KTEZO: “Çalışma hayatı fırsatçılara ve aracılara teslim edildi!”
KTEZO, çalışma izinlerindeki denetimsizliğe sert tepki gösterdi: ‘Oda ve birlikler devre dışı bırakıldı, fırsatçılara ve aracılara kapı açıldı! İş yerlerine işçi talep etmeleri için baskılar yapılıyor, kayıt dışılık ve kaçak iş gücü artıyor. Hükümet ve Meclis derhal sorumluluk almalı!’
KTEZO: “Çalışma hayatı fırsatçılara ve aracılara teslim edildi!”
KTEZO, çalışma izinlerindeki denetimsizliğe sert tepki gösterdi: ‘Oda ve birlikler devre dışı bırakıldı, fırsatçılara ve aracılara kapı açıldı! İş yerlerine işçi talep etmeleri için baskılar yapılıyor, kayıt dışılık ve kaçak iş gücü artıyor. Hükümet ve Meclis derhal sorumluluk almalı!’
Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), çalışma izinleri konusunda hükümete sert eleştiriler yönelterek, son üç aydır oda ve birliklerin yetkilerinin ellerinden alınmasıyla iş gücü piyasasının denetimsiz bir kaosa sürüklendiğini açıkladı. Oda, çalışma hayatında fırsatçılara ve aracılara kapı aralandığını vurgulayarak, hükümeti ve Meclis’i sorumluluk almaya çağırdı.
“ÇALIŞMA İZİN SÜRECİ DENETİMSİZLİĞE SÜRÜKLENDİ”
KTEZO’nun açıklamasında, çalışma izin işlemlerinin üç aydır odalar ve birliklerin denetiminden çıkarılmasıyla iş gücü piyasasında tam bir belirsizlik yaşandığı belirtildi. Bu durumun, kayıt dışılığa ve kaçak iş gücünün artmasına yol açtığı vurgulandı.
“Hiçbir seçenek üretilmeden, hiçbir gerekçe gösterilmeden, üç aydır birlik ve odalar çalışma izin işlemlerinden alıkondu! Bu karar, izin işlemlerini denetim dışı bir faaliyet haline getirdi. Yetkilileri defalarca uyardık, aldıkları karardan geri dönmeleri için sertçe eleştirilerde bulunduk. Bugün geldiğimiz noktada haklılığımız gün yüzüne çıkmıştır.”
“YENİ İŞ YERLERİ ÜZERİNDEN ÇALIŞMA İZİNLERİ YAĞIYOR”
Oda, yeni kurulan iş yerleri üzerinden hızla çalışma izinleri alındığını ve bu sürecin fırsatçılar tarafından suiistimal edildiğini belirterek, iş gücü ihtiyacı olup olmadığına bakılmaksızın yeni işçi taleplerinin Çalışma Bakanlığı’na sunulduğunu ifade etti.
“Her gün ‘kuruluşu hiç de zor olmayan’ yeni iş yerleri üzerinden çalışma izin işlemleri yapılıyor. İhtiyaç dahilinde olup olmadığı sorgulanmadan, yeni işçi talepleri Çalışma Bakanlığı’na iletiliyor. Oysa ki Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Dairesi ve Çalışma Bakanlığı arasında imzalanan protokol çok nettir! Protokol gereği olarak, bir iş yerinin ancak ihtiyaç halinde ve belirlenen meslek niteliklerine sahip çalışan getirebileceği öngörülmektedir.”
Ancak, oda ve birliklerin devre dışı bırakılmasıyla birlikte bu kriterlerin artık gözetilmediğini belirten KTEZO, sürecin tam bir belirsizlik içinde ilerlediğini vurguladı.
“Odalar ve birlikler devre dışı bırakılınca, iş yerlerinin gerçekten yeni çalışanlara ihtiyaç duyup duymadığı artık tam bir muamma haline gelmiştir! Bu noktada kapı, fırsatçılara ve aracılara sonuna kadar açılmıştır.”
“İŞ YERLERİNE İŞÇİ TALEBİNDE BULUNMALARI İÇİN TEKLİFLER YAĞDIRILIYOR!”
Çalışma izinleri konusundaki denetimsizlik nedeniyle fırsatçıların devreye girdiğini belirten Oda, bazı iş yerlerine yeni işçi talebinde bulunmaları için baskı yapıldığını iddia etti:
“Her gün basında gördüğümüz olayların yanı sıra, iş yerlerine işçi talebinde bulunmaları için teklifler yağdırıldığını duyuyoruz! Ekonominin daralmasıyla birlikte çalışma yaşamı, kayıt dışılıkla, kaçak iş gücüyle ve denetimsizlikle tehdit altında!”
Bu durumun ciddi ekonomik sorunlara yol açacağı uyarısında bulunan KTEZO, hükümetin bu süreci yönetmekte yetersiz kaldığını vurguladı.
“HÜKÜMET VE MECLİS SORUMLULUK ALMALI!”
Oda, çalışma izinleri konusunda yapılan düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, hükümeti ve Meclis’i sorumluluk almaya çağırdı.
“Bir an önce gerekli düzenlemeler yapılmalı, kriterler çerçevesinde denetim sağlanmalı ve oda ile birliklerin sürece dahil edilmesi sağlanmalıdır. Çalışma hayatında yaşanan bu belirsizliği daha fazla seyretmeyeceğiz! Hükümetin bu konuda irade göstermesini ve sürecin Meclis onayına sunulmasını talep ediyoruz!”
Son olarak, çalışma hayatında yaşanan “karanlık, ürpertici ve tedirgin edici” gelişmelere daha fazla seyirci kalmayacaklarını belirten KTEZO, sabır ve inatla hazırlanan düzenlemelerin hayata geçirilmesi için hükümetten ve Meclis’ten irade beklediklerini vurguladı.