Tatar: “Kırım denildiğinde her zaman yüreğimde bir kıvılcım parlar“

Ersin Tatar, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 81. yılını andı.

Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nın 81. yıl dönümünü Kırım Haber Ajansı (QHA) aracılığıyla andı. Tatar, anma mesajına bütün Kırım Tatarlarını selamlayarak başladı.

Kendini hep Tatar bildiğini çünkü ailesinin soyadının Tatar olduğunu ve hep de öyle bilindiklerine dikkat çeken Tatar; Türkiye’ye geldiğinde Kırım Tatarlarının derneklerine ziyarette bulunduğunu belirtti. Aynı zamanda Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile olan dostluklarına değindi.

“İNŞALLAH KIRIM’DA DA TATAR TÜRKLERİNİN ORADAKİ BEKLENTİLERİ ZAMAN İÇERİSİNDE YERİNE GELİR”
Tatar, mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Kırım denildiğinde yüreğimde her zaman bir kıvılcım parlar. 18 Mayıs günü o olaylarda hayatını kaybedenleri rahmetle anmak istiyorum. Tüm gazilerimize buradan minnet duygularımı ifade etmek istiyorum. Kıbrıs’ta da Kıbrıs Türkü bir sürü badirelerden geçti, büyük bedeller ödedi. Ama buradayız, devletimiz var, cumhuriyetimiz var. Türkiye’nin desteğiyle bu coğrafyada varlığımızı sürdürebiliyoruz. İnşallah Kırım’da da Tatar Türklerinin oradaki beklentileri zaman içerisinde yerine gelir. Biliyorum bazı sıkıntılar var. Rusya’da Ukrayna’da birtakım şeyler var ama ben Tatar kardeşlerimden sabırlı olmalarını, yaşama sarılmalarını, çocuklarını bizim kendi millî şuurumuz, değerlerimiz, inanç ve kültürümüzle yetiştirmelerini diliyorum. Çünkü esas olan, o çocukların gelecek nesli nasıl yönlendirecekleri. Aldıkları eğitim çok önemli. Kendi diliyle, diniyle, kültürüyle eğitilmeleri ve topluma kazandırılmaları çok önemli. Çünkü ileride onlar, Tatarların mutlaka mücadelesini verecektir ve hak ettiği yeri inşallah alacaktır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de bir Tatar cumhurbaşkanı vardır. Kırım’dan eğer yolunuz düşerse sizi burada görmekten büyük memnuniyet duyacağımı QHA aracılığıyla iletiyorum.“

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI
Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerin büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Çoğunlukla kadınlar, çocuklar, yaşlılar olmak üzere hayvan vagonlarına doldurulan Kırım Tatarları; Türkistan, Urallar ve Sibirya’ya sürgün edildi. Kırım’dan sürgün edilen 420 bini aşkın Kırım Tatarının yüzde 46’sı sürgün yolunda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti.

Sovyet yönetimi, Vatan Kırım’ın demografik yapısını değiştirmeyi amaçladı ancak Kırım Tatarları, bağrından koparıldıkları o aziz vatanı, Kırım’ı hiçbir zaman unutmadı. Sürgün yıllarında, sürgün edildikleri yerlerde vatana dönmek için çaba gösterdiler. Nihayet, yıl 1989’u gösterdiğinde Kırım Tatarları, yavaş yavaş ata topraklarına dönmeye başladı. O tarihten itibaren Kırım Tatarları yaşadıkları yokluklara rağmen vatanda kalma mücadelesini sürdürdü.

Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle sürgün yerlerinde kalmaya devam etti.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

7 ÜLKE SOYKIRIM OLARAK TANIDI
Kırım Tatar Sürgünü’nün 2015 yılında Ukrayna Parlamentosu tarafından soykırım olarak kabul edilmesi sonrasında; 2019 yılında Letonya ve Litvanya parlamentoları, 2022’de ise Kanada Parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası, 2024’ün temmuz ayında Polonya Parlamentosunun alt kanadı olan Sejm ve 2024’ün ekim ayında Estonya Parlamentosu (Riigikogu), 2024’ün aralık ayında Çekya Senatosu, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak tanımıştı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }