Harmancı: “Kıbrıs Türk toplumunun kimliği hem kuzeyden hem güneyden tehdit altında”
LTB Başkanı Mehmet Harmancı, arıtma suyu projesi ve geçiş kapılarıyla ilgili Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar’la yaptığı görüşmeyi değerlendirdi.
Harmancı: “Kıbrıs Türk toplumunun kimliği hem kuzeyden hem güneyden tehdit altında”
LTB Başkanı Mehmet Harmancı, arıtma suyu projesi ve geçiş kapılarıyla ilgili Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar’la yaptığı görüşmeyi değerlendirdi.
Bugün Kıbrıs
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, 5 Mayıs 2025 tarihinde iki toplum lideri arasında gerçekleşen görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar ile bir araya geldi. Görüşmede, Haspolat Arıtma Tesisi’nden çıkan arıtılmış suyun tarımsal kullanım projesi ve yeni geçiş kapıları ele alındı.
“ARITILMIŞ SU PROJESİ ORTAK ÇIKAR VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN ÖNEMLİ”
Harmancı, özellikle Haspolat Arıtma Tesisi’nden çıkan arıtılmış suyun hem kuzeyde hem güneyde tarımda kullanılması hedefini taşıyan projenin, iklim kriziyle ortak mücadele ve tesisin mali sürdürülebilirliği açısından önemli olduğunu vurguladı. Projenin kuzeydeki kısmının AB fonlarıyla, güneydeki kısmının ise Kıbrıs Rum makamlarının yürüteceği fon arayışlarıyla destekleneceği belirtildi.
“Haspolat Arıtma Tesisi’nin iki toplumlu statüsünün korunması ve bu iş birliğinin daha da güçlendirilmesi gerekmektedir” diyen Harmancı, projenin siyasi değil teknik bir ortaklık olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.
“GEÇİŞ KAPILARI KONUSUNDA LEFKOŞA ÖNCELİĞİ PAYLAŞILDI”
LTB Başkanı Harmancı, yeni bir araçlı geçiş kapısının Lefkoşa’da açılmasının öncelik olduğunu dile getirdiğini, bu konuda Tatar ile görüş birliği oluştuğunu belirtti. Harmancı ayrıca, ilerleme sağlanamaması halinde Surlariçi’nde yeni bir yaya geçiş noktası veya Haspolat/Kaymaklı bölgelerinde araçlı geçiş önerilerini yeniden gündeme taşıdığını kaydetti.
“TOPLUMSAL VAROLUŞ, KUZEYDEN VE GÜNEYDEN BASKI ALTINDA”
Toplantı sonrası yaptığı değerlendirmede Harmancı, Kıbrıs Türk toplumunun iradesi ve kimliğinin hem kuzeyden hem güneyden gelen baskılarla tehdit edildiğini söyledi:
“Kıbrıs Türk toplumunun kendi kimliği ve iradesiyle varoluşu her geçen gün hem kuzeyden hem güneyden gelen baskı, tehdit ve hak ihlalleriyle daha da zorlaşmaktadır.”
Bu baskılara karşı çıkış yolunun hamasi söylemler değil, federal zeminde barış ve adaletin sesi olmak olduğunu vurgulayan Harmancı:
“Çözüm, masadan kaçmakta ya da içe kapanmakta değil; istikrarlı bir duruş sergileyerek ortak aklı savunmakta” dedi.