İnsan Hakları Vakfı: Kadınlar ölüyor, devlet susuyor!
Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı (KTİHV), gece kulüplerinde yaşanan şüpheli ölümlerle ilgili bilgi talep eden dilekçeyi Polis Genel Müdürlüğü’ne sundu: “Son 5 yılda hayatını kaybeden kadınların sayısı, ölüm nedenleri ve soruşturma süreçleri açıklanmalı.”
İnsan Hakları Vakfı: Kadınlar ölüyor, devlet susuyor!
Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı (KTİHV), gece kulüplerinde yaşanan şüpheli ölümlerle ilgili bilgi talep eden dilekçeyi Polis Genel Müdürlüğü’ne sundu: “Son 5 yılda hayatını kaybeden kadınların sayısı, ölüm nedenleri ve soruşturma süreçleri açıklanmalı.”
Bugün Kıbrıs
Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı (KTİHV), KKTC’de faaliyet gösteren gece kulüplerinde yaşanan şüpheli ölümlerle ilgili bilgi talep eden dilekçeyi bugün (13 Mart 2025) Polis Genel Müdürlüğü’ne sundu. Dilekçenin tesliminin ardından, Polis Genel Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yapıldı.
“KADIN ÖLÜMLERİ ETKİN VE ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE SORUŞTURULMALI”
KTİHV tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz hafta bir gece kulübünde “konsomatris” olarak çalışan Anastasia Melega’nın ölümü, ülkede kadınlara yönelik insan hakları ihlallerinin geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne serdiği vurgulandı. Vakıf yetkilileri, bu ölümlerin münferit olaylar olmadığını ve geçmişte de Volha Viarbouska, Marina Butenco, Judy Nawfele ve Siham Benchargu’nun benzer şekilde hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Açıklamada, gece kulüplerinde çalışan kadınların farklı nedenlerle yaşamlarını yitirdiği, ancak bu ölümlerin etkin ve bağımsız bir şekilde soruşturulmadığına dikkat çekilerek şu çağrıda bulunuldu:
“Polis, kadın ölümlerini şeffaf ve bağımsız bir şekilde soruşturmalı; devlet ise gece kulüplerinde çalışan kişilerin can güvenliğinden sorumlu olduğunu unutmamalıdır.”
“DEVLET, HUKUKSUZLUĞA GÖZ YUMMAMALI”
KTİHV, gece kulüpleri ve faaliyetlerinin yasal çerçevede düzenlenmiş olmasına rağmen, bu işletmelerde hukuka aykırı uygulamalar ve insan hakları ihlalleri yaşandığının bilinen bir gerçek olduğunu belirtti. Özellikle kadınların sistematik olarak istismar edildiği, insan ticareti ve fuhuşa teşvik gibi suçların varlığına rağmen devletin bu hukuksuzluklara göz yumduğu ifade edildi.
“Sosyal ve ekonomik hakları kısıtlı kadınlar, devletin ihmali nedeniyle daha savunmasız hale gelmekte ve ağır insan hakları ihlallerine maruz kalmaktadır.” denilen açıklamada, bu durumun kabul edilemez olduğu vurgulandı.
BİLGİ EDİNME HAKKI KAPSAMINDA DİLEKÇE SUNULDU
KTİHV, Polis Genel Müdürlüğü’ne sunduğu dilekçede, son 5 yılda KKTC sınırlarındaki gece kulüplerinde çalışırken hayatını kaybeden kadınların sayısı, ölüm nedenleri ve bu olaylarla ilgili yürütülen soruşturma süreçlerine dair bilgi talep ettiğini açıkladı.
Bununla birlikte, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasası’nın 24. maddesi kapsamında yer alan “Hastane Şiddete Müdahale Birimi”nin yeniden faaliyete geçirilmesi gerektiği hatırlatıldı.
“Daha önce kısa süreliğine yürürlükte olan bu birim, şiddet mağdurlarına acil tıbbi bakım sağlama, psikolojik destek sunma ve mağdurların durumu hakkında bilgi verme yükümlülüğüne sahipti. Bu birimin en kısa sürede yeniden faaliyete geçirilmesi, kadınların korunması açısından hayati önem taşımaktadır.”
KTİHV, konunun takipçisi olacağını belirterek kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğini duyurdu.