DAÜ-SEN’den tanınmamışlık ve diploma tartışmalarına tepki: Devlet gereğini yapmalı
DAÜ-SEN: “Usul değil, içerik esas alınmalı; demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü birlikte yaşatılmalıdır.”
DAÜ-SEN’den tanınmamışlık ve diploma tartışmalarına tepki: Devlet gereğini yapmalı
DAÜ-SEN: “Usul değil, içerik esas alınmalı; demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü birlikte yaşatılmalıdır.”
Bugün Kıbrıs
DAÜ-SEN, son günlerde kamuoyunda geniş yankı uyandıran “diploma iptali” tartışmalarına dair yazılı bir açıklama yaparak, usul hatası gerekçesiyle 30 yıl önce verilen bir diplomanın iptal edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Açıklamada, eğitimin içeriği yerine diplomaya indirgenen bir sistemin bilimsel, hukuki ve insani değerlerle bağdaşmadığı vurgulandı.
“DİPLOMA DEĞİL, YETERLİLİK ESASTIR”
DAÜ-SEN, lisans diplomasının yalnızca bir belge değil, bir akademik yeterliliğin göstergesi olduğunu hatırlatarak, meselenin içeriğinden çok şekil üzerinden tartışılmasının tehlikesine dikkat çekti:
“Maalesef içinde bulunduğumuz dönemde ‘Diploma Belgesi’, alınan derslerde gösterilen başarının ve ulaşılan yeterlilik seviyesinin önüne geçmiştir.”
Sendika, diploma iptaline dair atılan adımların, alınan eğitimi ve kazanılan yeterliliği tamamen yok saydığını belirterek şöyle dedi:
“Bir üniversite, içerik ve yeterlilik nedeni ile değil, sadece usul hatasını gerekçe göstererek verdiği bir diplomayı 30 yıl sonra iptal edebilmektedir.”
“TANINMAMIŞLIKLA CEZALANDIRILAN BİR COĞRAFYADAYIZ”
DAÜ-SEN açıklamasında, tanınmayan üniversite tartışmalarının Kıbrıs’ın kuzeyine dair tanıdık bir acıyı yeniden gündeme taşıdığına işaret etti:
“Tanınmamışlık gerekçesiyle yaşatılan insanlık dışı uygulamaları en iyi bilenlerdeniz. Ne enteresan ki bu hikâyede de ‘tanınmayan üniversite’ adanın kuzeyinde yer almakta ama bu kez ‘tanımayan’ Türkiye’de bir üniversite olmaktadır.”
“DOĞUM BELGESİ İPTAL EDİLSE DE BEBEK DOĞMUŞTUR”
Konuya dair kullanılan en dikkat çekici benzetmelerden biri şöyle oldu:
“Gelinen nokta, doğmuş bir bebeğin usul hatası gerekçe gösterilerek doğum belgesinin iptal edilmesi gibidir. Ancak doğum belgesinin iptal edilmesi, bebeğin doğmadığını göstermemektedir.”
Bu ifadelerle, alınan eğitimin ve kazanılan niteliğin, şekli gerekçelerle yok sayılmasının adalet ve vicdanla bağdaşmadığı savunuldu.
“MECLİS İRADE KOYMALI, YASAL BOŞLUKLAR DÜZENLENMELİ”
DAÜ-SEN, hukuken mümkün olsa dahi vicdanen kabul edilemeyecek bu tür kararların ortadan kaldırılması için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı:
“Mevcut mevzuat diplomanın iptaline izin veriyor olabilir ama bu durum halkın vicdanını yaralıyor. Bu nedenle meclis iradesi devreye girmeli ve gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.”
“İÇERİKSİZ DİPLOMALAR DENETİMSİZLİĞİN ÜRÜNÜ”
DAÜ-SEN, açıklamasının sonunda “niteliksiz eğitim veren kurumlar”a da dikkat çekerek çifte standarda işaret etti:
“Yaşadığımız coğrafyada, içeriği boşaltılmış dersler ve sadece kağıt üzerinde var olan öğretim elemanları ile yeterliliğe ulaşamayan kişilere, herhangi bir etkin denetimden geçmeden diplomalar verilmektedir.”
Ve son çağrıyı şöyle yaptı:
“Devlet bu işin peşine düşmeli, gereğini yapmalıdır. Bu gereği yaparken de demokrasiyi, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü birlikte yaşatabilmelidir.”