Tufan Erhürman: “Güvenlik kamu görevlileri dahi tabanca ruhsatı alma ihtiyacı hissediyor, bu felaket bir tablo”
Erhürman, insanların kendilerini güvende hissetmemesinin ve güvenlik kamu görevlilerinin bile tabanca ruhsatı alma ihtiyacı duymasının, ülkedeki güvenlik açığının ne denli büyük olduğunu gösterdiğini söyledi.
Tufan Erhürman: “Güvenlik kamu görevlileri dahi tabanca ruhsatı alma ihtiyacı hissediyor, bu felaket bir tablo”
Erhürman, insanların kendilerini güvende hissetmemesinin ve güvenlik kamu görevlilerinin bile tabanca ruhsatı alma ihtiyacı duymasının, ülkedeki güvenlik açığının ne denli büyük olduğunu gösterdiğini söyledi.
Bugün Kıbrıs
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Meclis Genel Kurulu’nda devam eden ateşli silahlar izinleri tartışması sırasında İçişleri Dursun Oğuz’un konuşması üzerine, ikinci kez söz aldı. Erhürman, ülkede artan bireysel silahlanmaya dikkat çekerek, bunun ciddi bir güvenlik açığına işaret ettiğini vurguladı.
“DEVLET BENİ KORUYAMAYACAK DÜŞÜNCESİYLE SİLAHLANMA ARTIYOR”
Erhürman, bireysel silahlanmadaki artışın nedenlerinden birinin, insanların kendilerini güvende hissetmemesi olduğunu belirterek şunları söyledi:
“İnsanlar artık dışarıdan gelen silahlarla ve yaşanan olaylarla karşı karşıya kaldıklarında kendi güvenliklerini sağlamak için tabanca ruhsatı alma noktasına geldiler. Bunların içinde güvenlik kamu görevlilerinin sayısının fazla olduğunu görüyoruz. Bu, felaket bir tabloyu gözler önüne seriyor. Polis gibi suç ve suçlulukla mücadele eden görevliler bile görev dışında kendilerini güvende hissetmiyor ve silahlanma yoluna gidiyorsa, bu ülkedeki güvenlik açığının ne denli büyük olduğunu gösterir.”
“TURİZM VE YÜKSEKÖĞRETİM GÜVENLİK İSTER, ANCAK ORTAM GÜVENSİZLEŞİYOR”
Erhürman, bireysel silahlanmanın sadece güvenlik açısından değil, ekonomik açıdan da büyük risk taşıdığını vurgulayarak, “Ekonomide öncü sektör turizm, ardından yükseköğretim geliyor. Ancak bu sektörlerin güvenliğe ihtiyaç duyduğu çok açık. Eğer ortam güvensizleştiyse ve güvenlik kamu görevlileri dahi silahlanma ihtiyacı hissediyorsa, bu turizm ve eğitim sektörünü de olumsuz etkiler,” dedi.
“BİREYSEL SİLAHLANMA BAŞKA SUÇLARA YOL AÇABİLİR”
Bireysel silahlanmanın yalnızca güvenlik açığını değil, başka suçları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Erhürman, şu ifadeleri kullandı:
“Dünyada bireysel silahlanmaya karşı mücadele eden pek çok ülke var. Çünkü bireysel silahlanma, ev içi şiddetin artması, mahalle içinde bireylerin birbirine karşı silah kullanma ihtimalinin yükselmesi gibi riskler doğurur. Bu, korkunç bir tablodur. Rakamlar açıklandığında, tablonun vehameti daha da netleşecek.”
“BİR SENE GEÇMESİNE RAĞMEN VERİLER HÂLÂ PAYLAŞILMADI”
Erhürman, konuyla ilgili verilere ulaşmada ciddi bir gecikme yaşandığını belirterek, “Dokuz Ocak 2024’te sorulan bir yazılı soru için Mart 2025’e kadar yanıt alınamıyor. Haftaya yanıt verileceği söylendi, ancak neden bu kadar bekletildi? Bir yıldır verilmeyen bilgi, bir haftada hazırlanabiliyorsa, burada büyük bir ihmalle karşı karşıyayız,” dedi.
Ayrıca, silah ruhsatı alanların yaş gruplarına dair de bilgi talep eden Erhürman, “Kaç tanesi güvenlik kamu görevlisi? Kaç tanesi değil? Otuz yaş altı kaç kişi var? Eğer gençler de bu süreçte yoğun şekilde silahlanıyorsa, bu daha büyük bir endişe kaynağıdır,” ifadelerini kullandı.
“DENETİMLERİN SIKILAŞTIRILMASI ŞART”
Erhürman, bireysel silahlanmanın yarattığı risklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, “Bir yıl önce sorulan bir sorunun cevabı, ancak şimdi verilecekse, o zaman belki silah ruhsatı alanların sayısı iki katına çıktı. Eğer denetimler daha sıkı olsaydı, bu noktaya gelinmezdi. Bu konuda ciddi bir ihmal var ve umarım sadece ihmalden ibarettir,” dedi.