Harmancı Viyana’da: “İklim krizi Kıbrıs’ın kuzeyinde hâlâ gündem dışı”

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Avrupa’nın yerel liderleriyle bir araya geldiği konferansta, Kıbrıs’ın kuzeyinin iklim politikalarında dışlanmasına tepki gösterdi

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, “Adil geçiş süreci: Sürdürülebilir bir gelecek için yerel eylem” temasıyla düzenlenen ACT NOW Belediye Başkanları Konferansı’na katılmak üzere Viyana’ya gitti. Avrupa’nın farklı ülkelerinden belediye başkanlarını ve yerel yönetim temsilcilerini bir araya getiren konferans, iklim krizi ve biyolojik çeşitlilik kaybına karşı yerel düzeyde kararlı adımlar atılmasını hedefledi.

Konferansta Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Genel Sekreteri Mathieu Mori, Viyana Belediyesi yetkilileri ve farklı şehirlerin belediye başkanlarıyla da temaslarda bulunan Harmancı, toplantının sonunda imzalanan Viyana Deklerasyonu’na da imzacı oldu.

“YEREL YÖNETİMLER SİSTEMİ DÖNÜŞTÜREBİLECEK GÜÇTE”
Viyana Deklerasyonu’nda, iklim kriziyle mücadelenin ancak cesur yerel liderlik sayesinde mümkün olacağı belirtilerek, şehirler ve yerel yönetimlerin yeniliği yönlendirmede ve etkili politikaları uygulamada kilit rol oynadığı vurgulandı.

Deklerasyonda ayrıca, demokrasi, barış, hukuk devleti, kadın ve erkek eşitliği gibi temel hakların gözetilmesinin, bu dönüşümün başarısı için vazgeçilmez olduğu ifade edildi. Katılımcı ve müzakereci süreçlerin teşvik edilmesi, dönüşümün kapsayıcılığı açısından öncelikli başlıklar arasında yer aldı.

Ayrıca Avrupa Komisyonu ve ulusal hükümetlere, şehirlerin sürdürülebilirlik çabalarının doğrudan fonlanması ve gelecekteki AB politikalarının şekillendirilmesine yerel yönetimlerin dahil edilmesi çağrısı yapıldı.

HARMANCI: “İKLİM KRİZİNE DOKUNULMAZLIK ZANNIYLA YAKLAŞILIYOR”
Konferansa dair genel bir değerlendirme yapan Mehmet Harmancı, bu tür toplantıların yerel yönetimlerin iklim krizindeki hayati rolünü vurgulamak açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Harmancı, Avrupa’da iklim krizinin artık sadece çevresel değil, siyasal ve sosyal bir mesele olarak ele alındığını belirterek şunları kaydetti:

“Üzülerek ifade etmek zorundayım ki iklim krizinden kaynaklı bizi bekleyen büyük riskler de, bu krizle etkin mücadele için yerel yönetimlere sağlanması gereken yetki ve imkânlar da Kıbrıs’ın kuzeyinde merkez siyasetin gündemine hâlâ girememiştir.”

Harmancı, Kıbrıs’ın kuzeyinin uluslararası hukuk sisteminin dışında kalmasının, bu küresel krizden de etkilenmeyeceği gibi yanlış ve vurdumduymaz bir algı oluşturduğunu belirtti. Bu yaklaşımın, hem doğaya hem de topluma zarar verdiğini vurguladı.

“AB, SADECE ADANIN GÜNEYİNİ FONLUYOR”
Başkan Harmancı, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nin yalnızca adanın güney yarısında fonladığı projelerle iklim kriziyle mücadele edilebileceği düşüncesinin yanıltıcı olduğunu söyledi. Bu politikanın adanın kuzeyindeki yerel yönetimleri dışarıda bırakarak sürdürülebilirlik hedeflerine zarar verdiğini belirtti.

“YASA VE POLİTİKALAR GELİŞTİRİLMELİ, ORTAK PROJELER DESTEKLENMELİ”
Harmancı, Kıbrıs’ın kuzeyinde yasama ve yürütme organlarının bir an önce bu bilinçle hareket ederek gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirmesi gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda güneydeki yerel yönetimlerle karşılıklı fayda sağlayan, somut iş birliklerinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek şu çağrıyı yaptı:

“Avrupa Birliği, Kıbrıs’ın kuzeyindeki yerel yönetimlerin de farklı kaynaklara erişiminin yolunu açmalıdır.”

ACT NOW Konferansı, belediye başkanlarını, yerel liderleri ve uzmanları bir araya getirerek yerel inovasyon yoluyla küresel sorunlara çözüm üretmeyi amaçlayan uluslararası bir platform olarak her yıl farklı şehirlerde düzenleniyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }