“Toplumun yönetime güveni dipte, ‘anomie’ tehlikesi derinleşiyor”

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) Direktörü Mine Yücel: “Yıllardır toplumun bir anomie yani çürüme toplumu olduğunu vurguluyoruz. Bu çalışmada bunun detaylı bir analizini yapıyoruz.”

Bugün Kıbrıs

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS)’in her üç ayda bir düzenli olarak yaptığı kamuoyu araştırmasının Mart 2025 dönemi sonuçları açıklandı. 500 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen anket çalışmasının ilk bölümünde, Kıbrıslı Türk toplumunun siyasal, sosyal ve bireysel güven ile mutluluk düzeylerine dair çarpıcı sonuçlar yer aldı.

CMIRS Direktörü Mine Yücel, bu dönemde sürekli sorulan sorulara ek olarak toplumda “anomie” yani toplumsal çürümenin boyutunu da ölçmeye çalıştıklarını vurguladı. “Toplumsal çürüme; ahlaki ve etik değerlerin zayıflaması, bireylerin birbirine ve kurumlara olan güveninin kaybolmasıyla ortaya çıkar. Bu çalışmada toplumun bir ‘anomie toplumu’ olduğunu detaylı şekilde analiz ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mart 2025 anketine göre toplumun %87.77’si ülkede işlerin yanlış yönde gittiğini, yalnızca %12.23’ü ise doğru yönde gittiğini düşünüyor. Bu oran, 2022 yılında %97’yi gören zirve düzeyinden biraz daha düşük olsa da, toplumda genel gidişata dair büyük bir umutsuzluğun hâkim olduğunu ortaya koyuyor.

TOPLUMUN GÜNDEMİNDE EKONOMİ, SAĞLIK VE YÖNETİM KRİZİ VAR

Ankete katılanlara göre ülkenin en önemli sorunları şöyle sıralanıyor:

  1. Ekonomik sorunlar
  2. Düşük maaşlar
  3. Sağlık sistemi
  4. Yeteneksiz/beceriksiz siyasi liderler
  5. Altyapı sorunları (özellikle elektrik)
  6. Enflasyon
  7. Eğitim sistemi
  8. Kıbrıs Sorunu
  9. Yolsuzluk

Bu sıralama, toplumun günlük yaşamında en çok hissettiği sıkıntıların ekonomik ve kamusal hizmetler alanında yoğunlaştığını gösteriyor. Mine Yücel, “Ekonomi, maaşlar ve sağlık gibi temel konular yanında, siyasi liderlerin yetersizliği ve altyapı sorunlarının da bu kadar öncelikli görülmesi, kamu yönetiminde ciddi bir başarısızlığa işaret ediyor” dedi.

TOPLUMUN MUTLULUK PUANI: 5.90
Mart 2025’te toplumun mutluluk seviyesi 10 üzerinden 5.90 olarak ölçüldü. Bu oran bir önceki döneme kıyasla bir miktar düşüş göstermekte. 2022 Nisan ayında dibe vurduğu 4.37 seviyesinden sonra kısmen toparlansa da, uzun vadede istikrarsız bir seyir izliyor.

SOSYAL GÜVEN HALA ÇOK DÜŞÜK SEVİYEDE
Anket sonuçlarına göre toplumda sosyal güven düzeyi 10 üzerinden sadece 3.34. Bu oran, bireylerin birbirine olan güveninin oldukça düşük olduğunu ortaya koyuyor. CMIRS’in değerlendirmesine göre, bu durum hem demokrasinin işleyişi hem de toplumsal barış açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor.

YAŞANABİLİRLİK PUANI: 5.69
Mart 2025 itibarıyla ülkenin yaşanabilirlik puanı 10 üzerinden 5.69 olarak belirlendi. Bu puan da toplumsal memnuniyetin orta düzeyin altında seyrettiğini ve ülkenin yaşam kalitesine dair ciddi soru işaretleri bulunduğunu gösteriyor.

KURUMLARA GÜVENDE DİPTEKİLER DEĞİŞMİYOR: HÜKÜMET, MECLİS, MEDYA

Kurumlara güven düzeyinde en yüksek puanı alan kurumlar:

  1. Yargı (3.56)
  2. Polis (3.08)
  3. Ombudsman (2.69)

En düşük güven duyulan kurumlar ise:

  1. Hükümet (2.13)
  2. Siyasi Partiler (2.20)
  3. Meclis (2.22)
  4. Medya (2.27)
  5. Sendikalar (2.30)

KURUMLARDAN MEMNUNİYETTE DE DURUM FARKSIZ

Kurumlara duyulan memnuniyet sıralaması da benzer şekilde:

En çok memnun olunan kurumlar:

  1. Yargı (3.46)
  2. Polis (3.01)
  3. Ombudsman (2.71)

En az memnun olunan kurumlar:

  1. Hükümet (2.15)
  2. Meclis (2.22)
  3. Medya (2.24)

Bu veriler, yönetime yönelik güven ve memnuniyetin yalnızca düşük olmadığını, aynı zamanda istikrarlı biçimde düşük kaldığını gösteriyor.

TOPLUMSAL ÇÜRÜMEYE KARŞI ADIM ATILMAZSA, GÜVEN KRİZİ DERİNLEŞECEK
Mine Yücel, “Toplumun içinde bulunduğu sorunların çözümü için öncelikle ‘toplumsal anomie’ dediğimiz çürümenin çözülmesi için somut adımlar atılması gerekir” diyerek, sosyal dokunun ve liderliğin bozulmasının demokrasiyi zedeleyen en önemli unsur olduğunu vurguladı.

CMIRS’in bu kapsamlı anketi, ülkede yönetimsel ve sosyal krizin giderek derinleştiğini ortaya koyarken, toplumun bu krizlerle mücadele etmekte ne denli yalnız ve güvensiz kaldığını da gözler önüne seriyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }