Meclis’te Kıbrıs sorunu mesaisi: Toros ve Candan federasyon dedi, Ertuğruloğlu karşı çıktı
CTP’li vekiller Fikri Toros ve Armağan Candan, Kıbrıs sorununda federal çözümün siyasi ve ekonomik faydalarına vurgu yaparken, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, federasyonun artık bir seçenek olmadığını savundu.
Meclis’te Kıbrıs sorunu mesaisi: Toros ve Candan federasyon dedi, Ertuğruloğlu karşı çıktı
CTP’li vekiller Fikri Toros ve Armağan Candan, Kıbrıs sorununda federal çözümün siyasi ve ekonomik faydalarına vurgu yaparken, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, federasyonun artık bir seçenek olmadığını savundu.
Meclis Genel Kurulu’nda dün Kıbrıs sorunu geniş kapsamlı bir tartışmaya sahne oldu. CTP milletvekilleri Fikri Toros ve Armağan Candan, yaklaşan Cenevre toplantısı öncesinde federal çözümün getireceği siyasi ve ekonomik kazanımlara dikkat çekerken, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, federasyon modelinin artık geçerli bir seçenek olmadığını savundu. Toros, Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözümün yalnızca iki toplumu değil, bölgeyi de barış ve refaha ulaştıracağını ifade ederken, Candan ise Kıbrıslı Türklerin müzakere masasında yer almaması nedeniyle Rum tarafının tek taraflı adımlar attığını vurguladı. Bakan Ertuğruloğlu ise Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türkleri hiçbir zaman eşit görmediğini ve federasyonun artık bir seçenek olmadığını ileri sürdü.
TOROS: ÇÖZÜM, BÖLGESEL BARIŞ VE EKONOMİK KAZANIMLAR GETİRECEK
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fikri Toros, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta barış sürecine yönelik kritik bir toplantıya yaklaşıldığını belirterek, iki toplumun siyasi eşitliğine dayalı federal çözümün yalnızca adadaki barışa değil, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine de katkı sağlayacağını söyledi.
Mart ayında düzenlenecek gayri resmi toplantıda tarafların bilinen siyasi pozisyonları vurgulamak yerine ortak menfaatlere odaklanması gerektiğini belirten Toros, ancak bu şekilde güvenlik, barış ve istikrar sağlanabileceğini ifade etti.
Toros, uzlaşının öncelikle Kıbrıslıların sorumluluğu olduğunu vurgulayarak liderlere çağrıda bulundu: “Başarısızlıklarınızın sizi tanımlamasına izin vermemelisiniz. Başarısızlıkların size öğretmemesine izin vermemelisiniz.”
Demokrasinin önemine dikkat çeken Toros, federal çözümle Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda yalnızca Kıbrıslı Rumlar tarafından temsil edilmesinin önüne geçileceğini ifade etti.
Toros, Oslo Barış Araştırma Enstitüsü’nün (PRIO) verilerine dayanarak, çözümün ekonomik faydalarına vurgu yaptı. Çözümün gayrisafi milli hasıla ve sektörel gelişim açısından büyük kazanımlar sağlayacağını belirten Toros, Kıbrıslı Türklerin ulaşabileceği yeni pazarları ve mülkiyet sorununun çözülmesiyle potansiyel kalkınma imkanlarını anlattı.
CTP’nin, siyasi eşitliğin pazarlık konusu olmaması gerektiği görüşünde olduğunu belirten Toros, Türkiye’nin de çözümden ekonomik ve siyasi fayda sağlayacağını ifade etti: “Çözüm sadece Kıbrıslı toplumlara değil, bölgeye de barış ve refah sağlayacaktır.”
Toros, değişim isteyen yüz binlerce insana kulak verilmesi gerektiğini söyleyerek, “Çözüm sürecinde elde edilecek kazanımlar, ne kadar hazırlıklı olunacağına bağlıdır.” dedi.
