Hakan Fidan’dan dikkat çeken Suriye açıklaması: “Telefon ettiler ve o akşam Esad gitti, Rusya ve İran’la görüşerek kansız şekilde olmasının yolunu açtık”

Fidan, Türkiye’nin Şam Büyükelçiliğinin de faaliyete geçeceğini açıkladı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın çöküşüne giden süreçle ilgili, “Minimum can kaybı olması için 2 önemli önemli aktör (Rusya-İran) ile görüşmeler sürdürerek bunun kansız bir şekilde olmasının yolunu açtık” açıklaması yaptı.

Fidan, “Harekât başladığında yapılması gereken en kritik konu, Rusların İranlılarla konuşup askeri olarak denkleme girmemeleriydi. Ruslarla ve İranlılarla görüşmelerimizde, o bir hafta onlar artık anladılar. Önce İran Dışişleri Bakanı geldi sonra Doha’da hem Ruslarla hem İranlılarla bir araya geldik. Bazı konuları konuştuk, bu gerçeği konuşmak istemiyorum ama bu noktadan sonra artık telefon ettiler ve o akşam da Esad gitti” diye konuştu.

Bakan Fidan, “Suriye’nin artık hakim milli bir hükümeti var. Bunlar gelecekler. YPG tanımazlar bunlar, başka güç de tanımazlar. Kendi toprağını, kendi egemenliğini geri alır” diye belirtti.

katıldığı canlı yayında “İsrail ordusu Golan’da içeri girdi, önemli startejik tepeleri kontrol altına aldı. İsrail’in amacı fırsattan istifade toprak kazanmak mı?” sorusuna da Fidan, “Bu strateji çok tehlikeli bir starteji, kendilerine haber yolladık, artık bi noktaları bombalamaktan vazgeçin” cevabı verdi.

Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak görevlendirilen Burhan Köroğlu ve ekibinin bugün Şam’a doğru yola çıktığını belirten Bakan Fidan, Büyükelçiliğin 14 Aralık’ta faaliyete geçeceğini aktardı. Fidan, “Yarın faaliyete geçer. Bütün ekip hepsi beraber, Büyükelçimiz de dahil. Büyükelçiler Konferansı vardı biliyorsunuz Ankara’da. Burhan bey de bizim Moritanya Büyükelçimiz. Konferansa geldi Moritanya’dan, Moritanya Büyükelçimiz olarak, Konferansın bittiği gün Şam’a gönderdik” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan özel bir röportajla konuk olduğu NTV’de Seda Öğretir’in sorularını yanıtladı.

Fidan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:
“Suriye Milli Ordusu desteklenmeseydi, Suriye muhalefeti yok edilmekle kalmazdı milyonlarca mülteci Türkiye’ye gelirdi”

“14 yıl boyunca bu konuyu milletimize nasıl anlatırız, tedbirlerimiz ne olacak, sayın Cumhurbaşkanımız her zaman bu meselenin arkasında durdu. Biz sorundan önce de sonra da Suriye halkının iyiliğini düşündük. Uzun vadede bu konuda iyi bir noktaya geldik.

Zaman zaman çok karamsar noktalara geldiğimiz anlar oldu. İdlib’e çekilmemiz vs tüm bu süreçlerde çok ciddi kararlar almamız gerekti. Türkiye bu süreçte terörle mücadelesini iyi bir şekilde yaptı. Herkesin anlamakta zorluk çektiği bir ilişki tarzı gerçekliştirdi.

Astana süreci başlayıp Helep boşaldaktan sonra Suriye’nin Dostları Platformu Suriye’nin yanında olmuştur. Dar görüşlülük çaresi olan bir hastalık değil, dinlemediler. O zamanda Özgür Suriye Ordusu Suriye Milli Ordusu’na dönüştürüldü. Biz Suriye’deki iç savaştan dolayı ev sahipliği yaptık. Suriye Milli Ordusu desteklenmeseydi, Suriye muhalefeti yok edilmekle kalmazdı milyonlarca mülteci Türkiye’ye gelirdi.”

Fidan, “Cumhurbaşkanı Erdoğan o dönemde riskleri görüyor muydu?” sorusuna ise “Türkiye riskleri görüyordu. Bizim niyetimiz Suriye halkını mutlu eden bir Suriye’nin ortaya çıkması. Baktık ki gerçekten durum çok kötü. Cumhurbaşkanımız elini uzattı. Uzun yıllar boyunca rejim kendi eksiklerini gördü. Hiçbir şekilde bu konuyu konuşmak istemediler. Biz kendilerinden bir şey istemeyecektik. İnsani isteklerimiz vardı. Kendi hakkını düşman olarak gördükleri için bi konulara girmediler. Rusya ve İran’ın etkisi altındaydılar ve bu aşamaya geldik” yanıtı verdi.

“TELEFON ETTİLER VE O AKŞAM ESAD GİTTİ”
“Rejim çöktüğünde siz Doha Forumu’ndaydınız. Bu gelişme arifesinde Doha’da neler yaşandı? Sizce oraya gelen ülkeler Esad’ın gideceğini biliyor muydu?” sorusuna Fidan’ın yanıtı şu şekilde oldu:

“Aslında son 2-3 yıldır rejim çok zayıftı. Harekat başladığında yapılması gereken en kritik konu, Rusların İranlılarla konuşup askeri olarak denkleme girmemeleriydi. Önce İran Dışişleri Bakanı geldi sonra Doha’da hem Ruslarla hem İranlılarla bir araya geldik. Bazı konuları konuştuk. Ruslarla ve İranlılarla görüşmelerimizde, o bir hafta onlar artık anladılar. Rejim destek görseydi çok kanlı olabilirdi. Ruslar ve İranlılar baktılar ki bunu sürdürmenin bir anlamı yok, yani bu muhalefetin üstün cesareti ile ilerleyen bir harekat oldu. Bu gerçeği konuşmak istemiyorum ama bu noktadan sonra artık telefon ettiler ve o akşam da Esad gitti.

