI”
Açıklamada, Kalkanlı Yaşam Evi’nin yasal dayanak olmadan açıldığını, uyarılara rağmen denetimsiz şekilde çalıştırıldığını, çıkan olumsuzlukların ise hekimlerin değil, iktidarın kötü yönetiminin sonucu olduğunun mahkeme kararlarıyla da tescillendiği ifade edildi.
“İKTİDARIN EN BÜYÜK EKSİĞİ SAĞLIK POLİTİKASIDIR”
Temel sağlık hizmetlerinde hekim, personel ve altyapı eksikliği bulunduğu belirtilen açıklamada, asıl sorunun “olmayan sağlık politikaları” olduğu vurgulandı. “İktidar, adamına göre yasa ve tüzük değişikliği yapmayı bırakmalı, sağlık sistemini istişareyle ve bilimsel temelde düzenlemelidir.”
“BU TOPLUMUN KAHRAMANLARI TERK EDİLDİ”
Tip-İş’in açıklamasında şu sözler dikkat çekti:
“Kıbrıs Türk toplumunun haklı varoluş mücadelesinin asli kahramanları ve direnişçileri olan yaşlılarımız, unutulmuş ve terk edilmiş haldedirler. Yazıklar olsun!”
ANAYASA HATIRLATILDI: DEVLETİN GÖREVİDİR
Açıklamada KKTC Anayasası’nın 47. ve 57. maddeleri hatırlatılarak, yaşlıların korunmasının devletin anayasal ödevi olduğu vurgulandı. “Maluller, yaşlılar ve çalışamayacak durumda olanlar için her türlü önlem alınmalıdır” denildi.
Tip-İş, iktidara çağrıda bulunarak yaşlı bakımının bir “ticari alan” değil, sosyal devletin en temel görevlerinden biri olarak ele alınmasını, tüm paydaşlarla birlikte bilimsel, insan onuruna yaraşır bir politika geliştirilmesini talep etti.