CANDAN: “KIBRISLI TÜRKLER İÇİN KRİTİK BİR SÜREÇ YAŞANIYOR”
CTP Milletvekili Armağan Candan ise “Cenevre toplantısına giderken” başlıklı konuşmasında, Kıbrıs müzakerelerinin 2017’den bu yana ilk kez Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla yeniden ele alınacağını söyledi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo’nun temaslarına dikkat çeken Candan, 10 Şubat’ta yapılan Cumhurbaşkanlığındaki görüşmenin tutanaklarının henüz Meclis’e sunulmadığını belirterek, bu belgelerin paylaşılması gerektiğini ifade etti.
Candan, Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda temsil edilmediğini ve müzakere masasının olmamasının Rum tarafına tek yanlı hareket etme imkanı tanıdığını savundu. Mısır ile doğalgaz anlaşmasının ve Rum tarafının yaptığı askeri anlaşmaların bunun bir örneği olduğunu belirtti.
Mülkiyet konusunda Kıbrıslı Türklere karşı taarruza geçildiğini ifade eden Candan, Kıbrıslı Rumların yatırım yapan Kıbrıslı Türkleri tutuklamaya başladığını ve Taşınmaz Mal Komisyonu’nun gelecekte karşılaşabileceği risklere dikkat çekti.
Kapıların açılması konusunda son bilgilere BM Kıbrıs Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart ile yapılan toplantı tutanaklarından ulaşabildiklerini belirten Candan, Kıbrıslı Türk tarafının bu süreçte pasif kaldığını söyledi: “Rum tarafının istediği gibi at koşturmasının önüne geçilmelidir. Aksi halde kaybeden Kıbrıslı Türkler olacaktır.”
ERTUĞRULOĞLU: FEDERASYON ARTIK BİR SEÇENEK DEĞİL
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, muhalefet milletvekillerinin konuşmalarına yanıt vererek, federal çözümün artık bir seçenek olmadığını ve egemen eşitlik temelinde bir çözüm modelinin savunulması gerektiğini söyledi.
Ertuğruloğlu, Türkiye’nin çıkarlarını gözetebilecek bir ülke olduğunu belirterek, “Türkiye’ye akıl vermeye gerek yok.” dedi. Gerçek anlamda bir çözümün iki halkın yanı sıra Türkiye ve Yunanistan’ın da yararına olacağını ancak muhalefet vekillerinin önerdiği çözüm modelinin yetersiz kaldığını ifade etti.
“Dünya, Kıbrıslı Rumları ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ olarak gördüğü sürece, 600 yıl geçse de bir netice elde edilemez.” diyen Ertuğruloğlu, Rum tarafının Kıbrıslı Türkleri eşit olarak görmediğini ve adayı bir Helen adası olarak görmeye devam ettiğini söyledi.
Bakan, Cenevre’de yapılacak toplantının Crans Montana’nın devamı olmadığını ve iki komşu devletin işbirliklerini konuşmak için gidildiğini ifade etti: “Gerekirse suçlanalım, biz yanlış bir şey yapmıyoruz.”
Ertuğruloğlu, Türkiye’nin kararlarına ve uluslararası temaslarda dile getirilen açıklamalara işaret ederek, Kıbrıs’ın kuzeyinin Türkiye ile birlikte yürümeye devam edeceğini belirtti.
TOROS’TAN YANIT: KIBRISLI TÜRKLERİN HAKLARINI GÖZ ARDI EDEMEZSİNİZ
Bakan Ertuğruloğlu’nun ardından yeniden söz alan Fikri Toros, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıslı Türkler ve Rumlar tarafından kurulan ortak bir devlet olduğunu hatırlattı.
Toros, çatışmaların ardından Kıbrıslı Türklerin silah zoruyla devletin dışına itildiğini belirterek, “Durum böyleyken Kıbrıslı Rumların ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ olarak tanınmasını Kıbrıs sorununun tarifi olarak lanse etmek gerçekleri hasıraltı etmektir.” dedi.
Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’ndaki 100’den fazla maddenin ihlal edildiğini vurgulayan Toros, Kıbrıslı Türklerin kendi devletlerindeki yerini yeniden alması gerektiğini ifade etti.
Toros, garantör ülkelerin de imzasını taşıyan Birleşmiş Milletler kararlarını hatırlatarak, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitlik temelinde uluslararası haklarını geri kazanması gerektiğini belirtti.