Ukrayna’nın Sumi kentine Rus füze saldırısında onlarca kişi öldü
Ukrayna'nın Sumi kentinin merkezine Rusya'nın düzenlediği füze saldırısında, aralarında iki çocuğun da bulunduğu en az 34 kişi öldü, 117 kişi yaralandı.
Ukrayna’nın Sumi kentine Rus füze saldırısında onlarca kişi öldü
Ukrayna'nın Sumi kentinin merkezine Rusya'nın düzenlediği füze saldırısında, aralarında iki çocuğun da bulunduğu en az 34 kişi öldü, 117 kişi yaralandı.
Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy “Rus balistik füzelerinin korkunç saldırısında, sıradan bir kentin, sıradan bir sokağının, sıradan yaşamın hedef alındığın” belirtti ve güçlü bir baskı olmadan “Rusya’nın savaşı uzatacağını” savundu.
Yerel saatle 10.15’te İskender tipi iki balistik füze Sumi Devlet Üniversitesi ve üniversitenin kongre merkezinin etrafındandaki alana düştü.
Ukrayna makamları BBC’ye yaptığı açıklamada, 20 binanın hasar gördüğünü, bunlar arasında dört eğitim kurumunun, kafelerin, dükkanların ve beş apartmanın olduğunu bildirdi.
Zelenskiy, diğer ülkelere “sert tepki” çağrısı yaparken “görüşmeler balistik füzeleri ya da havadan atılan bombaları durduramadı” dedi.
BBC Ukraynaca, üniversitenin kongre binasının sık sık çocuklara çeşitli dersler vermek için kiralandığını belirtti.
AB, İngiltere ve Fransa’dan saldırıyı kınayan açıklamalar gelirken ABD’nin Özel Ukrayna Temsilcisi Keith Kellogg, “olayın tüm itibar sınırlarını aştığını ve bu nedenle Başkan Trump’ın bu savaşı sona erdirmek için çok çalıştığını” vurguladı.
ABD Başkanı Donald Trump, “korkunç” olarak nitelendirdiği saldırıya dair, “Bana bir hata yaptıkları söylendi” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio saldırıyı “dehşet verici” olarak nitelerken, Almanya lideri Friedrich Merz, Rusya’yı savaş suçu işlemekle suçladı.
Zelenskiy, 8 Nisan Salı günü yaptığı açıklamada da , Rusya için savaşan iki Çin vatandaşının yakalandığını ve istihbarat bilgilerine göre Rus ordusunda bulunan Çinli asker sayısının “bundan çok daha fazla” olduğunu söyledi.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, bunun “Çin’in barış yanlısı olduğunu ilan ettiği tutumunu sorgulattığı” yorumunu yaptı.
Ukrayna, Çin’in Rusya’ya insan gücü sağladığı yönünde ilk kez bir iddiada bulundu.
Rusya, Zelenskiy’nin açıklaması hakkında yorum yapmayı reddetti.
Çin Dışişleri Bakanlığı ise “konuyla ilgili durumu Ukrayna tarafıyla doğruladıklarını” ancak Çin’in vatandaşlarına sürekli olarak silahlı çatışmalardan uzak durmaları çağrısı yaptığını belirtti.
Çin ayrıca, Ukrayna’nın daha fazla Çin vatandaşının çatışmalara katıldığı yönündeki iddiasını “asılsız” olarak nitelendirdi.
Pekin ve Moskova yakın siyasi ve ekonomik müttefikler olsa da Çin çatışmada tarafsız olduğunu öne sürerek Rusya’ya askeri ekipman sağladığını sürekli olarak reddediyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın eline geçen Çin vatandaşları varsa, bunların şahsi olarak bu savaşa katılmış olabileceğini vurguladı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, “Çin hükümeti, vatandaşlarına çatışma bölgelerinden uzak durmalarını ve hiçbir şekilde silahlı çatışmalara – özellikle herhangi bir tarafın askeri eylemlerine – katılmamalarını sürekli olarak hatırlatmaktadır” dedi.
Ukrayna ve Batılı yetkililere göre, Kuzey Kore binlerce askerini Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına destek vermesi için gönderdi.
Zelenskiy, “Ama bir fark var: Kuzey Koreliler bize karşı Kursk cephesinde savaştı, Çinliler ise Ukrayna topraklarında savaşıyor” dedi.
Ukrayna, Ocak ayında Rusya’nın Kursk bölgesinde iki yaralı Kuzey Koreli askeri esir aldığını açıklamıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2022 yılında Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı işgal başlattı ve şu anda ülkenin yaklaşık yüzde 20’sini kontrol ediyor.
Rusya’nın savaşta en önemli avantajlarından biri sayısal üstünlüğü.
Moskova’nın, cephe hatlarında konumunu kademeli olarak geliştirmek amacıyla “et kıyma makinesi” taktikleriyle büyük sayıda askeri sahaya sürdüğüne dair raporlar bulunuyor.
BBC Türkçe