“KANSIZ BİR ŞEKİLDE OLMASININ YOLUNU AÇTIK”
Muhaliflerin arzıyla tekrar bir zafere ulaşabilirlerdi, ulaşırlardı muhakkak ama çok uzun zaman olabilir ve kanlı olabilirdi. Ruslar ve İranlılar baktılar bir anlamı yok bunun. Hem üstüne yatırım yaptıkları adam yatırım yapılacak bir adam değil hem de bölgedeki şartlar eski şartlar değil. Daha fazla insan öldürmenin, sivil yerleşim yeri bombalamanın, insanları daha fazla katletmenin, göç etmelerine sebep olmanın bir anlamı yok. Muhalefetin üstün cesareti ve kararlılığıyla ilerleyen bir harekat oldu. Biz buradan minimum can kaybı olması için buranın iki tane önemli, (Rusya-İran) kinetik güç kullanabilecek aktörüyle odaklı görüşmeler sürdürerek bunun kansız bir şekilde olmasının yolunu açtık.”

“GEREKEN DİPLAMATIK VE İSTİHBARİ ADIMLARI ATMAK GEREKİYOR”
Fidan, Öğretir’in “Bugüne dönersek, muhalif güçlerin Şam’ı ele geçirmesiyle birlikte devlet kurumlarının işlerliğini devam ettirmesi yönünde hızlı ve önemli adımlar atıldı. Örneğin Başbakan hemen atandı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna da şu yanıtı verdi:

“4 milyon nüfusa hizmet etme durumları oldu. Muhalefet halkın ihtiyaçlarını karşılanmasının asli hükümlülüklerinin farkındalar, bunlar İblid’te yürüttükleri hizmetleri bütün ülkeye yaygınlaştırmaya çalıştılar. Öncelikli olarak ülkede bütünlüğün sağlanması gerek, bizim için çok yoğun bir mesai başlıyor. Bu risk her zaman var, onun için yapıcı davranmak gerekiyor. Biz bu konuda çok duyarlıyız. Gereken diplamatık ve istihbari adımları atmak gerekiyor.”

“İSRAİL’E HABER YOLLADIK, ARTIK Bİ NOKTALARI BOMBALAMAKTAN VAZGEÇİN.”
Fidan, Öğretir’in “Bu arada İsrail ordusu Golan’da içeri girdi, önemli startejik tepeleri kontrol altına aldı. İsrail’in amacı fırsattan istifade toprak kazanmak mı?” sorusuna da şu yanıtı verdi:

“İsrail burada olabilecek en kötü senaryoyu belirleyip tedbir paketi geliştirmiş. Esad rejiminin kabiliyetlerini İsrail biliyordu. İsrail yeni yönetimin durduğu yerden emin olmadığı için bir strateji geliştirdi. Bu strateji çok tehlikeli bir starteji, kendilerine haber yolladık, artık bu noktaları bombalamaktan vazgeçin.”

WAŞİNGTON’IN YPG İLE İLİŞKİSİ NASIL ŞEKİLLENECEK?
“Yeni dönemde sizce Waşington’ın YPG ile ilişkisi nasıl şekillenecek? Bugün Blinken ile yaptığınız görüşmede bu konuyu ele aldınız mı? Amerika’nın Suriye’deki son gelişmelere yaklaşımı nasıl?” sorusuna da Fidan şu yanıtı verdi:

“Bizim pozisyonumuz değişmedi. ABD’den ve bazı Avrupa ülkelerinden muazzam bir destek almıştır PKK. Suriyeli Muhalifler yıllardır savaşıyorlar, bundan sonra Şam’daki yönetimin atacağı adamlar neticesinde YPG’nin çok fazla bir zemin bulamayacağını düşünüyoruz.

YPG’nin ortadan kaldırılması bizim stratejik hedefimiz. Biz Suriye’deki kardeşlerimizin kendi topraklarındaki tehditi elemine etmesini bekleyeceğiz. Bir an önce Suriyeli olmayan YPG içindeki unsurların ülkeyi terk etmeleri gerekiyor. YPG’nin bütün komuta kademesinin de ülkeyi terk etmeleleri gerekiyor. Daha sonra kalanların silahlarını bırakıp yaşamayı sürdürmeleri gerekiyor.

Batılılar DEAŞ’lı olanları kendi vatanlarına getirmemek için başka bir terörist örgütü kullanıyorlar, bunun bize ürettiği yükü umursamıyorlar. Avrupalı devletlerin kendi DEAŞ unsurlarını alıp götürmesi gerekir. Avrupa’nın YPG tarafından sürekli şantaja tutulması akıl tutulması. DEAŞ’la mücadele dedikleri aslında DEAŞ tutuklarına yapılan gardiyanlık işi.”

ŞAM BÜYÜKELÇİLİĞİ İÇİN HEYET YOLA ÇIKTI
Fidan, Türkiye’nin Şam Büyükelçiliğinin de yarından itibaren faaliyete geçeceğini ve heyetin bugün yola çıktığını da belirterek, “Yarın faaliyete geçer. Bütün ekip hepsi beraber, Büyükelçimiz de dahil. Büyükelçiler Konferansı vardı biliyorsunuz Ankara’da. Burhan bey de bizim Moritanya Büyükelçimiz. Konferansa geldi Moritanya’dan, Moritanya Büyükelçimiz olarak, Konferansın bittiği gün Şam’a gönderdik” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }