Ticaret Odası’ndan tartışmalı yasa tasarı ile ilgili açıklama: Kabul edilemez!
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), yurt dışındaki itibari paraların yüzde 3 vergi karşılığında ülkeye getirilmesini teşvik eden yeni yasa tasarısına sert tepki gösterdi. Oda, bu düzenlemenin kayıt dışılığı meşrulaştırdığını ve ekonomiye hiçbir katkı sunmadığını belirtti.
Ticaret Odası’ndan tartışmalı yasa tasarı ile ilgili açıklama: Kabul edilemez!
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), yurt dışındaki itibari paraların yüzde 3 vergi karşılığında ülkeye getirilmesini teşvik eden yeni yasa tasarısına sert tepki gösterdi. Oda, bu düzenlemenin kayıt dışılığı meşrulaştırdığını ve ekonomiye hiçbir katkı sunmadığını belirtti.
Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Türk Ticaret Odası, hükümetin yurt dışından gelecek kaynağın nasıl biriktirildiğini dikkate almadan sisteme girişini kolaylaştırmasının, kayıt dışılığı teşvik ettiğini ve ekonomik adaletsizliği derinleştirdiğini vurguladı.
Açıklamada, “Yatırım ortamının güven vermediği bir ülkede, getirilecek bu paraların ekonomiye kazandırılmak yerine, yalnızca bankacılık sistemi aracılığıyla ‘aklanarak’ tekrar yurt dışına çıkması kaçınılmazdır” ifadelerine yer verildi.
“KAYITLI İŞLETMELERE TEŞVİK YOK, KAYIT DIŞI GELİRLERE KOLAYLIK VAR”
KTTO, yapılan düzenlemenin ülke içinde yasal çerçevede faaliyet gösteren işletmelere hiçbir teşvik sunmadığını, buna karşın kayıt dışı gelirlerin sisteme girişinin kolaylaştırıldığını belirtti. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Son yıllarda artan enflasyon ve ekonomideki belirsizlikler karşısında işletmelerin ve çalışanların korunması için hiçbir somut adım atılmazken, kayıt dışı paraların sisteme girişini kolaylaştıran bir düzenlemenin gündeme getirilmesi kabul edilemez.”
Oda, yasal yollarla faaliyet gösteren işletmelere yatırım teşvikleri sağlanmadığını, vergisi ödenmiş kazançlardan tekrar vergi alınarak yatırımcıların cezalandırıldığını belirterek, hükümetin ekonomik büyümeyi teşvik edecek adımlardan uzak durduğunu kaydetti.
“KAYIT DIŞILIĞI TEŞVİK EDEN POLİTİKALAR ÜLKENİN GELECEĞİNİ TEHLİKEYE ATIYOR”
KTTO, bu tür uygulamaların gelecekte benzer düzenlemelerin yapılacağı algısını yaratarak, kayıt dışı gelirlerin yurt dışında biriktirilmesine devam edilmesini teşvik ettiğini vurguladı. Açıklamada, “Bu uygulama, benzer düzenlemelerin gelecekte de yapılabileceği beklentisini yaratacak ve kayıt dışı gelirlerin yurt dışında biriktirilmeye devam edilmesini teşvik edecektir” ifadelerine yer verildi.
Oda, ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma için kayıt dışılığı teşvik eden politikalar yerine, iş dünyasının önünü açacak ve üretimi destekleyecek reformlara ihtiyaç olduğunu belirtti.
“HÜKÜMET KISA VADELİ ÇÖZÜMLER YERİNE UZUN VADELİ REFORMLARA ODAKLANMALI”
KTTO, hükümeti geçici ve kısa vadeli ekonomik çözümler yerine, uzun vadeli büyümeyi sağlayacak reformlara yönelmeye çağırdı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Hükümet, kısa vadeli, geçici çözümler yerine, uzun vadeli büyümeyi sağlayacak ekonomik reformlara odaklanmalı, kayıtlı işletmeleri destekleyen düzenlemeler yapmalıdır.”
Açıklamada ayrıca, KTTO’nun sürdürülebilir ekonomik büyüme ve yatırım dostu politikaların oluşturulması için çalışmaya devam edeceği ve kayıt dışılığı teşvik eden adımların karşısında duracağı vurgulandı.