Reuters: Suriye’deki Kürtler federasyon talep edecek
Suriye’deki Kürt siyasi gruplar, ülkenin federal, çoğulcu ve demokratik bir parlamenter sistemle yönetilmesi yönünde ortak bir siyasi vizyon üzerinde uzlaştı.
Reuters: Suriye’deki Kürtler federasyon talep edecek
Suriye’deki Kürt siyasi gruplar, ülkenin federal, çoğulcu ve demokratik bir parlamenter sistemle yönetilmesi yönünde ortak bir siyasi vizyon üzerinde uzlaştı.
Reuters’ın aktardığına göre, Türkiye tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PYD ile, Kuzey Irak’taki Barzani ailesine yakınlığıyla bilinen Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), düzenledikleri toplantıda federasyon talebinde bulunma kararı aldı.
Toplantıda taraflar, federal sistemin esas alındığı bir yönetim biçimini benimsediklerini belirterek bu çerçevede hazırlanan bir taslak metin üzerinde fikir birliğine vardı.
ABD’nin desteklediği ve çekirdek yapısını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), geçtiğimiz ay Ahmed Şara liderliğindeki geçici Şam yönetimiyle bir anlaşma imzalamış, bu anlaşma kapsamında SDG bünyesindeki silahlı unsurların merkezî orduya entegre edilmesi konusunda mutabakata varılmıştı.
Kürt yetkililer, Reuters’a yaptıkları açıklamada bu anlaşmaya bağlı kaldıklarını, ancak Şam’daki geçici yönetimin kapsayıcı olma vaadine rağmen Suriye’nin etnik ve kültürel çeşitliliğini koruma konusunda yetersiz kaldığını dile getirdi.
FEDERALİZM EN ETKİLİ YOL
Kürt siyasetçi Badran Jia Kurd, Kürt partilerinin “federal, çoğulcu ve demokratik parlamenter sistem” temelinde ortak bir siyasi vizyonda buluştuğunu kaydetti. Kurd, her bölgenin idari, siyasi ve kültürel özgünlüğünün korunması gerektiğini belirterek yerel yasama meclisleri, yürütme organları ve bölgesel güvenlik güçlerinin anayasal güvence altına alınmasını talep ettiklerini ifade etti.
ENKS Başkanı Süleyman Oso da federalizmin “Suriye’nin birliğini korumanın en etkili yolu” olduğunu savundu.
Öte yandan, geçici Suriye hükümetine başkanlık eden Ahmed Şara, daha önce yaptığı açıklamalarda federal sisteme karşı olduğunu belirtmişti. Şara, The Economist’e verdiği demeçte, federalizmin ülkenin çıkarlarına uygun olmadığını ve toplumda karşılık bulmadığını söylemişti.