Binalarda yangın önlemleri masaya yatırıldı
KTMMOB’nin hazırladığı yangın tüzüğü taslağı, İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendirilerek birliğe iletildi. Yangın önlemlerinin kapsamlı şekilde ele alındığı taslak, bina güvenliği için hayati önem taşıyor.
Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) tarafından hazırlanan ve “Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü” taslağı, İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendirilerek Birlik Başkanlığı’na iletildi. Taslağın bir an önce sonuçlanması için çalışmalar başlatıldı.
78 KİŞİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ YANGIN SONRASI TEDBİRLER SORGULANIYOR
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde yaşanan otel yangını sonrası Kıbrıs’ın kuzeyindeki binalarda yangın önlemleri yeniden gündeme geldi.
“TÜZÜĞE DAİR İLK ÇALIŞMALAR 2017 YILINDA BAŞLADI”
KTMMOB Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü Hazırlama Komitesi Koordinatörü Halil Erensu, taslağın hazırlanma sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erensu, “Tüzüğe dair ilk çalışmalar 2017 yılında başladı. 2017’den 2018’in ikinci yarısına kadar Kimya Mühendisleri, İnşaat Mühendisleri, Mimarlar, Elektrik Mühendisleri ve Makine Mühendisleri Odası iş birliğiyle kapsamlı çalışmalar yapıldı.” dedi.
Türkiye, İngiltere ve Amerika’daki mevzuatların incelendiğini ve çalışmaların bu uygulamalara uygun hazırlandığını belirten Erensu, “Bu mevzuatın amacı; yangınlardaki ısı, duman ve gazlardan kaynaklı tehlikeleri minimuma indirmektir.” ifadelerini kullandı.
150 MADDELİK KAPSAMLI ÇALIŞMA
Taslağın 150 civarında maddeden oluştuğunu belirten Erensu, şunları kaydetti:
“Tüzük, bina, tesis ve işletmelerde alınacak yangın tedbirlerinden kullanılan yapı malzemelerinin standartlarına kadar birçok konuyu kapsamaktadır.”
“TÜRKİYE’DEKİ MEVZUATLA BENZERLİKLER VAR”
Ersu, Türkiye’deki mevzuatın da dikkate alındığını ancak bazı istisnaların kaldırıldığını vurguladı:
“Türkiye’de belli kullanıcı sayılarına bağlı olarak bazı kurumlar muaf tutuluyordu. Biz, okullarda öğrenci sayısına bakılmaksızın önlem alınmasını mevzuata ekledik.”
“DÖRT YIL ÖNCE BAŞLASAYDIK, GÜVENLİ BİNALARIMIZ OLACAKTI”
Halil Erensu, tüzüğün hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekerek, “Koronavirüs süreci çalışmaları yavaşlattı. Ancak o dönemde bile çalışmalarımızı sürdürdük. Eğer süreç o zaman başlasaydı, şu an dört yıldır daha güvenli binalarımız olacaktı.” ifadelerini kullandı.
YANGINLARDA EN BÜYÜK TEHLİKE: DUMAN
Yangın ölümlerinin büyük kısmının duman kaynaklı olduğuna dikkat çeken Erensu, “Malzeme seçimi hayati önemde. Bu nedenle mevzuatta malzemelerin yanıcılık sınıflarını belirledik.” dedi.
Ersu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bir olayın ardından çözüm aramak yerine önlem almayı benimsemeliyiz. Mevzuatın bir an önce tamamlanarak insanlarımızın güvenli binalarda yaşaması sağlanmalıdır. Maliyet artışları olacaktır, ancak her şey maliyet değildir.”
Bu önemli çalışmanın bir an önce tamamlanması ve toplumun güvenliğinin sağlanması yönündeki çağrılar dikkat çekiyor.