Üstel hükümetinden skandal yasak: “Başörtüsü tüzüğü”ne karşı greve müdahale!
Başbakan Ünal Üstel başkanlığındaki Bakanlar Kurulu, öğretmen sendikaları ve destek veren 100’e yakın örgütün “başörtüsü tüzüğü”ne ve gerici dayatmalara karşı bugün gerçekleştireceği grev ve eylemleri hedef alarak, çok sayıda kurumda grev yasağı getirdi.
Üstel hükümetinden skandal yasak: “Başörtüsü tüzüğü”ne karşı greve müdahale!
Başbakan Ünal Üstel başkanlığındaki Bakanlar Kurulu, öğretmen sendikaları ve destek veren 100’e yakın örgütün “başörtüsü tüzüğü”ne ve gerici dayatmalara karşı bugün gerçekleştireceği grev ve eylemleri hedef alarak, çok sayıda kurumda grev yasağı getirdi.
Bugün Kıbrıs
Laik eğitimi savunan öğretmen sendikaları ve onlara destek veren yaklaşık 100 örgütün bugün gerçekleştirmeyi planladığı grev ve kitlesel eylemler öncesinde, Ünal Üstel başkanlığındaki Bakanlar Kurulu, Resmî Gazete’de peş peşe yayımladığı kararlarla birçok kamu kurumunda grevleri 60 gün süreyle yasakladı.
2 Mayıs 2025 tarihli Resmî Gazete’nin üç ayrı özel sayısında yayımlanan kararlara göre;
- Ercan Havalimanı Hava Trafik Şube Amirliği ve Mağusa ile Girne Limanlarındaki grevler, “ulusal güvenlik ve kamu güvenliğini bozucu nitelikte olduğu” gerekçesiyle ertelendi.
- Sağlık Bakanlığına bağlı tüm sağlık kuruluşlarında planlanan grevler, “genel sağlığı ve anayasal düzeni bozucu nitelikte olduğu” iddiasıyla ertelendi.
- Maliye Bakanlığı’na bağlı Gümrük ve Rüsumat Dairesi şubeleri ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun tüm birimlerinde planlanan grevler de, “elzem hizmetlerde ciddi kesintiye yol açacağı” gerekçesiyle 60 gün süreyle yasaklandı.
HÜKÜMETTEN YASAK, TOPLUMDAN TEPKİ: “GERİCİLİĞİ KORUYAN İRADE”
Hükümetin aldığı bu kararlar, kamuoyunda grevin yalnızca teknik değil, siyasal gerekçelerle engellendiği eleştirilerine yol açtı. Öğretmen sendikaları ve demokratik kitle örgütleri, yasakların laik eğitime ve kadın haklarına karşı geliştirilen “başörtüsü tüzüğü”ne karşı gösterilecek direnişi bastırma amacı taşıdığını savunuyor.
“Toplumun geniş kesimleri tarafından tepkiyle karşılanan başörtüsü düzenlemesine karşı demokratik tepkiler bastırılmak isteniyor” yorumları öne çıkarken, hükümetin kararlarının anayasaya ve sendikal haklara aykırı olduğu yönünde ciddi tartışmalar başlatıldı.