Türkiye’den ithal edilen patateslerde riskli bakteriler tespit edildi | “Karantina tedbirleri şart”
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, Türkiye'den ithal edilen patateslerde tespit edilen karantina bakterilerinin, Kıbrıs'ın kuzeyindeki tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirterek, karantina tedbirlerinin sıkılaştırılması gerektiğini vurguladı.
Bugün Kıbrıs
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Erkut Uluçam, Türkiye’den ithal edilen patateslerde tespit edilen riskli bakteriler konusunda önemli uyarılarda bulundu. Başkan Uluçam, özellikle Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus ve Ralstonia solanacearum bakterilerinin ülkemizde tarımsal üretimi büyük ölçüde tehdit edeceğini belirtti.
BAKTERİLERİN YARATTIĞI TEHLİKE
Uluçam, Tunus’un Türkiye’den ithal ettiği 2758 ton patateste tespit edilen bu bakterilerin dünya genelinde karantina listelerinde yer aldığına dikkat çekti. Bu bakterilerin patates ürünlerinde ciddi çürüklük ve solgunluk hastalıklarına yol açtığını ifade eden Uluçam, “Bu zararlı bakterilerden biri olan Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus, EPPO’nun A2 listesinde yer almakta ve uzun mesafelere kolayca taşınabilmektedir. Özellikle patates ticareti yapan ülkeler açısından yüksek risk teşkil etmektedir” dedi.
Ralstonia solanacearum bakterisinin ise domates ve patates bitkilerini etkileyen, kök yoluyla bulaşan bir hastalık etmeni olduğuna işaret eden Uluçam, “Bu bakterinin etkili bir mücadele yöntemi bulunmamaktadır. Bu hastalıkla bulaşık olan tarlalarda 5 yıl boyunca domates ve patates tarımı yapılamamaktadır” ifadelerini kullandı.
“GEÇMİŞTEKİ HATALARDAN DERS ALINMALI”
Uluçam, daha önce yaşanan tarımsal ithalat sorunlarına da dikkat çekerek, “1980’li yıllarda bal arısı zararlısı ‘Varoa’, 2004 yılında hurma ağaçlarıyla gelen kırmızı palmiye böceği, 2000’li yıllarda domates güvesi ve son olarak süs bitkileriyle gelen kaktüs koşnili gibi birçok zararlı etmen, ülkemizde tarımsal üretime ciddi zararlar verdi. Salatalık ve kabakta yeni bir böcek türü ile karşı karşıya kaldık. Görünen köy kılavuz istemez; tarımsal ürün ithalatında karantina tedbirleri artık şarttır” diye konuştu.
“PATATES ÜRETİMİ TEHDİT ALTINDA”
Türkiye’den yapılan patates ithalatının ülkemizde üretimden çekilmelere yol açacağını savunan Uluçam, “Üreticilerimiz her geçen gün üretimden vazgeçiyor. Bunun sebebi, kontrolsüz ithalat ve zararlıların yayılmasıdır. Altın değerinde olan patatesimizi çöp etmek istemiyorsak, karantina tedbirlerini sıkılaştırmalıyız” dedi.
GELECEK İÇİN ÇAĞRI
Başkan Uluçam, tarımsal üretimi korumak için yetkililere çağrıda bulunarak, “Tarımda dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli üretimi korumak için ithalat süreçleri daha sıkı denetlenmeli, gerekli karantina önlemleri alınmalıdır” ifadelerine yer verdi.
ZMO’nun bu açıklaması, tarım sektöründe yaşanan sorunları bir kez daha gözler önüne serdi ve yetkililerin hızlı adımlar atması gerektiğini ortaya koydu.