Mülk satışında yeni hamle: “Krizi çözmek yerine yabancıya yeni açılım”

CTP Milletvekili Ürün Solyalı, hükümetin mülkiyet krizine “çözüm” adı altında yabancıların taşınmaz edinme hakkını genişletmeye yönelik yasa önerisini eleştirdi: “Ortamı daha da karmaşık hale getirmekten başka bir şey değil.”

Bugün Kıbrıs

CTP Milletvekili Ürün Solyalı, UBP-DP-YDP Hükümeti’nin milletvekillerine gönderdiği iki yeni yasa tasarısıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Solyalı, mülkiyet krizi, tutuklamalar ve uluslararası davalarla karşı karşıya olunan bir süreçte hükümetin çözüm olarak yalnızca yabancılara daha fazla taşınmaz satışı öngördüğünü ifade etti.

YABANCILAR VE TC VATANDAŞLARINA MÜLK EDİNİMİNDE YENİ LİMİTLER
Yasa tasarısıyla birlikte yabancıların apartman dairesi edinme hakkı birden üçe çıkarılıyor. Alternatif olarak iki adet villa satın alma imkânı da tanınıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için apartman dairesi edinme hakkı üçten altıya yükseltiliyor; yine bunlara alternatif olarak üç adet villa satın alma hakkı da getiriliyor.

Tasarıda ayrıca yabancıların taşınmaz mal edinimi ile ilgili yasalarda başka kapsamlı değişiklikler de öngörülüyor.

YASA TASARILARI NE GETİRİYOR?
Bugün Kıbrıs’ın ulaştığı, Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı (Değişiklik) Yasa Tasarısı, yalnızca yabancıların mülk edinme hakkını artırmakla kalmıyor; aynı zamanda geçmişte yapılan fazla alımların yasallaştırılmasına da kapı aralıyor.

Kat Mülkiyeti düzenlemesinde, mülk alımında müstakil tapu veya kat irtifakı zorunluluğu getiriliyor. Bu şartlara uyulmadan yapılan satış veya devir işlemleri geçersiz sayılıyor. Ayrıca, bu işlemlere aracılık edenler için mahkûmiyet durumunda asgari ücretin 500 katına kadar para cezası verilmesi öngörülüyor.

Bununla birlikte, yabancıların geçmişte yaptığı fazla alımlara ilişkin satış sözleşmeleri için de düzenleme getiriliyor. Bu sözleşmelere dayanarak, tapu devri yapılmadan 10 yıl süreyle geçerli olacak “kullanım hakkı belgesi” verilebilmesi mümkün hale geliyor. Bu belgeyle, mülkiyet devri yapılmamış olsa dahi taşınmazdan yararlanma hakkı tanınacak. Uygulama, hukuken sorunlu alımları fiilen meşrulaştıracağı gerekçesiyle eleştiriliyor

“VERİYE DAYANMADAN, PAYDAŞLARI DIŞLAYARAK HAZIRLANDI”
Ürün Solyalı, paylaştığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Hükümet; ekonomiye, mülkiyetle ilgili krize ve tutuklamalara, davalara çare üretti (!) Diplomatik girişim ya da görüşme masasına davet yerine, mülk edinme hakkını genişleten bir yasa önerisi sunmayı tercih etti.”

Solyalı, hazırlanan yasa teklifinin istatistik verilerden ve sektör paydaşlarının görüşlerinden uzak olduğunu vurgulayarak, “İnceleyeceğiz” dedi.

“UYARILARIMIZI DİNLEMEYENLER ŞİMDİ YİNE ORTAMI KARIŞTIRIYOR”
Solyalı ayrıca hükümetin daha önce yapılan uyarılara kulak tıkadığını, mevcut yasadaki süreleri sürekli Bakanlar Kurulu kararıyla uzattığını ve Tapu Dairesi’nde hazırlık yapılmadan böylesi bir düzenlemeye giriştiğini belirtti. “Yine ortamı karmakarışık hale getirmeyi tasarlıyorlar” sözleriyle hükümeti eleştirdi.

Solyalı’nın paylaştığı tasarının ilgili sayfası şöyle:

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }