Gazeteciler Birliği’nden Tatar’a tepki: Basının özgür olmadığı yerde toplum da özgür olamaz
Gazeteciler Birliği, Dünya Basın Özgürlüğü Günü öncesinde açılan davayı basına gözdağı olarak niteledi.
Gazeteciler Birliği’nden Tatar’a tepki: Basının özgür olmadığı yerde toplum da özgür olamaz
Gazeteciler Birliği, Dünya Basın Özgürlüğü Günü öncesinde açılan davayı basına gözdağı olarak niteledi.
Bugün Kıbrıs
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Yenidüzen gazetesi, dönemin genel yayın yönetmeni Cenk Mutluyakalı ve köşe yazarı Serhat İncirli hakkında, dört ayrı köşe yazısı gerekçesiyle açtığı “zem ve kadih” davası, ülke gündeminde tartışma yaratmaya devam ediyor. Dava sürecinin başlamasıyla birlikte, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği de konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, meslektaşlarına ve basın özgürlüğüne yönelik bu baskıcı girişimi kınadığını duyurdu.
Gazeteciler Birliği açıklamasında, tam da Dünya Basın Özgürlüğü Günü yaklaşırken açılan bu davanın, ülkemizde basının içinde bulunduğu baskı ortamını bir kez daha gözler önüne serdiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Basını özgür olmayan toplumların da özgür olamayacağı gerçeğinden hareketle, bir gazetecinin yaşanan olayları kendi bakış açısıyla halka anlatması cezai ya da hukuki baskıyı gerektirmez.”
“ELEŞTİREL GAZETECİLİK DEMOKRASİNİN GEREĞİDİR”
Gazeteciler Birliği, basının sadece haber aktarmakla kalmadığını, aynı zamanda kamu denetimi görevini de yerine getirdiğini vurgulayarak, bu işlevin ifade ve basın özgürlüğü ile doğrudan ilişkili olduğunu hatırlattı.
“Unutulmamalıdır ki eleştirel gazetecilik demokrasinin bir gereğidir. Eleştirdiği için hiçbir gazete ve medya kuruluşu suçlu sandalyesine oturtulmamalıdır” denilen açıklamada, siyasilere basına karşı daha hoşgörülü ve yapıcı yaklaşım çağrısı da yapıldı.
“BASINA HOŞGÖRÜSÜZLÜK, HALKIN BİLGİ ALMA HAKKINA SALDIRIDIR”
Açıklamada, halkın oylarıyla göreve gelen siyasetçilerin, halkın bilgiye ulaşma hakkını engelleyecek biçimde davranmaktan kaçınmaları gerektiği de vurgulandı:
“Basın, halkı bilgilendiren bir araç olduğuna göre siyasetçilerin basına hoşgörüsüz yaklaşması, aslında halkın bilgi alma hakkına yönelik bir müdahaledir.”
“CUMHURBAŞKANINDAN HOŞGÖRÜ BEKLENİR”
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, devletin en üst makamında bulunan bir kişinin, toplumu kucaklayıcı ve eleştiriye açık olması gerektiğini belirterek şu değerlendirmede bulundu:
“Ülkenin en üst makamındaki kişinin, herkesten daha çok hoşgörülü ve kucaklayıcı olması gerektiği gerçeğini hatırlatmak isteriz.”
“MESLEKTAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ”
Gazeteciler Birliği açıklamasının sonunda, Yenidüzen gazetesi ve dava konusu yapılan gazetecilere desteklerini bir kez daha yineledi:
“Gelinen aşamada Yenidüzen gazetesi ve meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu, basınımız hak ettiği özgürlüğe kavuşana dek mücadeleden geri durmayacağımızı kamuoyuyla paylaşırız.”