‘En iyi ihraç malınız ordunuz’: The Economist Erdoğan’ı ‘kurtarıcı’ ilan etti
The Economist, Erdoğan'ı "Avrupa'nın muhtemel kurtarıcısı" ilan etti, uzun uzun Türkiye'nin askeri gücünü övdü. Bu analiz, Amerikalı spekülatör Soros'un 23 yıl önceki "Türkiye'nin en iyi ihraç malı ordusudur" sözlerini hatırlattı.
‘En iyi ihraç malınız ordunuz’: The Economist Erdoğan’ı ‘kurtarıcı’ ilan etti
The Economist, Erdoğan'ı "Avrupa'nın muhtemel kurtarıcısı" ilan etti, uzun uzun Türkiye'nin askeri gücünü övdü. Bu analiz, Amerikalı spekülatör Soros'un 23 yıl önceki "Türkiye'nin en iyi ihraç malı ordusudur" sözlerini hatırlattı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupalı müttefiklerini güvenlik garantilerini geri çekmekle tehdit ederken Rusya ile yeniden ilişkilenmesi Brüksel’de kaygıyla izleniyor.
NATO, Avrupa Birliği liderlerini Türkiye’yle ilişkileri iyileştirmeye çağırdı. Basın da bu çağrının peşinden gitti.
İngiltere merkezli The Economist dergisi, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı “Avrupa’nın muhtemel kurtarıcısı” olarak nitelendirdi.
Dergide imzasız yayınlanan yazıda “Amerika geri çekiliyor. Rusya’dan gelen tehdit artıyor. Ukrayna savunmada. Yeni harcama vaatlerine rağmen, silah üretimi rahatlık için çok düşük kalıyor. Korkmayın, Avrupalılar. Arkanızda Recep Tayyip Erdoğan var” değerlendirmesine yer verildi.
Analizde Avrupa’nın güvenlik öncelikleri doğrultusunda Türkiye ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açtığını yazdı.
Yazıda, Erdoğan’ın en güçlü rakibi Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına rağmen Avrupa’nın bu gelişmeyi “rahatsız edici ama engelleyici olmayan bir durum” olarak gördüğü belirtildi.
Almanya’nın, Türkiye’ye yapılması planlanan Eurofighter Typhoon savaş uçağı satışını 17 Nisan itibarıyla askıya almasının, Avrupa’daki istisnai tepkilerden biri olduğunu aktaran The Economist, yeni Alman hükümetinin bu kararı geri çekmesinin de olasılıklar arasında olduğunu ifade etti.
‘ORDUSU, SİLAH SANAYİSİ, STRATEJİK KONUMU’
Analizde AB’nin artık “Erdoğanca” bir dil konuştuğu, normlar yerine çıkarların öne çıktığı bir döneme girildiği kaydedildi.
Türkiye’nin silah sanayindeki ilerleyişi, ordusu ve Karadeniz’deki stratejik rolü nedeniyle Avrupa’nın Ankara ile daha yakın çalışmaya mecbur kaldığını vurgulanan yazıda şu ifadelere yer verildi:
“Ülkenin silah sanayisi hızla gelişiyor. Zırhlı araçlar, saldırı ve gözetleme uçakları, savaş gemileri, hafif silahlar ve mühimmatlar Türkiye’deki montaj hatlarından uçuyor. Gecikmelere rağmen Türkiye’nin savaş tankı Altay ve hayalet savaş uçağı Kaan’ın on yılın sonuna kadar hizmete girmesi bekleniyor.
Avrupa’da Türkiye ile iş yapmaya yönelik ilgi arttı. Türk insansız hava aracı üreticisi Baykar, geçtiğimiz günlerde İtalyan savunma devi Leonardo ile bir ortak girişim anlaşması imzaladı.”
2022’DE SOROS DA SÖYLEMİŞTİ
The Economist’in analizi, 23 yıl önce AKP’nin iktidara hazırlandığı süreçte Batı’dan yükselen benzer bir değerlendirmeyi anımsattı.
Erdoğan’ın Ocak 2002’deki ABD ziyaretinden sonra Can Paker’in evinde düzenlenen bir toplantıda Amerikalı spekülatör ve küresel çapta siyasi dizayn girişimcisi George Soros ağırlanmıştı, bu buluşmaya şu isimler de katılmıştı: Isak Alaton, Güler Sabancı, Taha Akyol, Eser Karakaş, Ali Koç, Ayşe Buğra Kavala, Cem Boyner, Bülent Eczacıbaşı ve Cuneyd Zapsu.
Bu toplantıda söz alan Ali Koç, Türkiye’nin dışa özellikle de Orta Doğu’ya açılması gerektiğini vurgulayarak “Bize daha geniş açılımlar lazım. ABD ile ticari ortak olalım. İsrail ve Ürdün’de olduğu gibi Türkiye’de nitelikli sanayi bölgeleri oluşturulsun. Bunu ABD’de herkese anlatın” demişti.
Soros bu kapalı toplantının ardından Sabancı Üniversitesi’ne geçmiş, burada verdiği demeçte “Türkiye’nin stratejik konumu nedeniyle en iyi ihracat ürünü ordusudur” demişti.
23 yıl içerisinde koşullar ve ihtiyaçlar yeniden şekillendi ancak Batı’nın talebi değişmedi. Bu defa The Economist, askeriyle silahıyla Türkiye’nin “ihracatçı” konumuna işaret etti.
Sol Haber