CIReN yazdı: Milyarder Abramoviç, Kıbrıs’a olan 14 Milyon euroluk vergi borcunun tek bir eurosunu bile ödemedi
CIReN’e konuşan Kıbrıs Cumhuriyeti Vergi Komiseri Sotiris Markides, “ödenmemiş KDV’nin 2005-2010 dönemine ait olduğunu, ve Blue Ocean’ın artık hiçbir yöneticisi bulunmadığı için bu kadar yıl sonra Kıbrıs makamları tarafından peşine düşülemeyeceğini” açıkladı.
CIReN yazdı: Milyarder Abramoviç, Kıbrıs’a olan 14 Milyon euroluk vergi borcunun tek bir eurosunu bile ödemedi
CIReN’e konuşan Kıbrıs Cumhuriyeti Vergi Komiseri Sotiris Markides, “ödenmemiş KDV’nin 2005-2010 dönemine ait olduğunu, ve Blue Ocean’ın artık hiçbir yöneticisi bulunmadığı için bu kadar yıl sonra Kıbrıs makamları tarafından peşine düşülemeyeceğini” açıkladı.
Kıbrıs Araştırmacı Gazetecilik Ağı CIReN‘den Kyriakos Pieridis ve Christodoulos Mavroudis’in haberine göre yaptırımlara tabi olan milyarder Roman Abramovich’in şirketi Blue Ocean, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne olan 14 milyon euroluk KDV borcunun tek bir eurosunu bile ödemedi.
OCCRP ve Kıbrıs’taki partneri CIReN tarafından yapılmış olan bir araştırmada, Kıbrıs merkezli şirketin vergi kaçırmak için sahte bir lüks yat kiralama planı kurduğu ortaya çıkmıştı. Kıbrıs Cumhuriyeti milletvekilleri şimdi, durumdan haberdar olan Başsavcının 15 gün içinde Meclis Komitesi’ne gelerek tutumunu açıklamasını talep ediyor.
Kıbrıs Cumhuriyeti Vergi Komiseri Sotiris Markides, bugün Meclis Kalkınma Planları ve Kamu Harcamaları Kontrolü Daimi Komitesi önünde, Blue Ocean ile “feshedilmeden önce hiçbir uzlaşma yapılmadığını” belirtti; bu da vergi borcunun asla ödenmediği anlamına geliyor.
Komite oturumu sonrasında CIReN’e konuşan Markides, “ödenmemiş KDV’nin 2005-2010 dönemine ait olduğunu, ve Blue Ocean’ın artık hiçbir yöneticisi bulunmadığı için bu kadar yıl sonra Kıbrıs makamları tarafından peşine düşülemeyeceğini” açıkladı.
Vergi Komiserinin bu ifşaatı milletvekilleri arasında öfke yarattı. Milletvekilleri, durumu bilmesine rağmen tutumunu açıklamak için oturuma katılmayan Başsavcıdan açıklama talep ediyorlar. Bu nedenle 15 gün içinde yeni bir oturum yapılacak.
Komite Başkanı ve DIKO Milletvekili Zacharias Koulias, Başsavcılık Ofisi’nin oturumdaki temsilcisine hitap ederek, “Başsavcının pozisyonu çok önemli ve konu kritik, çünkü Vergi Komiseri davayı hukuki görüş için ofisinize yönlendirmiş gibi görünüyor,” dedi. Temsilci, davayı şahsen ele almadığını belirterek, “Dinlemeye geldim, şu anda yorum yapamam, ve Başsavcılık Ofisi adına daha sonra yazılı bir yanıt sunulacak,” diye karşılık verdi.
Markides, CIReN’e, “şirket, kayıtlardan düştükten sonra, yeniden kurulma yoluyla bile KDV ödemesini almanın bir yolu olmadığını” söyledi. Bu, Kıbrıs Cumhuriyeti yasalarında öngörülen bir koşul. Markides şöyle devam etti: “Diyelim ki şirketi yeniden kurduk – sonra ne olacak? Hiçbir yöneticisi yok. Yirmi yıl geriye gidip 2005, 2006, 2007’deki yöneticileri bulup onlara ne olduğunu mu sormam gerekiyor?” “Şirket artık var olmadığına göre, parayı kimden alabilirim?” Markides ayrıca, Vergi Dairesi’nin, “dava Kıbrıs mahkemelerinde devam ederken KDV talebini takip edemeyeceğini” savundu. Markides, “Bildiğiniz gibi, en pahalı avukatlara sahiplerdi” dedi ve Vergi Dairesi’nin ödenmemiş KDV’yi 2012’den beri takip ettiğini, ancak dava ile ilgili kesin kararın Yüksek Mahkeme tarafından Mart 2024’te verildiğini ve borcun varlığının o zaman teyit edildiğini belirtti.
Şirketler Mukayyiti Irini Mylonas, “Blue Ocean Management Limited’in 19 Temmuz 2024’te kesin olarak sicilden silindiğini çünkü 15 Mart 2022’den beri yönetici ve sekreterinin bulunmadığını” doğruladı. Mukayyitin CIReN tarafından elde edilen yazılı açıklamasına göre, şirketin kayıtlardan silinmesi için süreç 2022’de başladı, Vergi Komiserinin itirazı üzerine kesintiye uğradı, ancak sonunda “bu itiraz 17 Haziran 2024’te geri çekildi” ve böylece “Blue Ocean, 19 Temmuz 2024’te Cumhuriyet Resmi Gazetesi’nde yayınlanan bir ilan ile resmi olarak sicilden silindi.”
Konuyu Meclis’e taşıyan Volt Milletvekili Alexandra Attalides birkaç soru gündeme getirerek temel meselenin “Başsavcının, vergi borcunun nasıl ödeneceği ile ilgili Blue Ocean feshedilmeden önce hukuki bir görüş bildirip bildirmediği” olduğuna vurgu yaptı. CIReN’e konuşan Attalides, Başsavcının tutumunu eleştirdi ve davayı Yolsuzlukla Mücadele Makamı’na ve kayıp KDV geliri söz konusu olduğundan Avrupa Kamu Savcılığı’na bildirmeyi planladığını söyledi.
Sayıştay Başkanı Andreas Papaconstantinou, Komite önünde, ofisinin “ilgili bir şikayet aldığını ve konuyu araştırmak için Vergi Komiseri’nden bilgi talep edildiğimi ve bunun hala beklediğini” belirtti.
AKEL Milletvekili Irene Charalambidou Komiteye, “Abramoviç davası, soruşturmalarda ve bulgularda yaşanan aşırı gecikmelerin adaletin aşınmasına yol açtığı birçok diğer yolsuzluk davasına eklendi” dedi.
AKEL Milletvekili Christos Christofides, CIReN’e bir sonraki oturumda Başsavcının kişisel olarak hazır bulunması gerektiğini söyledi. Ayrıca, aylar önce kendisine yazılı soru gönderdiği ve hiçbir zaman yanıt alamadığını hatırlatarak, Maliye Bakanının da oturuma katılmasını ve gerekli yanıtları vermesini talep etti.
Vergi Komiseri, pozisyonunu daha iyi açıklamak için 15 gün sonra olması planlanan oturuma katılmayı istedi.