1 Mayıs’ın 100. yılında birlik mesajı: “Barış ve sosyal adalet için omuz omuza”
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Lefkoşa’da ara bölgede kutlandı. Kıbrıs’ta 1 Mayıs’ın kutlanmasının 100’üncü yıl dönümü olduğuna dikkat çekilen etkinlikte, ülkenin birleşmesinin, işçi sınıfı için öncelik olmaya devam ettiği vurgusu yapıldı.
1 Mayıs’ın 100. yılında birlik mesajı: “Barış ve sosyal adalet için omuz omuza”
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Lefkoşa’da ara bölgede kutlandı. Kıbrıs’ta 1 Mayıs’ın kutlanmasının 100’üncü yıl dönümü olduğuna dikkat çekilen etkinlikte, ülkenin birleşmesinin, işçi sınıfı için öncelik olmaya devam ettiği vurgusu yapıldı.
Bugün Kıbrıs
Dünya Sendikalar Federasyonu’na üye Kıbrıs’ın güneyinden PEO, Kıbrıs’ın kuzeyinden DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN ve DAÜ-SEN tarafından organize edilen etkinliğe, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’nın yanı sıra bazı milletvekilleri, sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri ile üyeleri katıldı.
KARŞILIKLI YÜRÜYÜŞLER VE SLOGANLARLA BULUŞMA
“Barış ve Sosyal Adalet için Omuz Omuza” temalı etkinliğe Kıbrıs’ın kuzeyinden katılan örgütler Kuğulu Park’ta, Kıbrıs’ın güneyinden katılan örgütler ise Elefteria Meydanı’nda toplanarak ara bölgeye yürüdü. Ara bölgedeki Taksim Sahası’nda buluşan iki taraftan katılımcılar, “Kıbrıs’ta Barış Engellenemez” ve “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları attı.
KUZEYDEN MESAJLAR: LAİKLİK, DAYANIŞMA VE ADALET
“Kıbrıs’ta 1 Mayıs’ın 100. Yılı” yazılı pankartının yanı sıra çok sayıda pankart ve dövizlerin taşındığı Kuğulu Park’tan başlayan yürüyüşte, “Kıbrıs Laiktir, Laik Kalacak”, “Sendikasız Çalıştırılmak Yasaklansın”, “Susma Haykır Sömürüye Hayır”, “Gün Gelecek Devran Dönecek Sermaye Halka Hesap Verecek”, “Yaşasın Emekçi Dayanışması”, “Bu Memleket Bizim, Biz Yöneteceğiz”, “Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber, Ya Hiçbirimiz”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, “1 Mayıs Kızıldır, Kızıl Kalacak” sloganları atıldı.
ETKİNLİK TÖRENİ VE KONSERLERLE SÜRDÜ
Taksim sahasındaki etkinlik, organizasyonu yapan sendika temsilcilerinin emekçileri selamlamasıyla başladı. Dünya Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri Pambis Kyritsis’in konuşmasının ardından 1 Mayıs ortak açıklaması, DEV-İŞ Başkanı Semih Kolozali ve PEO Genel Sekreteri Sotirulla Haralambus tarafından iki dilde okundu. İzel Seylani ve Yorgos Kaloriyu’nun sahne aldığı etkinlikte, şiirler okundu, şarkılar söylendi.
SEMIH KOLOZALI: “100 YILLIK ORTAK MÜCADELE GELENEĞİMİZ VAR”
1 Mayıs’ın dünya işçi sınıfının mücadelesinin sembolü olduğuna dikkat çeken Kolozali, 1886’daki Chicago ayaklanmasının öncü mücadelecilerini anmanın, emekçilere ilham vermeye devam ettiğini söyledi.
2025 yılının, Kıbrıs’ta 1 Mayıs’ın ilk kez kutlanmasının 100. yılı olduğunu hatırlatan Kolozali, o dönemde sömürgecilik altında Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk işçilerin talepler için birlikte mücadele ettiğine vurgu yaptı. “Kıbrıs’ın emekçileri, birlik içerisinde sınıfsal dayanışma ruhuyla örgütlenmeleri ve mücadeleleriyle önemli kazanımların temellerini attı” dedi.
KÜRESEL SORUNLAR, YEREL MÜCADELELER
Küresel kapitalist kriz, yoksulluk, enflasyon ve sosyal eşitsizliklerin artışı, Kolozali’nin konuşmasında önemli yer tuttu. “Milyonlarca insan yoksulluk sınırında yaşıyor” diyen Kolozali, sendikal haklara yönelik saldırıların yoğunlaştığına, sağlık ve eğitim hizmetlerinin metalaştırıldığına dikkat çekti.
KIBRIS’TA BARIŞ VE BİRLİK VURGUSU
Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin olarak Crans Montana’da kaldığı yerden müzakerelerin yeniden başlaması gerektığini dile getiren Kolozali, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federasyon çözümünün altını çizdi. “Ülkemizin birleşmesi Kıbrıs işçi sınıfı için öncelik olmaya devam ediyor” dedi.
FİLİSTİN HALKIYLA DAYANIŞMA
Kolozali, Filistin halkının yanında olduklarını vurgulayarak, “İsrail devletinin Filistin halkına yönelik soykırımı ve vahşi suçları, ABD ve AB’nin suç ortaklığıyla devam ediyor” dedi. “Bağımsız Filistin devleti hakkına tam desteğimizi ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.
KYRITSIS: “UMUT HALKLARIN MÜCADELESİNDEDİR”
Dünya Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri Pambis Kyritsis, federasyonun 134 ülkedeki 110 milyonu aşkın üyesi adına selamlarını iletti. “Sendikal özgürlüklerin ve demokratik hakların korunması, emekçilerin ihtiyaçlarının karşılanması için sesimizi birleştiriyoruz” dedi.
Kyritsis, federasyonun 80’inci yıl dönümünü, “Ya onların kârı ya bizim canımız – Umut halkların mücadelesindedir” sloganıyla kutladıklarını belirtti. İnsanca yaşama ve çalışma koşullarını toplu sözleşmelerle güvence altına alma talebinin bugün de güncelliğini koruduğuna dikkat çekti. “İşçi sınıfının silahı dayanışma ve enternasyonalizmdir” diyerek sözlerini tamamladı.